Filléres házi folttisztítók makacs foltok ellen

Filléres házi folttisztítók makacs foltok ellen

Címlap / Otthon / Háztartás / Filléres házi folttisztítók makacs foltok ellen

Elég egy rossz mozdulat, és máris helyrehozhatatlannak látszó foltot eltettünk kedvenc ruhánk becsületén. Kétségbeesett segítségkérésünkre ilyenkor jön a humorosnak szánt válasz: ecetes olló. Persze, ha a drágán vett blúzt akarjuk éppen megmenteni, ez cseppet sem tűnik olyan humorosnak. Mi most néhány valóban használható tippet adunk, amivel megmentheted a textíliákat.

Mosószer, ecettel turbózva

Foltok esetében döntő kérdés, hogy időben reagálsz-e, mert ha a szennyeződés egyszer beszáradt a textil szálai közé, már nagyon nehéz kivarázsolni onnan.

Egy utolsó reménysugár azonban még maradt: egy liter meleg vízben keverj el két evőkanál mosószert és három evőkanál ecetet, majd ezzel dörzsöld át alaposan a beszáradt foltot.

Száradás után, ha kell, ismételd meg a műveletet. A beszáradt szennyeződést kiszedni nem két perces folyamat, de ezzel a tisztítószerrel azért nem is lehetetlen küldetés.

Gyümölccsel a gyümölcs ellen

A gyümölcsfoltokat kiszedni tényleg nem egyszerű dolog, különösen világos ruhák esetében.

Segíthet, ha egy kevés írót elkeversz néhány csepp citromlével, majd ebbe áztatod a foltot egy éjszakán keresztül.

Másnapra olyan lesz, mintha soha ott sem lett volna.

A tej, mint fehérítő?

Nem a fehér színe miatt, de a tej valóban segíthet, ha például bor fröccsent a tiszta abroszra.

Egy kevés mennyiséget pillanatok alatt felforralhatsz, és amikor már bugyog, gyorsan öntsd rá a foltra, majd egy szivaccsal alaposan dörzsöld át.

A folt ettől elhalványodik és fellazul, így, ha a textilt gyorsan mosógépbe teszed, gond nélkül eltávolíthatod a szennyeződést egy egyszerű programmal is.

Folyékony foltokra: szórj sót!

A gyümölcs, vagy a csokoládé elég sűrű ahhoz, hogy sóval szedd ki őket, azonban például az ivólevek nyomának eltüntetésére tökéletes módszer, ha azonnal, vastag rétegben sót szórsz a foltra.

Ha nedves szivaccsal kezdenéd törölgetni, csak azt érnéd el, hogy még nagyobb területen oszlatnád el a foltot, a só viszont magába szívja a nedvességet, gyorsabban, mint a textil szálai teszik. Néhány perc elteltével egy puha kefével söpörd le a sót a ruháról.

Ha mosni nem lehet: szénsavas ásványvíz

Van, hogy valamit nem tudsz a mosógépbe tenni, például a bútor kárpitját, vagy egy nagyobb méretű szőnyeget. Ilyenkor egy makacs folt eltávolítása nem egyszerű dolog, de segíthet, ha egy kevés szénsavas ásványvizet locsolsz a szennyeződésre.

Ezzel nem csak azt akadályozod meg, hogy a folt beszáradjon, a buborékok a szennyeződést is a felszínre hozzák, ahol egy nedvszívó kendővel könnyen felitathatod azt.

Fontos, hogy a foltot ne kezd el dörzsölni, mert így csak mélyebbre nyomod a szövetszálak között, csak finom mozdulatokkal itasd fel, és addig ismételd az öblögetést, ameddig szükséges.

Izzasztó helyzetekre bóraxot

A fehér ruhákon megjelenő izzadtságfolt senki előtt nem ismeretlen, de annál kellemetlenebb jelenség, ráadásul a mosással nem is tűnik el.

Gyógyszertárakban lehet kapni bóraxoldatot, amibe, ha egy puha ruhát mártasz, és ezzel dörzsölöd át a foltot, megszabadulhatsz a csúnya, sárgás elszíneződéstől.

Minden helyzetre: legyen otthon folttisztítód!

Festékboltokban lehet kapni mosóbenzint, ami egy valóban erős folteltávolító, szinte mindennel elbír, de érdemes szelídíteni egy kicsit.

Ha az alábbi tisztítószert elkészíted, egyetlen váratlan folt sem okoz majd többé problémát, mert tudod, mihez kell nyúlnod.

Két és fél deciliter tiszta alkoholt keverj el egy deciliter szalmiákszesszel, majd ehhez adj 10 milliliter mosóbenzint. Töltsd az egészet egy jól záródó üvegbe, és ha legközelebb folt kerül a ruhára vagy bútorra, ezzel kezeld.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást