Nagy a felelőssége a gyerekkönyveknek! 5 fontos szempont, ami alapján válasszunk

Nagy a felelőssége a gyerekkönyveknek! 5 fontos szempont, ami alapján válasszunk

Címlap / Fókuszban / Nagy a felelőssége a gyerekkönyveknek! 5 fontos szempont, ami alapján válasszunk

A gyermekek olvasáskészségének fejlesztését érdemes már babakorban elkezdeni, kisgyermekkorban pedig folytatni. Az olvasóvá nevelés ugyanis egy hosszadalmas, de létfontosságú feladat. Sajnos manapság – akár kényszerből, akár kényelemből – de túl sokszor ülnek a tévé és tablet képernyője elé a gyermekek. Ennek aztán számos hátránya van a későbbiekre vonatkozóan: bizonyos készségek lassabban, vagy rosszabbul fejlődnek azoknál a gyermekeknél, akik túl sokat tévéznek, és ezzel párhuzamosan kevesebb mesemondásban részesülnek.

Az olvasás mentőöv lehet, hiszen oldja a gyermekek szorongásait, segíti feldolgozni az érzelmeiket, kérdéseiket.

Innen pedig már egyenes út vezet oda, hogy a kisiskolás gyermekek maguk is igényeljék azt, hogy könyvet vegyenek a kezükbe, értsék, sőt, élvezzék az olvasást. A szülők feladata az, hogy támogassák ezt az igényt. Ám döntő jelentőségű, milyen követelményeknek felelnek meg azok a könyvek, amik az olvasni tanuló, tudó gyermekek kezei közé kerülnek.

Kifejező, izgalmas képek

Biztosan neked is beégtek az emlékezetedbe a Pom pom meséinek jellegzetes grafikái, Pöttyös Panni kedves karaktere vagy A sehány éves kislány mesekönyv kifejező rajzai. Mindez nemcsak a nagyszerű történeteknek köszönhető, hanem az illusztrációknak, amik annyira képesek megfogni egy gyermek képzeletét.

Vajon a mi gyermekeinknek milyen mesekönyv emlékei lesznek?

A túl sok szöveg elijeszti a fiatalokat. Talán nem én vagyok az egyetlen, aki azért hagyta abba rendszeresen az olvasást kiskamaszként, mert a szöveghalmaz egyszerűen végeláthatatlan unalmat ígérve tárult elém.

Azok a könyvek, amik gazdagok képekben, illusztrációkban, nagyobb eséllyel felkeltik a gyerekek figyelmét, és pontosan úgy, ahogy a tankönyvekben található ábrák, ezek a fotók is segítik a megértést, a feldolgozást. Persze a mesekönyvekben érdemes a képzelőerőre is bízni a történtek feldolgozását, de némi illusztrációval ezekben is tovább fenntartható az érdeklődés.

Testhezálló témák

Amikor új könyvet vásároltam a kislányomnak, mindig fontos szempont volt, hogy az az aktuális érdeklődési körének megfeleljen. Bár nálunk is vannak nélkülözhetetlen mesehősök és olyan történetek, amik bármikor előkerülhetnek, a természet és az állatvilág rendszeres visszatérő.

Az utolsó könyv, amit megvásároltunk, már némileg előremutató tartalommal bírt, ugyanis az emberi testet és annak működését mutatta be végtelenül egyszerű, játékos formában. Arra tökéletesen megfelelt, hogy az aktuális kíváncsiságot enyhítse, és megválaszolja azokat a kérdéseket, amiket nem biztos, hogy szülőként sikerült volna (legalábbis nem feltétlenül tökéletesen, az életkorhoz igazítva). A könyvválasztás során tehát az is lényeges szempont, hogy a tartalom megfeleljen a gyermekek érdeklődési körének, testhezálló témákat tartalmazzon, felkeltse a figyelmet és természetesen az adott életkornak tökéletesen megfeleljen.

Mael Balland/unsplash.com

Legyen olvasmányos

A jó gyerekkönyvek elbírják a komolyabb, felnőttesebb témákat is, és ez nagyon lényeges szempont akkor, ha kiskamaszoknak, kamaszoknak vásárolunk könyvet. Ők már különösen feszélyezve érzik magukat akkor, ha a számukra ajánlott mű túlságosan finomkodni próbál. Az sem jó, ha túl hivatalos nyelvezetű és mellőzi a humort.

A tájékoztató jellegű gyerekkönyveknek egyszerre kell megbízhatónak, tartalmasnak lenniük. Mindezt humoros, felnőttes és érdekes formában kell a fiatal olvasóközönség elé tárniuk – figyelembe véve, milyen befogadási sajátosságai vannak a kisiskolásoknak. 

Megbízható tartalom

A mesékben pont az a jó, hogy elrugaszkodnak valamelyest a valóságtól, de amikor a cél nem csak a kikapcsolódás, hanem a tanulás is, a hitelesség megkérdőjelezhetetlen. Ez különösen fontos szempont a különböző ismeretterjesztő könyvek esetében, függetlenül attól, hogy azok gyermekeknek, vagy felnőtteknek készültek-e.

A tudományos szempontból kifogástalan könyvek nem csak megfelelően tájékoztatják a kiskamaszokat, hanem egyúttal arra is lehetőséget kínálnak, hogy elbeszélgessünk velük, mennyire lényeges a forrás pontos megismerése. Manapság bárki létrehozhat egy blogot az interneten, és téves információkat is megoszthat rajta.

A gyerekeknek nagyon fontos megtanulniuk különbséget tenni a megbízható és a káros, hamis tartalmak között.

Hosszútávon is hasznos legyen

A könyvek nem olcsók, ezért érdemes alaposan megválogatnod, mire is költesz. Kisgyermekkorban gyakrabban cserélődnek a könyvespolcon levő művek, hiszen egészen mást igényelnek az egy-két éves kisgyermekek, mint az óvodások. Iskolaéretten már más a helyzet, ebben az életkorban könnyebb olyan könyveket vásárolni, amik lehetőséget nyújtanak arra, hogy a fiatalok hosszasan forgassák őket. A színvonalas ismeretterjesztők még felnőttkorban is adhatnak hasznos információkat, de a középiskoláig garantáltan megbízható kiegészítői lesznek a mindennapos ismereteknek.

Szülő legyen a talpán, aki mindig figyelni tud arra, hogy a választott könyv megfeleljen az összes lényeges követelménynek… A könyvesboltok kínálata már-már áttekinthetetlen, a bőség zavarában gyakran nincs időnk arra, hogy hosszasan elemezzük a tartalmat, vagy éppen utánajárjunk, mások milyen véleménnyel vannak a választott műről.

Bien tipp: Szerencsére már hazánkban is van olyan tartalomszolgáltató, ami a szülők szempontjából kockázatmentes, kényelmes megoldást kínál az olvasási-dilemmák tisztázására.

A Bookly.hu olyan színvonalas kiadókkal működik együtt, mint amilyen a HVG, a Babilon, a Móra és a Pagony. A gyermekek számára összeállított csomagok havi rendszerességgel érkeznek, ezzel is várakozással töltve el a fiatalokat, és egyszerre meglepetést okozva nekik.

A Bookly.hu a közös olvasásélmény mellett alapvető célként emelte kis az olvasás megszerettetését, az olvasási készségek fejlesztését, valamint az érdeklődés fenntartását, pl. matricák, foglalkoztató füzetek formájában.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást