Győzd le a kishitűséget és válj önbizalommal teli nővé

Győzd le a kishitűséget és válj önbizalommal teli nővé

Címlap / Életmód / Egészség / Győzd le a kishitűséget és válj önbizalommal teli nővé

Az önbecsülés, személyiségünk egyik legfontosabb alappillére. Maarit Johnson, stockholmi pszichológus a ház alapzatához hasonlítja. Ha ez stabil és jól megépített, akkor maga az épület is szilárdan áll, sőt még a kisebb földrengéseket is kibírja.  Azért ez nem mindegy ugye? De mi vezet oda, hogy valakinek kevés, másnak pedig már talán egy hangyányit sok is jutott belőle? Cikkünkben megnézzük az alacsony önbecsüléshez vezető út okait és megoldásokat is keresünk, mert hidd el többre vagy képes, mint gondolnád.

Út az alacsony önbecsülés felé:

A kezdetek:

Ki gondolná, hogy az önbecsülést is két részre lehet bontani. Pedig így van. Van egy úgynevezett belső önbecsülés, amit éltünk első két éve során kapunk meg. Azt, hogy mekkora „csomaggal” vágunk neki az életnek, nagyrészt szüleink határozzák meg. Ezeknek a kezdeti évekről a folytonos puszilgatásról, összebújásról kell szólnia.

A gyereknek éreznie kell a feltétel nélküli szeretetet. Akár úgy is mondhatnánk, hogy most kell feltölteni a szeretet-raktárait egy egész életre.

Később, az iskolában, munkahelyen úgyis minden a teljesítésről és az érdemekről fog szólni. Így ha a szülő nem szeretné, hogy pár év múlva az ő csemetéjéből is olyan felnőtt váljon, akit hiába dicsérnek, mégsem hiszi el magáról, hogy tehetséges, akkor még az elején kell észnél lenni, támogatni, szeretgetni.

Később:

És akkor ott a másik, a külső önbecsülés, ami a teljesítményünktől, kinézetünktől, sikereinktől függ. Igen ám, de a kettő kiegészíti egymást. Ha valaki hadi lábon áll a belső önbecsüléssel, akkor csak a külsőre támaszkodik, ezzel kompenzál. Az ilyen ember gyakran a teljesítmény révén igyekszik kompenzálni a hiányt. Ha valamiben nem annyira sikeres, rögtön úgy érzi, ő maga teljesen selejtes és értéktelen ember. De ahogy a legtöbb dolog ez sem ilyen egyszerű.  

Négy kategóriát lehet felállítani:

A boldog teljesítőt, akinek magas mind a kettő önbecsülése, a kényszerteljesítő aki bár alacsony belső, de magas külső önbecsüléssel bír, az életélvezőt, akinek mind a kettő magas és a nélkülözőt, akinek mind a kettő alacsony.

Mivel sem a belső, sem a külső önbecsülése nem túl magas ezért nagyon könnyen sebezhető. Ha valamibe belekezd és nem úgy sikerül, ahogy azt elképzelte, könnyen feladja. A teljesítmény nem annyira érdekli, mint inkább az érzelmi megerősítés, támogatás. Visszahúzódó, nehezen lát hozzá a problémák megoldásához. Sokszor bátorításra szorul. Magadra ismertél? Akkor itt az ideje a változtatásnak, mert hidd el sokkal több dologra képes vagy, mint amennyit kinézel magadból! Ne éld le úgy az életed, hogy csak kis fordulatszámon zötyörögsz.

codigonuevo.com

Segítség a változtatáshoz

Zárd le a múltat! 
Mindenkit érnek kritikák, sérelmek az életben. Ne engedd, hogy ezek irányítsák az életedet és, hogy újra és újra feltörjenek benned mások negatív megjegyzése. Ha folyton másoknak akarsz megfelelni, végül nem jutsz sehova, hiszen mindenkinek úgysem lehet a kedvére tenni.

Csak pozitívan! 
Koncentrálj a jó tulajdonságaidra és inkább a pozitív visszajelzésekre emlékezz. Akár nap, mint nap, hangosan is elmondhatod azt miben vagy tehetséges. És nyugi, valamiben mindenki jó. Próbáld meg tudatosan elfogadni és szeretni önmagad, mert később a kisugárzásodon is meg fog látszani.

Jutalmazd magad! 
Igenis kicsit legyél önzőbb! Akarj többet! Merd érvényesíteni a szavad és nyugodtan jutalmazd meg magad egy-egy sikeres nap után.

És végül: 
A kudarcok után is szeresd magad!

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!