Így veheted észre, ha a férjed csendes kilépésre készül 

Így veheted észre, ha a férjed csendes kilépésre készül 

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Így veheted észre, ha a férjed csendes kilépésre készül 

Amikor elképzeljük egy kapcsolat végét, általában valami váratlanra készülünk. Gyanús jelekre számítunk, amelyek harmadik félről árulkodnak, vagy állandósuló veszekedésekre alapozunk. Azonban vannak olyan szakítások, amelyek a lehető legnagyobb csendben kopogtatnak be, és éppen ezért olyan sokkolóak. Nincs dráma, nincs gyanút keltő túlóra, esti kimaradás és hangos szó: egyszer csak odaáll eléd a másik feled és kész tények elé állít. Aligha lehet erre felkészülni, pedig az ilyen csendes kilépéseknek is vannak előjelei.

Milyen a személyisége?

Azok a férfiak, akik hajlamosak a csendes kilépésre, jellemző módon nem oldódnak fel sosem a kapcsolatukban. Egy ilyen társon mindig azt érzed, hogy valamit elhallgat előled, valamiben nem őszinte, pedig az eszeddel tudod, hogy nincs valódi titka. Az lehet a tapasztalatod, hogy húzott maga köré egy határt, amibe nem enged belépést. Ez egy önvédő taktika, általában tudatalatti határszabás a részéről.

Az ilyen férfi nem engedi meg magának a mély kötődést, őrzi az identitását, ami még akár vonzó is lehet egy ideig. Azonban ez a magatartás nem igazán passzol bele a hosszú távú kapcsolatokba, már csak azért sem, mert nem biztosít lehetőséget a problémák közös megoldására. Az a férfi, aki ennyire védi a határait, jó eséllyel maga oldja meg a gondjait – még azokat is, amiken közösen kellene úrrá lennetek. Önállóan gondolkodik és dönt, téged pedig kész tények elé állít. Így fordulhat elő, hogy a szakítás előtt alig-alig vehetsz észre rajta valami változást, csak  azon kapod magadat, hogy már albérletet is talált magának, annyira előregondolkodott. 

Azok, akik kapcsolatukat prioritásaikon kívül tartják, nem mutatnak annyi függést a másik felükkel, mint azok, akik életében fontos szerepet játszik a romantikus összefonódás. A tanulmányok alapján előbbiek kevésbé elégedettek a kapcsolataikkal és természetesen nem is élnek meg olyan mély kötődéseket.

Időnként persze mindenki életében előfordul, hogy háttérbe szorul a kapcsolata. Ilyen lehet a sűrűsödő munkahelyi teendőlista, ha felnőttként továbbtanulsz, de akár a gyermekáldás is felvethet hasonló problémákat. Amennyiben ez egy tervezett és ideiglenes szakasz az életetekben, úgy kölcsönöcs odafigyeléssel együtt fejlődhettek benne. Viszont, ha nem látszik sem az eleje, sem a vége ennek az időszaknak, akkor az sértő lehet a második helyre kényszerülő fél számára. Ráadásul mindez elősegíti a jövőbeli elszakadást – akár a csendes kilépést valamelyik fél részéről.

mixetto/istockphoto.com

Nem mutatja ki a szeretetét

Mindenki másként fejezi ki a szeretetét és a törődését, emellett tény, hogy vannak rosszabb időszakok. Ez normális és minden kapcsolatban előfordul. Azonban, ha úgy érzed, ez az egész túl sokáig tart, és nem juttok egyről a kettőre, akkor már nem szabad sokáig várnod – legalábbis, ha nem akarsz a csendes kilépésre alapozni.

Egy 2008-as tanulmányban, amiben a romantikus kapcsolatok megszakadását vizsgálták, a kutatók összegyűjtötték azokat az intő jeleket, amelyek arra utalnak, hogy a párkapcsolatnak záros időn belül – dráma nélkül – vége lesz. Ilyen jelek:

  • a partner érzelmileg közömbössé válik, apátiát mutat,
  • mentálisan is elszakad a kapcsolattól,
  • visszahúzódóvá válik,
  • fizikailag is elhatárolódik, megpróbál kevés időt a partnerrel tölteni,
  • megszűnik a fizikai vonzalma, alábbhagynak a szeretet teljes érintései,
  • lankad a figyelme a másik felé,
  • ritkulnak a kérdései és a válaszai,
  • úgy tűnik, hogy a partner „máshol jár”, ábrándozik.

Hogy miért nem szakítanak azok, akik szellemileg-lelkileg erre készülnek? Elsősorban azért, mert ez is egy folyamat része, és főleg sok-sok év után nem megy egyik napról a másikra. Főleg nem akkor, ha nincs olyan erőteljes motiváció, mint egy harmadik fél, vagy akár az otthon elmérgesedett körülmények.

A szakértők szerint a csendes kilépésre készülők gyakran elköteleződési kényszerek miatt maradnak a kapcsolatban, amíg csak lehet. Ilyen lehet a közös hitel, a család, vagy akár az, hogy egyszerűen kényelmesebb megtartani a jelenlegi körülményeket. Ennek megfelelően a csendes kilépés megtörténhet úgy is, hogy a házasság, vagy akár az együttélés megmarad, de a felek teljesen eltávolodtak egymástól és lényegében már semmi sincsen köztük. 

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást