Keressük a Földön kívüli életet, de lehet, hogy ők előbb találnak majd ránk

Keressük a Földön kívüli életet, de lehet, hogy ők előbb találnak majd ránk

Címlap / Kikapcsolódás / Tech és kütyük / Keressük a Földön kívüli életet, de lehet, hogy ők előbb találnak majd ránk

Gyakran hallani a hírekben, hogy olyan bolygót találtak a csillagászok, melyen „kialakulhatott az élet”, de arról még nem nagyon volt szó, hogy ez az élet lehet, már most is keres minket…

Felfedezhetnek minket az idegenek még azelőtt, hogy mi találnánk rájuk?

Lehetséges, de az esélyekről természetesen csak találgatni tudunk. A Földön kívüli élet keresése komoly tudományos kutatási terület, amelynek célja az élet bármilyen formájának felfedezése a világegyetemben. Ez tehát azt jelenti, hogy nem feltétlenül a miénkhez hasonlatos életet keresünk, hanem bármilyen nyomot, bizonyítékot arra, hogy az élet bármilyen formája létezhet a Földön kívül is. 

A többség szerint teljes naivitás azt gondolni, hogy nincs élet máshol. Az eddig eredmények és megfigyelések alapján viszont egyelőre nincs konkrét bizonyítékunk ennek ellenkezőjére. Annak esélye, hogy nem vagyunk egyedül, már csak az univerzum felfoghatatlan méretei miatt is igen magas. 

Amennyiben létezik más, intelligens élet, feltételeznünk kell, hogy ők találnak meg minket és lehet, hogy kapcsolatba lépnek velünk. Jelenlegi tudásunk alapján nehéz megjósolni, mikor és hogyan találkozhatunk más civilizációkkal az univerzumban. Egy új tanulmány utánajárt annak, miért nő egyre inkább ennek a találkozónak az esélye. 

Föld hívja az idegeneket

A tudósok szerint a Föld rádióforgalmának jelenlegi szintje nem elég erős ahhoz, hogy egy hozzánk hasonló fejlettségen álló civilizáció belátható időn belül ránk találjon. Azonban vannak, akik nem értenek egyet ezzel a feltétezéssel. A mauritiusi és a manchesteri egyetem kutatócsoportja úgy véli, hogy a fejlettebb kultúrák már most is képesek lehetnek ránk bukkanni a rádiójelek alapján és ez az esély napról napra nő.

Elméletük tesztelésére a csapat összehasonlította a mobiltornyokból származó rádiójeleket azokkal a jelekkel, amelyeket a „közeli” csillagok felől észleltünk és mérni tudtunk. Mivel van esély arra, hogy az idegenek már most sokkal érzékenyebb vevőrendszerekkel rendelkeznek, mint mi, esélyes, hogy a mobilrendszereink jelét is képesek fogni. Mivel egyre inkább nő a szélessávú technológia a Földön, minduntalan nagyobb az esély arra, hogy észrevesznek minket. 

michal-rojek/istockphoto.com

Vagy talán már észre is vettek?

Mike Garrett professzor, a Manchesteri Egyetem Asztrofizikai Központjának munkatársa elmondta, hogy „az elmúlt években világszerte elterjedtek a mobilkommunikációs rendszerek. Bár ezek külön-külön alacsony rádióteljesítményt képviselnek, az eszközök milliárdjaiból álló integrált spektrum jelentős”.

A professzor szerint a különféle űrmisszóknak hála egyre többet tudunk az exobolygókról, úgyhogy minden esély megvan arra, hogy fejlett civilizációkat találjunk – és ugyanígy lehet, hogy a földönkívüliek már most is megfigyelnek minket, elsősorban az emberek által készített rádióknak köszönhetően. 

Milyen jeleket vesznek az idegenek?

A tanulmány szerzői szerint még van mit vizsgálni a kérdésben, ezért a jövőben szeretnék kiterjeszteni más forrásokra is a megfigyeléseiket. Következő lépés gyanánt azt szeretnék felmérni, hogy a nagy teljesítményű polgári és katonai radarok, valamint az új, digitális műsorszóró rendszerek és a Wi-Fi hálózatok hogyan járulnak hozzá a bolygó által kibocsátott jelekhez, illetve ezek a jelek milyen messze jutnak el.

A jelenlegi becslések szerint az évtized vége előtt több mint százezer műhold lesz földkörüli pályán és azon túl. Mindeközben a Föld már most is rendellenesen fényes a spektrum rádiós részében. Amennyiben ez a tendencia folytatódik, a megfelelő technológiával bármely fejlett civilizáció számára könnyedén észlelhetővé válunk néhány éven belül” – zárta mondandóját Garrett.

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!