Forrólevegős sütő, a konyhák sztárja

Forrólevegős sütő, a konyhák sztárja

Címlap / Otthon / Háztartás / Forrólevegős sütő, a konyhák sztárja

Az egészséges életmód alapja a helyes táplálkozás és a mozgás. Köztudott, hogy a sok gyümölcs, a sok zöldség, a szénhidrát csökkentett bevitele, a kevés zsíros, olajos étel fogyasztása és a testmozgás együttese jótékonyan hat a szervezetünkre. Az olajos ételekkel az a legnagyobb probléma, hogy a magas hőmérséklet hatására, az étolaj szerkezete megváltozik, transzzsírokká alakul, ami nem tesz jót a szervezetünknek. Arról nem is beszélve, hogy extrém módon környezetkárosító is. Mindezek ellenére mégsem tudunk ellenállni a finom rántott húsnak és a ropogós sült krumplinak… (x)

Ha oda szeretnénk figyelni az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozásra, de a sült krumpliról és a panírozott ételekről mégsem szeretnénk lemondani, akkor mindenképp ideje beszereznünk egy forrólevegős sütőt. Az utóbbi évek kelendő találmánya ez a kis kompakt konyhai gép, amely lehetővé teszi, hogy minimális mennyiségű olajjal vagy akár nélküle is, rövid idő alatt elkészítsük kedvenc ételeinket. Nem kell lemondani a rántott húsról sem, hiszen a forrólevegős sütő egy nagyon jó alternatíva, amellyel egészséges és finom ételeket készíthetünk a családtagoknak. Ez a csodás kisgép nem csak egészséges táplálkozást tesz lehetővé, hanem időt és energiát is spórolhatunk vele.

A forrólevegős sütő nem csak azoknak jó megoldás, akik egészségesen szeretnének táplálkozni, de a kedvenc ételeiktől mégsem szándékoznak megválni. Azoknak is kitűnő segédeszköz, akiknek a rohanó életmód miatt nincs idejük órákat a konyhában tölteni, de szeretnének friss és ízletes ételeket fogyasztani. A készülékben alig 20 perc alatt sül meg a hasábburgonya és a rántott hús, 30 perc alatt a sült hús, 15 perc alatt a hal, 5 perc alatt a meleg szendvics, 2 perc alatt pedig finom ropogós kétszersült. A forrólevegős sütő hasonlít a hagyományos olajsütőhöz, azonban egy hatalmas különbség mégis van közöttük. A klasszikus típus legalább 2 liter olajat igényel a sütéshez, míg a forrólevegős sütő csupán pár cseppet, és ez hatalmas különbség minden szempontból. A forró levegőnek köszönhetően, ez a néhány csepp teljesen elegendő ahhoz, hogy a hasábburgonya aranyszínű legyen, a csirkecomb pedig szaftos és ropogós.

A forrólevesős sütő vagy angol kifejezéssel, Air Fryer működési elve pofonegyszerű. Ebben a konyhai kisgépben egy fűtőelem található, amely az óhajtott hőfokra melegszik fel nagyon gyorsan. A forró levegő egyenletes áramlását egy ventilátor teszi lehetővé. A sütni kívánt fogást egy fémkosárban helyezzük el, amelyen nyílások vannak, így az étel a keringő levegő hatására minden ponton egyenletesen sül. Tapasztalatok mutatják, hogy egy minimális olajra mindenképp szükség van, vékonyan átkenni vele a például a csirkecombot vagy tanácsos olajsprayt használni, hiszen így lesz szaftos és ropogós a kívánt fogás. Ha sült krumplit készítünk, bőven elegendő egy kanál olaj, ezt eloszlatjuk a burgonyán, ízlés szerint fűszerezhetjük is, és mehet is a forró sütőbe. Az olajban sült változatnál több deciliter olajra is szükség van, ennek egy részét pedig magába is szívja a burgonya, és ez mind a szervezetünkbe jut.

A forrólevegős sütőnek számos előnye van. Az ételek sokkal rövidebb idő alatt készülnek el, mint a hagyományos sütőben vagy ha olajban sütjük őket. Használata roppant kényelmes, hamar felmelegszik, és a fejlettebb típusoknál a beállítható programoknak köszönhetően, beállíthatjuk az adott ételnek megfelelő sütési időt is. 80-90%-kal kevesebb zsiradékkal készíthetjük el a finom fogásokat. Az köztudott, hogy az olaj magas hőfokra hevítve káros anyagokat tartalmaz. Az olajban sütős további hátránya vagy kellemetlensége a sütés után fennmaradó olajszag. Az olaj fröcskölése, pattogása pedig igen nagy bosszúságokat tud okozni. A fennmaradó használt sütőolaj pedig igen veszélyes hulladáknak számít, ami komoly pusztítások okoz a környezetben.

Vannak, akik kételkednek ebben a készülékben, egy újabb fölkapott terméknek hiszik. Azonban, ha valaki kipróbálja, biztos nem fog benne csalódni, és napi szinten használni fogja akár a mikrohullámú sütő helyett is.

VIDEO Halak csillagjegyűként ezekre számíthatsz párkapcsolatban a többi csillagjegytől

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!