Ezt edd, ha fontos döntés előtt állsz – A legjobb üzemanyagok az agyadnak

Ezt edd, ha fontos döntés előtt állsz – A legjobb üzemanyagok az agyadnak

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Ezt edd, ha fontos döntés előtt állsz – A legjobb üzemanyagok az agyadnak

Üres gyomorral állsz egy fontos döntés előtt? Érdemes addig elhalasztanod a választást, amíg nem izzítod be az agyadat néhány falattal.

Az nem titok, hogy a táplálkozásnak hatalmas szerepe van a kognitív képességekre és a hangulatodra is. Azt is biztos hallottad már, hogy nem jó ötlet korgó gyomorral bevásárolni menni, hiszen kutatások szerint ebben az esetben sokkal több felesleges és egészségtelen élelmiszer landol a kosaradban. Egy izgalmas tanulmányból pedig most az is kiderült, hogy autóvásárlás vagy egy állásajánlat elfogadása – vagyis meghatározó döntések – előtt mit érdemes fogyasztanod annak érdekében, hogy jól válassz.

Az éhség negatív hatása a döntésekre

Benjamin Vincent, a skóciai Dundee Egyetem pszichológiai karának munkatársa kollégáival azt vizsgálta, hogyan hat az éhség az agyműködésre. A résztvevőket két fordulóban tesztelték. Egyszer a megszokott étkezési rutinjukat kellett követniük, a második alkalommal pedig egész nap koplalniuk kellett. Háromféle jutalom közül választhattak mindkét esetben, ezek a következők voltak: étel, pénz és zeneletöltés. 

A szakértők arra jöttek rá, hogy amikor éhesen kellett döntést hozniuk a résztvevőknek, egyből az azonnali, de kisebb jutalmat választották ahelyett, hogy később egy értékesebb dolgot kaptak volna.

Felvetették például, hogy 35 nap múlva az ígért jutalom dupláját kaphatják meg a jövőben a résztvevők. Az éhség hatása miatt viszont erre maximum 3 napot vártak volna az alanyok.

Az agyra is kihat, ha korog a gyomrod

A kutatás vezetője elmondta, hogy arra voltak kíváncsiak, hogy csak az ételválasztásra van-e hatással az éhség. Hozzátette, hogy végül az is bebizonyosodott, hogy sokkal inkább a jelenre koncentrálunk üres gyomorral. Mivel az éhség mindenki számára ismert állapot, a szakértők szerint fontos volt megtudni, hogy milyen kevésbé nyilvánvaló hatással lehet a döntésekre, választásokra.

GaudiLab/depositphotos.com

Melyik a legjobb üzemanyag az agynak?

Egy korábbi, a Cambridge-i Egyetemen készült kutatásból már kiderült, hogy a szerotoninnak lényeges szerepe van a döntéshozatal folyamatában is.

„Mivel a szerotonin alapanyaga, a triptofán nevű aminosav kizárólag külső forrásokból vihető be, így a mennyiségének csökkenése kémiai változásokat okozhat két étkezés között”

-olvasható a Telegraph cikkében egy részlet az eredményekről.

A triptofán csökkenése pedig agresszióhoz és impulzivitáshoz is vezethet. Ezért is született meg a „hangry” angol kifejezés, ami az éhség miatt érzett dühre utal. 

Triptofánban gazdag étel például a csirkehúsleves, a csoki, de a vörös húsok, tejtermékek, olajos magvak, a banán, tonhal, kagyló és a szójából készült élelmiszerek is jó választásnak számítanak a szakértők szerint. Szóval legközelebb, ha fontos döntés előtt állsz, válassz a felsorolt ételek közül, hogy a lehető legtisztábban lásd a lehetőségeket.

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!