Van egy antioxidáns, ami véd a légúti betegségektől

Van egy antioxidáns, ami véd a légúti betegségektől

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Van egy antioxidáns, ami véd a légúti betegségektől / 2. oldal

Az ősz utolsó hetei és a tél beköszönte minden évben nagyobb kockázatot jelent arra, hogy megfázzunk. Ilyenkor szinte mindannyiunk szervezetébe bekerül néhány kellemetlen baktérium és vírus, ami aztán alaposan próbára teheti mind az immunrendszerünket, mind a türelmünket.

Így vihetsz be glutationt a szervezetedbe

A glutation hiány megelőzésére vagy a már felhasznált készlet pótlása érdekében elsősorban az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozásra kell odafigyelned. A különösen magas kéntartalmú friss zöldségek például erősen fokozhatják a szervezet saját glutation termelését. Ezért érdemes például brokkolit, karfiolt, vízitormát, fejes káposztát, vörös káposztát, kelbimbót, fokhagymát, medvehagymát vagy vöröshagymát fogyasztanod. Sült ételek esetén pedig kéntartalmuk miatt a marhahús, a hal és baromfifélék is segíthetnek.

Akár természetes formában, akár étrendkiegészítőként segíthet a C-vitamin is, mivel számos funkciója között antioxidánsként is működik, hogy megvédje a sejteket az oxidatív károsodástól. Egyik fő feladataként a szervezet több antioxidánsának ellátását, köztük a glutationét is támogatja. Hasonló okok miatt érdemes szelén tartalmú ételeket fogyasztanod vagy étrend-kiegészítőt választanod. A szelénbevitel növelésével szintén segíthetsz fenntartani vagy növelni a szervezet glutation-ellátását.

Végül pedig, mint sok más tekintetben, az egészséges glutationszint fenntartása érdekében is fontos a rendszeres testmozgás, ami nem is meglepő, hiszen mind a testi, mind a lelki egészségnek jót tesz. A legújabb kutatások a témában pedig azt is kimutatták, hogy a testmozgás az antioxidánsok, különösen a glutation szintjének fenntartásában vagy növelésében is szerepet játszhat.

VIDEO Íme a 10 legolcsóbb szobanövény, amit imádni fogsz

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»