A zseniális francia kenyér, ami borozgatás mellé is ideális – így süsd meg

A zseniális francia kenyér, ami borozgatás mellé is ideális – így süsd meg

Címlap / Életmód / Receptek / A zseniális francia kenyér, ami borozgatás mellé is ideális – így süsd meg

Hallottál már a fougasse-ról? Ha nem, akkor most, nyáron a lehető legjobb az időzítés ahhoz, hogy megismerd. Az élesztős tésztából készült tipikus provence-i kenyeret Franciaországban gyakran borral és sajttal szolgálják fel. Az íze akár önmagában, akár hagymával, szardellával, olívabogyóval vagy szalonnával fűszerezve is mesés, ráadásul vizuálisan is egy igazi élmény. Gyönyörű formája miatt ugyanis egyértelműen kiemelkedik rengeteg pékáru közül.

Mi pontosan a fougasse?

A fougasse (ejtsd: fugesz) egy lapos kenyér a dél-franciaországi Provence-ból, eredete azonban egészen az ókori Rómáig nyúlik vissza. A panis focacius egy római lapos kenyér volt, amelyet egy fatüzelésű kandalló hamujában sütöttek. Később ez a gyorsan elkészíthető lapos kenyér hagyományos módszerré vált a fatüzelésű kemencék hőmérsékletének tesztelésére, vagyis annak megállapítására, hogy elég meleg-e a kenyér sütéséhez.

Miután a tesztelés véget ért, a megsült lapos kenyér általában olyan finom lett, hogy nem dobták ki, hanem reggeliként fogyasztották el a pékségekben. Ahogy a kenyér egyre több helyre eljutott és alkalmazkodott az új régiókhoz, végül focacciává vált a modern olasz nyelvben, fougasse lett Dél-Franciaországban, és rokonságban áll számos más lapos kenyérrel is a Földközi-tenger környékén.

Mitől olyan különleges?

A fougasse-t hagyományosan bevágásokkal mintázzák, méghozzá úgy, hogy hasonlítson egy búzakalászra a kenyér belsejében nyitott részekkel. Utóbbiak segítenek abban, hogy a kenyér hihetetlenül gyorsan megsüljön. Egyúttal pedig a ropogós kenyér rajongóinak is nagy kedvencévé avanzsálja, ugyanis ezzel a módszerrel remekül növelhető a kenyér ropogós felülete.

A kérges, ropogós réteg az, ami miatt a fougasse határozottan különbözik olasz rokonától, a focacciától, a klasszikus francia bagetthez viszont meglehetősen hasonló. Az idők során természetesen a világ számos pontjára eljutott, és mostanra már nemcsak a reggeli, illetve délelőtti órákban készítik sokan, hanem esti borozgatásokhoz is előszeretettel sütik meg. Bármilyen alkalomra is készül, egy biztos, megéri kipróbálni.

Trendy_Rowdy/istockphoto.com

Hogyan készítheted el?

Akárcsak a focaccia, a fougasse is sok változatban létezik. A közös jellemzők közé tartozik a tengeri só, a bors, az olívaolaj és a fűszernövények használata. Ha egy igazán illatos verziót szeretnél, akkor friss növényeket is gyúrj a tésztába, de a napon szárított paradicsom és az olajbogyó is remekül illik bele. Bárhogy is variálod, egy könnyű alap recepttel biztosan nem lesz nehéz dolgod.

Hozzávalók 3 közepes méretű fougasse-hoz:

  • 1 kocka friss élesztő
  • 500 gramm liszt
  • 300 ml langyos víz
  • 50 ml + 10 ml olívaolaj
  • 3 evőkanál méz
  • szemcsés tengeri só
  • bors

Elkészítés:

  1. Langyos vízben oldd fel az élesztőt, majd add hozzá a mézet és 50 ml olívaolajat.
  2. Add hozzá a keveréket a liszthez, és gyúrd össze az egészet.
  3. Kis idő múlva adj hozzá 1 evőkanál tengeri sót, egy csipet borsot, és folytasd a dagasztást addig, amíg a tészta teljesen sima nem lesz.
  4. Oszd három részre a tésztát, és formázz belőle golyókat. Ha szeretnéd, itt hozzáadhatsz extra hozzávalókat, például szárított paradicsomot, szalonnát, hagymát vagy olívabogyót. Ebben az esetben csak gyúrd bármelyiket, vagy akár mindegyiket a tésztába, de akár úgy is csinálhatod, hogy minden golyó más ízt kapjon.
  5. Tedd a golyókat egyenként kiolajozott tálba, takard le ruhával, és keleszd egy óráig. A golyók térfogatának nagyjából meg kell duplázódnia az idő előrehaladtával.
  6. A pihentetés után nyújtsd ki a tésztákat, majd vágd be őket késsel. Nyisd ki a kapott lyukakat, és formáld őket tetszés szerint, például búzakalász alakúra. 
  7. Helyezd a nyers kenyereket egy tepsibe, fedd le ismét egy ronggyal, és hagyd kelni még fél órát.
  8. Kend meg mind a három kenyeret a maradék olívaolajjal, és szórd meg szemcsés tengeri sóval.
  9. 250°C-ra előmelegített sütőben süsd a fougasse-okat 15 percig.

Jó étvágyat!

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!