5+1 szezonális jégkrém házilag, a nyár gyümölcseivel

5+1 szezonális jégkrém házilag, a nyár gyümölcseivel

Címlap / Életmód / Táplálkozás / 5+1 szezonális jégkrém házilag, a nyár gyümölcseivel

Néhány éve kaptam rá arra, hogy házilag csináljak jégkrémeket és fagylaltokat. Nem csak azért, mert így pontosan tudom, mit eszünk, hanem mert anyagilag is sokkal jobban megéri – ráadásul az ízvilág is az én kezemben van.

1. Epres-joghurtos jégkrém

Idén később indult be az eperszezon, cserébe most még javában élvezhetjük a mennyei bogyósokat. Ha pedig a lehető legegyszerűbb fagyos finomságra vágysz, az otthoni jégkrém a legjobb megoldás.

Ennek az epres hűsítőnek az elkészítéséhez csupán annyi a teendőd, hogy az epret kicsit összenyomkodod, akár turmixolhatod is, de hagyhatsz benne nagyobb darabkákat. Kanalazd bele a forma aljába, majd kókuszjoghurttal töltsd meg. Ha van kedved, egy-egy adagnyi epret még tehetsz a joghurtos részbe is, így márványos lesz a hatás.

Epres jégkrém
Epres jégkrém – istockphoto

2. Barackos-kókuszos fagyi

Egy doboz magas zsírtartalmú kókusztejet kevés vaníliával és 3 db friss, érett őszibarackkal turmixolj krémesre. Kóstolás után édesíts, amennyiben szükségesnek ítéled meg. 1 darab barackot pucolj meg, majd vágj kockákra és ezt óvatosan forgasd bele a barackos-kókusztejes masszába.

Tedd át a keveréket egy edénybe, majd hagyd a fagyasztóban dermedni addig, amíg kellőképpen megfagy, és fogyaszthatóvá nem válik. Kókuszreszelékkel, keksz- vagy tölcsérdarabkákkal is megszórhatod tálalás előtt. 

Barackos fagylalt
Barackos fagylalt – istockphoto

3. Márványos málnás fagylalt

200 gramm kesudiót áztass be egy éjszakára, majd szűrés után 300 ml mandulatejjel és 3 evőkanál olvasztott kókuszzsírral turmixold krémesre. Kóstolás után édesítsd pl. agavé nektárral, vagy juharsziruppal, ízlés szerint adj hozzá kevés vaníliás cukrot, bourbon vaníliát.

Ha úgy érzed, nem elég sűrű, leheletnyi keményítővel, agar agarral, vagy pektinnel is sűrítheted. Készíts hozzá málnaszószt: egy csésze friss málnát pépesíts és sziruppal édesítsd, majd óvatosan, hogy márványos maradjon, forgasd össze az alappal. Tedd néhány órára a fagyasztóba tálalás előtt!

 

4. Dinnyés-mentás fagyi

Néhány szeletnyi dinnyét kockázz fel, majd tedd a fagyasztóba. Miután a darabkák megfagytak, vedd ki őket és tedd egy aprító- vagy turmixgépbe. Ízlésed szerint adj hozzájuk néhány evőkanál kókuszjoghurtot és pár levél friss mentát.

Egy csipet sóval emeld ki az aromákat, majd ha szükségesnek ítéled meg, egy kis folyékony, szirupos édesítőt. Kapcsold be a gépet, turmixold krémesre a fagyit, majd tálald azonnal, vagy – ha nem érzed eléggé fagyi-állagúnak – rövid időre tedd vissza a fagyasztóba. 

Dinnyés mentás fagylalt
Dinnyés mentás fagylalt – istockphoto

5. Áfonyás-bazsalikomos jégkrém

Az ínyencek kedvelik a különleges finomságokat – nem lehet kivétel ez alól a bazsalikomos-áfonyás jégkrém sem. Az elkészítése ráadásul végtelenül egyszerű, hiszen az áfonya kellően lédús, még csak folyadékot sem kell adnod hozzá.

Egyszerűen turmixold krémesre a friss bogyókat, majd adj hozzájuk annyi bazsalikomot, amennyi számodra ízletes. Ha van kedved, édesítheted is, de a nyár közepén a bogyók kellően cukrosak, nem annyira savanyúak. Kanalazd őket a formába, majd pár óra fagyasztás után már tálalhatod is. 

Áfonyás-bazsalikomos jégkrém – istockphoto

+1. Citromos-teás jégkrémek 

Ha a lehető legalacsonyabb kalóriatartalommal rendelkező, jeges frissítőket keresed, akkor érdemes a házi szörpök, higított gyümölcslevek és teák világában körülnézned. Bármilyen üdítőt lefagyaszthatsz jégkrémformában, így tökéletes, kalóriaszegény finomságokat készíthetsz.

A változatosság kedvéért és az ínycsiklandozó ízek miatt érdemes friss gyümölcsöket, fűszereket használnod. Nagyon frissítő a zöld tea-citromfű-citrom trió, de a lime-menta-agavé se maradjon ki a sorból!

Citromos-teás jégkrémek
Citromos-teás jégkrém – istockphoto

VIDEO 10+1 sminkes trükk, amit bárcsak előbb tudtál volna

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!