Fürdőszoba felújítás lépésről lépésre – Így úszhatod meg a legolcsóbban

Fürdőszoba felújítás lépésről lépésre – Így úszhatod meg a legolcsóbban

Címlap / Otthon / Dekor / Fürdőszoba felújítás lépésről lépésre – Így úszhatod meg a legolcsóbban

Ahhoz, hogy a fürdőszobád felújítása ne jelentsen komoly érvágást számodra – vagy legalábbis ne kelljen néhány éven belül mindent elölről kezdened –, néhány fontos szempontot figyelembe kell venned, mielőtt belevágsz. Mutatjuk a leghasznosabb praktikákat!

Tervezz lépésről lépésre

Ha spórolni szeretnél, esetleg előre meghatározott összegből gazdálkodsz, akkor elkerülhetetlen, hogy mindent alaposan megtervezz.

A látványt illetően nagy segítségedre lehetnek a különféle tervezői oldalak (amilyen például ez is), amik közül nem egyet ingyen, akár magyarul is használhatsz.

Ha az elképzelés és az elrendezés nagyjából megvan, akkor már kezdheted is a költségvetést, és kiszámolhatod, hogy egy-egy bútorra, a burkolatra vagy a szakemberekre mennyit tudsz szánni. Fontos, hogy inkább többel kalkulálj, mint kevesebbel, mert az építkezések és felújítások során nem az a jellemző, hogy az egészet olcsóbban megúszod a tervezettnél.

A nagyobb mértékben felújítandó részeken nem érdemes túl sokat spórolnod – ezt megteheted majd a kiegészítőknél és apróságoknál, amiket egyébként is ráérsz szép lassan beszerezni.

Kezdd az alapoknál

A fürdőszobák esetében az alapot természetesen a különféle járólapok és a csempék jelentik, elsődlegesen ezek kiválasztására kell időt szánnod.

Amint azt már említettük, nem érdemes a legolcsóbb és legsilányabb minőségű darabokat választanod, ugyanis a fürdőszobában nagyon könnyen elhasználódnak a burkolatok.

Persze, ha olcsón megúsznád a felújítást, akkor nem is a luxus kategóriában kell keresgélned. Mi akkor a megoldás?

Érdemes a közép- vagy felső árkategóriás burkolatok között kutakodnod, de mindenképpen kísérd figyelemmel az akciókat.

Rengeteg a kifutó termék, illetve egy-egy áruházban megesik, hogy csak néhány négyzetméter marad az adott csempéből, járólapból, amit így bőven áron alul szerezhetsz be.

Ne csak burkolj, fess is

A festés négyzetméter ára jóval kedvezőbb lehet, mint a burkolatoké, így érdemes elgondolkoznod azon, mennyire szeretnéd csempével borítani a helyiséget.

Sokan képtelenek elvonatkoztatni attól a manapság már kissé elavult megoldástól, hogy plafonig csempézik a fürdőt. Persze ez is látványos tud lenni, de inkább csak akkor, ha valóban csodaszép burkolattal dolgoztok.

Egyébként érdemes lehet kipróbálni a mellkas magasságig érő, vagy a szakaszos csempézést.

A könnyen tisztán tartható felületeket nyugodtan koncentrálhatod a zuhany, a fürdőkád, illetve a mosdó területére, míg a festés maradhat a többi részre.

További extra, hogy a festést a későbbiekben sokkal könnyebb (és olcsóbb) lesz felújítani, mint a burkolatokat újrarakni.

Kád vagy zuhanykabin?

Kisméretű fürdő esetében érdemesebb a zuhanykabint választanod, azok közül is a felfalazott változatok azok, amik időállóbbak és mutatósabbak – bár általában drágábbak is.

Persze minden attól függ, hogy az általad választott zuhanykabin milyen, hiszen határ a csillagos ég. Mielőtt erről döntenél, érdemes inspirálódnod a szaküzletekben, továbbá árajánlatot kérned a falazott változatról.

A kádak általában szintén nem túl olcsóak, persze áruk nagyban függ a mérettől és az anyagtól. Ha azonban imádsz egy fárasztó nap után forró fürdőt venni, akkor erről a hétköznapi luxusról ne mondj le!

A kádhoz is szereltethetsz zuhanyrózsát és függönyt vagy üvegajtót: így a kádadban megejthetsz egy gyors zuhanyt is, de fordítva ugyanerre nem lesz lehetőséged.

Szekrények helyett

A fürdőszobabútorok nem túl olcsóak, bár természetesen ezen a téren is találkozhatsz kedvező megoldásokkal, ajánlatokkal.

A berendezés során érdemes alaposan körbejárnod a különböző polcrendszerek kínálta lehetőségeket. Manapság nem csak közkedveltek, hanem jóval kedvezőbb áron érthetőek el, mint a méretre szabott bútorok.

Az alapelv szerint különféle méretű polcok (vagy egy komplett polcrendszer) kerül felszerelésre, majd a szabad felületeket egymással harmonizáló dobozok, rekeszek segítségével töltöd ki.

Arra minden esetben figyelj, hogy a polcok kiválasztása előtt pontosan lemérd a felhasználásra szánt kosarakat.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást