A gyakornokság ingyenmunka? Megéri vagy csak beetetés az egész?

A gyakornokság ingyenmunka? Megéri vagy csak beetetés az egész?

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / A gyakornokság ingyenmunka? Megéri vagy csak beetetés az egész?

Szeptember elsejével rengeteg diáknak csengettek be egy újabb tanévre, ami felvetett pár tisztázandó tényezőt a gyakornoksággal kapcsolatosan. Hazánkban egyre népszerűbbé válik a gyakorlatok külsős helyszínen történő akkreditálása, ami annyit tesz, hogy például egy divattervezőnek készülő tanuló az általa választott márkánál töltheti el a kötelező gyakorlati időt. A gyakornokság e fajtája általában pár hónapnyi időintervallumot ölel fel, és az ott töltött időért nem jár semmiféle juttatás a tanuló számára, csupán egy igazolás, melyért cserébe megkaphatja a szükséges krediteket az iskolában. Ez a rendszer leginkább a felsőoktatásra jellemző, és teljes mértékben eltér a végzettség megszerzését követő gyakornokság lehetőségétől.

Ez utóbbi ugyanis egy rendkívül ingoványos talaj, amibe sokan belesüppednek, ha elhamarkodott döntéseket hoznak meg. Ennek a kapkodásnak leginkább az szokott az okozója lenni, hogy egy frissen végzett diák megijed a rá váró nehézségektől, és igyekszik abba kapaszkodni, amibe csak tud. Sok cég pedig remek mentőövnek álcázott beetetéssel „fogja ki” a rémülten kapálózó alanyokat.

Azért, hogy valamivel reálisabb rálátást biztosíthassunk a gyakornokság lehetőségéről, szeretnénk bemutatni annak előnyeit és hátrányait. Mielőtt belevágnánk, fontos leszögezni, hogy a hazai viszonylatok nagyban eltérnek a külföldi lehetőségektől, így azokra a lentebb felsorakoztatott érvek nem általánosíthatók, illetve hazánkban is vannak kiemelkedő pozitív, és negatív példák is!

Mikor befejezünk egy adott szakot, általában három alternatíva közül választhatunk: tovább tanulunk, gyakornoknak állunk, vagy munkát vállalunk. Az utóbbi kettőt azért nem említeném egy lapon, mert sajnos a hazai viszonylatok azt mutatják, hogy a legtöbb gyakornoki pozícióért nem jár juttatás, vagy csak nagyon elenyésző, attól eltekintve, hogy ezek a lehetőségek már nem az iskola mellett teljesítendő feladatok közé tartoznak. Vegyük tehát sorra a lehetőségeket.

Továbbtanulás

Ez az opció leginkább azok számára ideális, akik képesek finanszírozni a tanulmányaikat, illetve olyan pályát választottak, aminek több alternatív szakiránya is létezik. Államilag támogatott lehetőségek is vannak, ám ezek elég korlátoltak egyelőre, és meg is vannak a követelményeik. A továbbtanulás remek lehetőségeket rejt magában, ha valóban a tanulmányainkra tudunk összpontosítani, és ha megvannak a határozott terveink a jövőt illetően. Érdemes egyébként már az iskolapadból is kapcsolatokat kiépíteni, hogy a végzettség megszerzését követően már egyszerűbb legyen elhelyezkedni!

Ez a felvázolt folyamat lenne az optimális, azonban sajnos sok diák a tanulmányai mellett kénytelen állást is vállalni, ami miatt nem biztos, hogy tud a tanulásra összpontosítani, és ami sokszor éppen a hátrányukra válik.

Gyakornokság

Mikor levizsgáztunk, és már nem szeretnénk vagy tudunk továbbtanulni, jön a hidegzuhany. El kell dönteni ugyanis, hogy mi a fontosabb: tapasztalatot szerezni az adott szakmában, vagy megállni a saját lábunkon. Ugyanis ez a kettő sokszor nem valósítható meg egyszerre, aminek az oka igen egyszerű! A legtöbb cég tapasztalattal rendelkező munkatársat keres, végzettséggel és szaktudással, így a kezdők hátrányból indulnak. Vannak azonban konkrét gyakornoki programok, ahova pontosan a friss végzősöket keresik, és melynek keretében tapasztalatot gyűjthetünk az adott pályán, sőt, sikeres teljesítés esetén még állandó munkát is kaphatnak a cégeknél. Csakhogy, nem ritka, hogy egy cég kihasználja a jóhiszemű fiatalokat, és a gyakornoksági idő végeztével búcsút mondanak nekik. Az esetek többségében pedig plusz negatívum, hogy nem jár fizetség a gyakornokság során.

Tehát, a gyakornokság egy remek lehetőség lehetne, ha valóban úgy működne, ahogyan az a nagy könyvben meg van írva. A tapasztalatok mégis azt mutatják, jobb óvatosan állni ehhez a területhez, és csak akkor belevágni, ha biztosak vagyunk a dolgok sikeres kimenetelében.

Munkavállalás

A legnagyobb rizikófaktor, ugyanis az esetek többségében nem azon a pályán tudnak eligazodni a friss végzősök, mint ami a saját szakmájuk. Ez pedig könnyedén ahhoz az ördögi körhöz vezethet, mikor muszájból elvállalnak egy állást, mert szükségük van bevételre, de így nem szereznek tapasztalatot az általuk kedvelt, és űzni kívánt szakmában, ami miatt talán sosem tudnak majd elhelyezkedni benne. Ráadásul nem ritka, hogy az iskola mellett végzett munka eltérő a tanult szakmától, azonban, mivel ebből szereznek tapasztalatot a diákok, így csakis ezen a pályán találnak lehetőségeket a végzettség megszerzését követően is.

Összességében tehát megvan a gyakornokság előnye is, ha valóban abban a szakmában szeretnénk majd boldogulni, ami érdekel bennünket. Sőt, arra is ideális a gyakornoki idő, hogy rájöjjünk, tényleg az foglalkoztat-e bennünket, amiről azt hittük eddig, hogy az álomkarrierünk lehet. Azonban fel kell készülni a tényezőre, hogy a gyakornokság sokszor kihasználással és fizetettlenséggel is járhat. Ha pedig a munkavállalás mellett döntünk, kockáztathatjuk, hogy sosem tudunk majd abban a szakmában elhelyezkedni, ahol eredetileg szerettünk volna.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást