A földi élet legrégebbi bizonyítéka. Ez a tó rejti

A földi élet legrégebbi bizonyítéka. Ez a tó rejti

Címlap / Kikapcsolódás / Utazás / A földi élet legrégebbi bizonyítéka. Ez a tó rejti

Mexikó festői szépségű lagúnája többnyire azért kerül be az útikönyvekbe, mert felszíne a ragyogó türkiztől a mély kobaltig a kék különböző árnyalataiban játszik, ezért a hét színű tónak is szokták nevezni.

A szemet kápráztató vízfelszín azonban egy másik csodát is rejteget. Claudio Del Valle helyi idegenvezető éveket töltött azzal, hogy hajnali evezős túrákra vitte a csoportjait, hogy a felkelő nap fényében gyönyörködhessenek a tó színeiben.

Az evezős deszkázásnak köszönhetően lehetőségem volt felfedezni a lagúna nagy részét… olyan egyedi volt, olyan fenséges, olyan gyönyörű” – mondta Del Valle a CNN-nek.

Del Valle szerint azonban a „hét szín tava” komoly veszélyben van. Ez nemcsak a tó színét változtathatja meg véglegesen, hanem a stromatolitok ősi populációjának pusztulásához is vezethet. A stromatolitok ősi létformák, lényegében élő kövületek, amely megelőzték az embereket, a mamutokat és a dinoszauruszokat, de akár a növényeket is.

Del Valle 2017-ben Bacalarba költözött a 7,1-es pueblai földrengést követően, amely poszttraumás stresszt okozott neki. Egy pszichológus barátja tanácsára elhagyta San Cristóbal de las Casas-i otthonát, 700 km-re délnyugatra Bacalartól, hogy nyugodtabb környezetet keressen. Le volt nyűgözve attól, amit talált. Amikor először látta Bacalar lagúnáját, úgy érezte, a Paradicsomba jutott. „Nem tudtad elhinni a napkeltét és a naplementét, mindegyik olyan egyedi volt. De látni hogy most mi történik… Összetöri a szívemet.”

Ökológiai katasztrófa a láthatáron

Dr. Luisa Falcón, a Meridai Nemzeti Autonóm Mexikói Egyetem mikrobiális ökológusa szerint a Bacalar-tó az elmúlt évtizedben egy ökológiai katasztrófa felé halad. 2015 novemberében a mexikói szövetségi környezetvédelmi hivatal szennyezési riasztást adott ki a tóra. A probléma 2020 júniusában vált igazán láthatóvá, amikor a Bacalar-tó gazdag thalassikus árnyalatai tompa barnává váltak, és még mindig nem jöttek helyre teljesen.

Ha pedig nem tesznek semmit, a kár messze meghaladhatja a ragyogó árnyalatú víz esztétikáját – figyelmeztet Falcón. Bacalar a világ legnagyobb édesvízi mikrobialitos zátonyának ad otthont – ezek kőzetszerű szerkezeteket, melyeket mikrobák ezrei alkotnak, amelyek karbonát ásványokat csapnak ki. „A Bacalar-féle mikrobiálisok életkora néhány évtized és több mint 9000 év között van” – mondta. A mikrobialita élő fosszilis megfelelői, a stromatolitok pedig „körülbelül 3,5 milliárd évesek”, így Bacalar populációja a legrégebbi bizonyíték a földi életre.

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást