Nem kell lemondanod a nyári slágerételekről akkor sem, ha valamilyen érzékenységgel küzdesz, hiszen a legtöbb alapanyagot már helyettesítheted szuper más alternatívákkal, hogy a finom lángos vagy éppen a mennyei palacsinta a te asztalodról se hiányozzon!
1/4 Gluténmentes lángos
Langyosíts meg fél deciliter laktózmentes tejet, melyben futtass fel egy teáskanál cukrot és morzsolj bele 12 gramm friss élesztőt. Ha készen van, öntsd a felfutott elegyet 150 gramm gluténmentes lisztbe, tegyél bele ízlés szerint sót, és további fél deciliter langyos vizet.
Robotgéped dagasztókarával vagy akár kézzel gyúrd be a tésztát és ha már összeállt, takard le egy konyharuhával és hagyd pihenni legalább 1 órán keresztül viszonylag meleg helyen. Ha duplájára kelt a tészta, oszd négy részre, egyengesd el kezeddel mindet, hogy lángos formájúak legyenek, majd forró olajban süsd aranybarnára. Ha készen van, tegyél rá fokhagymát, laktózmentes tejfölt és -sajtot, de akár a merész verziókat is kipróbálhatod, és készíthetsz lilahagymás vagy paradicsomos feltétet is a lángosnak.
A cikk a hirdetés alatt folytatódik!
2/4 Pitakenyér
Keverj el 250 gramm gluténmentes lisztkeveréket fél teáskanál cukorral, egy teáskanál sóval és 4 gramm porélesztővel. Ezután önts hozzá 200 ml meleg vizet és 2 evőkanál olajat, majd dagaszd be a tésztát. Tedd félre és hagyd pihenni kb. 40 percig, hogy szépen megkeljen. Olajozott felületen a tésztát oszd 4 részre és gyúrd át alaposan, majd nyújtsd ki kicsit, hogy pita formája legyen. Innentől még kell plusz 20 perc, hogy tovább keljenek a piták.
Ha kicsit megduzzadtak, 200 fokra előmelegített sütőben 12-15 percig süsd őket úgy, hogy félidőben megfordítod a tésztát, hogy mindkét fele aranybarnára süljön. Ha készen van, 4 finom pitakenyeret kell kapnod, melybe már csak a klasszikus gyros (vagy falafel) hozzávalókat kell beletöltened, így a gyros fűszersóval meghintett kisütött húst vagy a csicseriborsós falafel golyókat, a zöldségeket, a laktózmentes feta sajtot és laktózmentes tejföl és uborka elegyéből álló tzatzikit.