Gyoza, a japán gombóc

Gyoza, a japán gombóc

Címlap / Életmód / Receptek / Gyoza, a japán gombóc

Ünnepek alkalmával tölts meg egy tálat ilyen finom sertés vagdalttal töltött hagyományos japán gombóccal. Meglátod, fiatalok és idősek egyaránt kedvelni fogják!

Hozzávalók 30 gombóchoz:

Tészta:

300 g liszt
250 g vaj 
egy csipet só
6 evőkanál hideg víz
1 evőkanál ecet

Töltelék:

400 g darált sertéshús
100 g finomra aprított káposzta
1 teáskanál szezámolaj
1 evőkanál szójaszósz
3 cm-es darab friss gyömbér, meghámozva, reszelve
2 gerezd fokhagyma, zúzott
1 evőkanál növényi olaj
zöldhagyma a díszítéshez

A mártáshoz:

12 ml teriyaki szósz
1 teáskanál szezámolaj

Elkészítés:

1. A tésztához a hozzávalókat összegyúrjuk, és hűtőben pihentetjük. Pihentetés után kinyújtjuk minél vékonyabbra, és kb. 10 cm átmérőjű köröket szaggatunk ki. Elméletileg 30 darabra elegendő a tészta, ez azonban függ a körök nagyságától és a tészta vastagságától.

2. Tegyük a káposztát, darálthúst, szezámolajat, szójaszószt, gyömbért és fokhagymát egy tálba, keverjük össze. 

3. Tegyük a már kiszaggatott tészta lapokat a munkafelületre. Egy körbe 1 púzozott teáskanál töltelék jár.  Nyomjuk össze a széleket és körmünkkel fodrozzuk a széleket. Közben egy lábasban forraljunk fel vizet. 

4. Forrósítsunk fel egy serpenyőben kevés napraforgó olajat, tegyük bele a gombócokat és 1-2 perc alatt pirítsuk meg mindkét oldalukat. Vegyük ki az olajból a gombócokat és a lobogó vízben főzzük kb. 5 percig. Csepegtessük le a gombócokat.

5. Készítsünk mártást: keverjük össze a teriyaki szószt és szezámmag olajat. Tálaljuk a gombócokat a mártással és zöldhagyma karikákkal.

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!