Fogadjunk, hogy nem tudsz eleget a petefészkedről!

Fogadjunk, hogy nem tudsz eleget a petefészkedről!

Címlap / Életmód / Egészség / Fogadjunk, hogy nem tudsz eleget a petefészkedről!

Hiába vagyunk nők, a saját reprodukciós rendszerünkről jellemzően vajmi keveset tudunk – még azok is, akik nagyjából figyeltek biológiaórán, biztosan meglepődnének, ha megismernék a tankönyvből kimaradt infókat és a legújabb kutatásokat a saját szervezetükkel kapcsolatban. Most a petefészket vesszük górcső alá, ez a páros szerv ugyanis sokkal több mindent irányít, mint azt elsőre hinnéd.

Élénken emlékszem azokra a tinimagazinokra, amelyekben lányok tettek fel különböző szexualitással kapcsolatos kérdéseket szexuálpszichológusoknak és nőgyógyászoknak – már ekkor látszott, mekkora zavar van a fejekben azzal kapcsolatban, hogy pontosan hogy is működik a női szaporító rendszer. Hiába nevettünk annak idején jókat a kérdéseken és a válaszokon a barátnőimmel, el is keserített minket a dolog: rájöttünk ugyanis, hogy a nők egyáltalán nem ismerik a saját szervezetüket, és talán ezért van az, hogy olyan sokszor nem is fordulnak orvoshoz, ha valami bajt éreznek. Fogadjunk, hogy a petefészekről most tudok olyat mondani, ami nem ragadt meg biológiaórán!

Kép forrása: Maksymiv/Depositphotos.com

A ciklusod és a megtermékenyülés

A petefészked alapvetően egy mandulaméretű páros szerved, ez a női ivarmirigy, amely ivarsejteket, vagyis petesejteket, valamint tüszőhormont és sárgatesthormont termel. Működése nagyjából 28 napos ciklusonként változik, ez a menstruációs ciklusod.

Minden hónapban több tucat petesejt termelődik a petefészkedben, de csak egy (ikerterhesség esetén néha kettő) hagyja el azt, és érik meg arra, hogy kiválasztódjon. Ilyenkor ez a petesejt a petevezetéken keresztül a méhbe jut, és ha spermával találkozik, megtermékenyülhet.

Minden egészséges nő olyan petefészekkel születik, amelyben 1-2 millió petesejt található. A tinédzserkorra ez 300 ezer környékére esik vissza, a menopauza idején pedig teljesen elfogynak.

A petesejtek mikroszkopikus méretűek, nagy részük apoptózis, vagyis hagyományos programozott sejthalál során elpusztul, és a szervezetbe ágyazódik. Azok azonban, amelyek kifejlődnek, megtermékenyíthetők lesznek. Ez nagyjából egy átlagos nő életében 400 petesejt környékén mozog.

Amíg az összes petesejt el nem tűnik a petefészekből, minden hónapban bekövetkezik az ovuláció. Ilyenkor a petefészekből a petevezetéken keresztül a petesejt a méhbe kerül, a tüszők pedig olyan hormonokat szabadítanak fel, amelyek előkészítik egy esetleges terhességre a méh falát. Ha a megtermékenyülés nem történik meg, a hormontermelés megáll, és megjön a vérzésed.

Mit tehetsz, hogy egészségesen tartsd a petefészkedet?

Először is, a legfontosabb az, hogy rendszeresen járj nőgyógyászhoz szűrővizsgálatra. Az orvos rögtön észreveszi, ha valami baj van. Aztán az sem hátrány, ha nem dohányzol, a cigarettában található vegyületek ugyanis hatással vannak a petesejtjeid minőségére, és előre hozhatják a menopauza időpontját. Ha szeretnél termékeny maradni, a dohányzásról mindenképp mondj le. Az egészséges testsúly megtartása is hozzájárul ahhoz, hogy a hormonháztartásod egyensúlyban maradjon, és ne boruljon fel a ciklusod.

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!