Hagyod lemerülni? 5 telefontöltési tévhit

Hagyod lemerülni? 5 telefontöltési tévhit

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Hagyod lemerülni? 5 telefontöltési tévhit

Ne használd a telefonod, amikor töltődik! Ne hagyd bedugva éjszakára a töltőt! Mindig hagyd teljesen lemerülni! Nos, tegye fel a kezét, aki az iménti tanácsok egyikét sem hallotta még eddig… A Mashable techportál segítségével utánajártunk, mi igaz belőlük, és mit kell tenned az akkumulátor minél optimálisabb élettartamáért.

Tévhit #1: Az utángyártott töltő tönkreteszi az akksit

Noha kétségtelen, hogy többnyire az eredeti, adott márkához és típushoz tartozó töltővel lehet a legjobb teljesítményt elérni, az utángyártottakkal igazából semmi gond nincs. 
A hamisítványokat azonban mindenképpen érdemes elkerülnöd, mert tényleg csökkenthetik az akkumulátor élettartamát, sőt szélsőséges esetben akár tűzveszélyesek is lehetnek. Az aranyszabály tehát így hangzik: a gyári a legjobb, az utángyártott is jó, de a hamisítványtól óvakodj!

Tévhit #2: Nem szabad használni a mobilt, amíg töltődik

Használd nyugodtan, amire csak akarod. Kivéve, persze, ha hamisítvány a töltő, mert akkor gond lehet belőle – de az előző pontból már úgyis tudod, alapvetően miért célszerű elkerülni ezeket. 

A mítosz hátterében igen ijesztő indok húzódik meg: vannak, akik azt hiszik, hogy a készülék akár fel is robbanhat, vagy megrázhatja a felhasználót. 
Momentán ez meg is történt egy Ma Ailun nevű légiutas-kísérővel 2013 júliusában, aki éppen az iPhone 4-esét töltötte – egy olcsó hamisítvány töltővel. Ha olyat használsz, amit a gyártó jóváhagyott, nincs okod aggodalomra!

Tévhit #3: Tilos a töltőn hagyni éjszakára

A telefonod okosabb, mint hinnéd. Amint teljesen feltöltődött, „tudja”, hogy már nincs szüksége több áramra.
Ez azt jelenti, hogy gyakorlatilag elszigeteli magát az elektromos feszültségtől, nem használja. 
Ugyanakkor nem mindenáron kell minden áldott lefekvéskor a töltőn hagyni a telefonod, hiszen a poharat sem töltöd újra vízzel, amikor például csak negyedrészt üres.
A szakértők úgy vélik, hogy a 40-80%-os töltöttség a legoptimálisabb, nem kell tehát folyton 100%-ra törekedned.

Tévhit #4: Sosem kell kikapcsolnod a telefonod

„Kell egy kis áramszünet időnként mindenkinek” – fogalmazott Hofi Géza, s örökérvényű megállapítása nemcsak az emberekre igaz, hanem például a telefonokra is.

Egy Apple guru úgy nyilatkozott, hogy időről időre érdemes egy kicsit kikapcsolnod a mobilod, főleg lefekvés előtt.

Az almás cég profijai legalább heti egy kikapcsot javasolnak, amivel az androidosok is egyetértenek.

Tévhit #5: Mindig hagyd teljesen lemerülni!

Ez a hiedelem annyira elterjedt, hogy van, akit egyenesen sokkol a tény: igazából előnyösebb az akksinak a napi rendszerességű energiapótlás, mint a folytonos nulláról száz százalékra való töltés. A lítium ionos akkumulátorok – amilyeneket a legtöbb nagy gyártó használ már manapság – jobban teljesítenek, ha gyakrabban tölti őket az ember. 

Ha rendszeresen kikapcsolásig meríted őket, instabillá válhat a működésük. Az akkumulátorokat ugyanis egy bizonyos számú töltési ciklusra gyártják, és minden egyes nullára merüléskor elhasználsz egy ilyen ciklust.

+1 tény: A hő árt az akksidnak

A magas hőmérséklet nem jelent túlzottan ideális környezetet a kütyüknek, s ez a mobiloddal sincs másképp. A lítium ionos akksik hőt termelnek, és töltés idején felmelegszenek. Ha ezt még extrém kánikulával, felforrósodott autóbelsővel vagy más hasonló tényezővel kombinálod, jelentősen csökkentheted az élettartamot.
A telefonok azonban kényes jószágok: a túl hideget sem szeretik, attól is „korábban halnak”. Az Apple ajánlása alapján a 0 °C a legalacsonyabb ajánlott működtetési hőmérséklet, a Samsung pedig -20 és 50 °C közötti intervallumot emleget.
Te a felsorolt tévhitek közül melyiknek dőltél be?

VIDEO Téli horoszkóp 2023

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!