7 gyógynövény, amit mindennap fogyasztasz, és észre sem veszed

7 gyógynövény, amit mindennap fogyasztasz, és észre sem veszed

Címlap / Életmód / Táplálkozás / 7 gyógynövény, amit mindennap fogyasztasz, és észre sem veszed

Te mikor használtál utoljára gyógynövényt? Valószínűleg észre sem vetted, de mindennap olyan növényeket fogyasztasz, amelyek gyógyító tulajdonságokkal rendelkeznek. Például reggel megiszol egy csésze teát vagy kávét. Szénsavas üdítőink nagy része eredetileg gyógynövénykivonatot tartalmazó orvosság volt.

Kávé, tea, üdítőital, kóla

A Föld népességének kétharmada elsődleges orvosságként gyógynövényeket használ. A kávé az egyik kedvenc élénkítőszerünk, serkenti szerveink vérellátását. A tea kevésbé élénkítő hatású, viszont gátolja a fogszuvasodást.

A Coca-Colát kezdetben fejfájás elleni italként árusították. Az 1880-as években találta fel egy atlantai gyógyszerész, aki a kóladió használatát annak alapján elevenítette fel, hogy a 19. század gyógyszerészei légúti betegségek orvoslására ajánlották.

Fűszerek

Több ezer évvel ezelőtt a kínaiak gyömbérteát ittak gyomorrontásra, és a gyömbér ilyen hatását a tudomány ma is elismeri. A petrezselymet az emberek régen étkezés után rágcsálták, hogy a leheletüket frissítse. 

A petrezselyem gazdag klorofillpigmentekben, amelyek a leheletet illatosítják, mint egyes fogkrémek. A mentolos cukorka története is ősi időkre nyúlik vissza, amikor a nagy lakomák után a a vendégek mentateát kortyolgattak.

Gyógyszerek

A „drog” kifejezés is a természetgyógyászathoz kapcsolható. Az ókori germán „droge” (szárítani) szóból származik, ami a gyógynövények szárítására, vagyis a gyógyszerkészítés első lépésére utal. Számos gyógyszerünk növényi eredetű

Az aszpirin kezdetben két gyógynövényből, a fehér fűzfa kérgéből és a bakszakállból készült. A bakszakáll tudományos neve: spirea. Innen származik az aszpirin elnevezés.

Fogápolás, szájápolás

Elődeink már több ezer évvel ezelőtt észrevették, hogy néhány illatos növény enyhíti a fogfájást. Ma már tudjuk, hogy a fogszuvasodást és az ínysorvadást a szájban megtelepedő baktériumok okozzák. 

Ezeket a kórokozókat bizonyos gyógynövények még csírájukban elpusztítják.
Az egyik ilyen antibakteriális gyógynövény a borsmenta. Sok fogkrém és szájöblítő tartalmaz borsmenta olajat.

Gyógyászat

Őseink számos új gyógynövényt kóstolás útján fedeztek fel. Saját bőrükön tapasztalták, hogy míg bizonyos növények gyógyítanak, mások károsítják a szervezetet (pl. hányás, hallucináció). 

A gyógynövények használatától károsodott emberek száma elenyésző azokhoz képest, akik a különböző mesterséges úton előállított gyógyszerektől és elfogadott orvosi eljárásoktól szenvedtek károsodást.
Szerencsére a helyzet folyamatosan javul. A sebészek a hegek gyógyulását gyakran a fekete nadálytőből kinyert kémiai anyaggal (allotonin) serkentik.

Kolostorok és likőrök

A kolostori rendszerben a bencések voltak a legkitartóbb herbalisták. Ők voltak az első európaiak, akik átvették azt az arab szokást, hogy a növényeket alkoholba áztatták, így használták gyógyerejüket.

A bort emésztésserkentő növényekkel ízesítették, ezek voltak a likőrök elődei.

Állatok

A gyógynövények többsége minden ősszel elszáradó fűféle, de akadnak köztük bokrok és fák is. A beteg állatok gyakran olyan növényeket esznek, amelyeket az egészségesek soha nem fogyasztanak. 

Őseink kipróbálták ezeket a növényeket, és sok esetben különös hatást észleltek: éberséget, álmosságot, hashajtó hatást, vizelethajtást stb. A gyógynövények, amelyeknek bármiféle hatását észlelték, először a korai sámánizmusba olvadtak be, majd később a gyógyításba is.

Férfi és női gyógyítók régen

Egyes férfi orvosok (pl. Hippokratész, Fleming) felfedezéseik révén korán híressé váltak. A közembereket azonban sokáig „névtelen” női herbalisták gyógyították. A női gyógyítókat különféle nevekkel illették: bába, vajákos asszony, boszorkány, javasasszony, varázslónő.

Az elsődleges gyógyítást sokfelé a világban még napjainkban is az orvosilag képzetlen asszonyok végzik. A valamilyen panasszal küszködő nők a férfiaknál sokkal gyakrabban használnak gyógynövényeket, pl. méhgörcsök csillapítására, a menstruáció megindítására, vetélés előidézésére, az anyatejhozam növelésére. 

Ezek voltak azok a mindennapi panaszok, amelyek a női betegeket már régen is a női gyógyítókhoz vonzották.

Gyógyító boszorkányok

Európában a 350 évig tartó boszorkányüldözés hátterében az a szándék állt, hogy a világi orvoslás férfiuralom alá kerüljön. A bölcs asszonyokból boszorkány lett.

Az „ördöggel való közösülés vádját” aggatták rájuk, amiért gyógyfüveket és egyéb, belőlük előállított kozmetikumokat, szerelmi bájitalokat, nemi vágyat fokozó szereket, vetélést elindító készítményeket alkalmaztak.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást