Mikor sportolhatsz a ciklusod szerint? Tudományos észrevételek

Mikor sportolhatsz a ciklusod szerint? Tudományos észrevételek

Címlap / Életmód / Mikor sportolhatsz a ciklusod szerint? Tudományos észrevételek

2019-ben az amerikai női fociválogatott bejelentette, hogy az egész idényben a csapat tagjainak menstruációjához fogják igazítani az edzéseket, mindenki furcsán fogadta a hírt – ez ugyanis eddig egyáltalán nem volt bevett szokás. A válogatott megnyerte egyébként a világbajnokságot, a módszerről pedig sikerként számoltak be, ami nem is csoda, hiszen a menstruáció nagyon fontos tényező egy nő fizikai állapotában, még akkor is, ha történetesen nem élsportoló. 

A ciklusodtól függően olyan alapvető testfunkcióid is változhatnak, mint a légzésed minősége, az energiaszinted, a szívverésed, és máshogy reagálsz különböző mozgásfajtákra attól függően, hogy hol jársz a 28 napos ciklusban.

Ha ügyesen használod ki ezt, akkor egész végig a maximumot tudod kihozni magadból, és a lehető legjobban is érezheted magad – arról nem is beszélve, hogy a tükör is azt fogja mutatni, amit szeretnél. 

Ehhez segítségedre lehet egy menzeszt követő applikáció, ha nem szeretnéd mindig írogatni és számolgatni, hogy vajon a ciklusod hányadik napján jársz. Ha ez megvan, és kielemezted a különböző szakaszokat, akkor szakértők az alábbiakat ajánlják, hogy a legjobban kihasználhasd a menzeszed adta lehetőségeket és hátrányokat.

Menstruáció alatt: a ciklusod 1-5. napja

Ebben az időszakban a megemelkedett ösztrogén- és progeszteronszint, valamint a szervezetedben található extra gyulladások miatt teljesen motiválatlannak érezheted magad.

Ilyenkor azonban a tesztoszteronszinted is az egekbe szökik, így ez a legjobb időszak arra, hogy izmot építs.

Ha nagyon nem szívesen mozogsz, válassz olyan edzésformát, amiben viszonylag alacsony intenzitással, de nagyobb súlyokkal kell dolgozni, ha viszont lelkes vagy, ne fogd vissza magad, ilyenkor sokkal jellemzőbb az izomnövekedés a nőknél is – persze attól továbbra sem kell félned, hogy túl izmos leszel.

AntonMatyukha/depositphotos.com

Follikuláris fázis: a ciklusod 6-14. napja

Ilyenkor az ösztrogénszinted szökik az egekbe, ami azt jelenti, hogy energiádban a topon vagy, és gyorsabban is regenerálódsz egy kiadós edzés után.

Itt az ideje az igazán intenzív edzéseknek: egy durvább súlyos edzést, magas intenzitású gyakorlatokat, vagy akár kemény kardiót is betervezhetsz.

Az ösztrogén ugyanis boldogabbá, energikusabbá és erősebbé tesz – legalább is így érzed magad az ovulációd előtti időszakban.

Ovuláció: a ciklusod 15-23. napja

Az ovuláció alatt az ösztrogénszinted csökkenni, a progeszteronszinted pedig újra növekedni kezd. Ez edzés szempontjából nem túl jó hír, ugyanis az izmaid könnyebben bomlanak le, ami azt jelenti, hogy nagyon oda kell figyelned a megfelelő mennyiségű pihenésre az edzésmunka mellett. A legjobb az, ha egy kicsit visszafogod az edzés intenzitását, és a lassú, egyenletes kardióra fókuszálsz, ahol nem köpöd ki a tüdődet közben – ez segít a zsírégetésben, és abban is, hogy ne erőltesd túl az izmaidat. 

Luteális fázis: a ciklusod 24-28. napja

Ebben az időszakban mind az ösztrogén, mind a progeszteron szintje lecsökken a szervezetedben, ennek örömére megjelennek a PMS, vagyis a premenstruációs szindróma kellemes tünetei. A fluktuáló vércukorszint és a lassan kialakuló gyulladások a motivációdnak is keresztbe tehetnek.

A tested nincs a legjobb formájában, már ami a teljesítményt illeti, így ilyenkor nem érdemes erőltetni, ami nem esik jól – olyan mozgásformát válassz, amelyet szívesen csinálsz, és ami nem túl megerőltető.

Jöhet a jóga, a nyújtás, a pilates, vagy egy laza kocogás – ha komolyabb mozgásra veszed rá magad, ne csüggedj, ha nem megy a legjobban.

Forrás

VIDEO 10+1 sminkes trükk, amit bárcsak előbb tudtál volna

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!