Gyönyörű kézzel öntött gyertyák, amik ajándéknak is tökéletesek

Gyönyörű kézzel öntött gyertyák, amik ajándéknak is tökéletesek

Címlap / Otthon / Dekor / Gyönyörű kézzel öntött gyertyák, amik ajándéknak is tökéletesek

A gyertyaöntésnek régi hagyománya van, amit most te is feleleveníthetsz. A kézműves foglalkozás segít ráhangolódni az ünnepekre, ráadásul a végeredményt akár ajándékba is adhatod majd.

Mártogatós módszer

A gyertyaöntéshez olvaszthatsz fel régi, megmaradt gyertyákat, de vehetsz viaszt hobbiboltban is, esetleg olvaszthatsz fel zsírkrétákat is, ezek is kiváló alapanyagok.

Mindenképpen szükséged lesz még kanócra, aminek az aljára súlyt kötsz, és ezt kezded az olvadt viaszba mártogatni. Minden alkalommal, amikor a kanócot kihúzod, újabb réteg vax tapad majd rá.

Mielőtt végzel, fűszereketnövényeket is tapaszthatsz a még meleg viaszba, majd egy újabb réteggel fixálhatod őket.

Ha így dekorálod a gyertyádat, akkor ügyelj arra, hogy elég vastag legyen, így a kiegészítők biztonságos távolságban lesznek majd a kanóc lángjától.

 

Öntögetős módszer

Egyszerűbb, de ugyanúgy működőképes az öntögetős módszer, ami során a megolvadt viaszt egyszerűen a formába öntöd, így kedves kis mécseseket készíthetsz.

Válassz mutatós formákat, például porcelán csészéket, amiknek a közepébe kanócot teszel.

Jó, ha itt is van súly a kanóc alján, ami a helyén tartja, a kanóc másik végét pedig te tartsd, hogy biztosan egyenesen álljon, és sehol ne görbüljön meg, míg a viasszal feltöltöd az edénykédet.

Színesen

A viaszt ételfestékkel meg is színezheted, ha pedig több adagot készítesz, érdemes világosabb és sötétebb árnyalatokat is előállítani.

A még lágy, formázható viaszt aztán süteményformákkal kiszaggathatod, a közepükbe lyukat fúrhatsz, és aztán felfűzheted őket a kanócra, hogy elkészítsd ezt a szívecskés gyertyatornyot.

Ehhez a gyertyához érdemes olyan kanócot használni, aminek az alját kis, érme szerű fém tartja, így nem fog kicsúszni a lyukon, és a gyertya alja is egyenes lesz, és stabilan áll majd.

Csíkos gyertya

Nyugodtan játszadozhatsz a színekkel, önthetsz például kétféle viaszt is, váltogatva őket, így csíkos gyertyát kaphatsz.

Csak arra ügyelj, hogy mindig várd meg, amíg az előző réteg teljesen megszárad, és ne nagyon forrón öntsd rá a következő réteg viaszt, inkább csak még éppen folyékonyan, hogy ne olvassza meg az előző réteget.

Itt is fontos, hogy öntés közben a kanócot mindig egyenesen tartsd.

Díszített gyertyák üvegben

Az előzőhöz hasonló gyertyát természetesen nem csak a mártogatós, hanem az öntős módszerrel is készíthetsz.

Itt is nagyon fontos, hogy az üveg elég széles legyen ahhoz, hogy a díszek (pl. levendulavirágok) ne kerüljenek túl közel a lánghoz. A

gyertyaöntéshez először a díszítő elemeket tedd az üvegbe, majd helyezd középre a kanócot, és lassan, vigyázva, hogy semmi ne mozduljon el, töltsd fel az üvegedet az olvasztott gyertyaviasszal.

Illatos gyertyák

Bármelyik gyertyát megspékelheted azzal, hogy az olvasztott viaszba valamilyen illóolajat is keversz, így miközben a gyertyát égeted, finom illatok szabadulnak majd fel.

Érdemes mindig a gyertya külleméhez megfelelő illatot választani, ehhez a kagylóba öntötthöz például természetesen óceánillat illik a legjobban, a levenduláshoz levendula, de kísérletezhetsz egyedi illatkombinációk összeállításával is.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást