Nem csak a nők dolga: hol maradnak a férfi fogamzásgátló módszerek?

Nem csak a nők dolga: hol maradnak a férfi fogamzásgátló módszerek?

Címlap / Szerelem / Szex / Nem csak a nők dolga: hol maradnak a férfi fogamzásgátló módszerek?

Óvszer és vaszektómia – ha fogamzásgátló módszerekről van szó, a férfiak lehetőségei ennyiben nagyjából ki is merültek. Pedig a lehetőség adott lenne, hogy a férfiak is kivegyék a részüket a családtervezésből.

Szinte nincs olyan év, hogy ne jelenne meg valamilyen cikk arról, hogy hamarosan a férfiak számára is elérhetővé válik a fogamzásgátló tabletta. Nemrégiben pedig sikeres kísérletekről számoltak be egy olyan eljárással is, amely a férfiak húgycsövébe fecskendezett anyaggal egy éven keresztül gátolja meg a spermiumok keresztüljutását. Hogy ezek a módszerek aztán mégsem lesznek elérhetőek, elsőre talán nem tűnik olyan meglepőnek.

Nem nehéz megérteni, miért nem szeretne egyetlen gyógyszergyár sem beinvesztálni egy találmányba, amely arra alapoz, hogy férfiak önként keresik fel az orvosukat, hogy egy tűt vezessen a péniszükbe. Tömegesen legalábbis biztosan nem.

Pedig, ha egy kicsit szétnézünk a nők számára rendelkezésre álló fogamzásgátló módszerek között, az eljárás korántsem tűnik olyan drasztikusnak: a hüvelybe mélyen tolt szilikon eszközök, a méhbe fúródó spirálok mind elfogadott és bevett eljárásnak számítanak.

A fogamzásgátlást hagyományosan még mindig a nők feladatának tekintjük. Ennek egyfelől érthető történelmi okai vannak: amíg hagyományosan a nőkre hárult a gyerekek felnevelésének terhe, addig a nők voltak azok, akik leginkább érdekeltek voltak abban, hogy a nem kívánt terhességeket megakadályozzák.

A fogamzásgátló tabletta elterjedése köztudottan nagyban hozzájárult a nőjogi mozgalmakhoz, a nők szexuális szabadságához és a saját életük feletti önrendelkezéshez. 2024-hez közeledve azonban ennél többre lenne szükség.

SeventyFour/istockphoto.com

Miért nem elérhető annyi fogamzásgátló módszer a férfiak számára?

A férfiak számára kifejlesztett fogamzásgátló tabletták például azért nem kerülnek piacra, mert a gyártók attól tartanak, hogy az esetleges mellékhatások miatt a férfiak nem vásárolnák meg a pirulákat, vagy eleve idegenkednének az átmeneti meddővé tétel gondolatától. Pedig ezeknek a tablettáknak a mellékhatásai a kutatások szerint sokkal kevésbé erőteljesek vagy gyakoriak, mint a női fogamzásgátló tablettáké. Utóbbiak szedését például a vérrögök kialakulásának veszélye miatt 35 év feletti nőknek már nem is igazán ajánlják.

Még a művi meddővé tételt – aminek egyébként Magyarországon szigorú szabályai vannak, és csak bizonyos esetekben engedélyezik – is inkább végeztetik el a házaspárok női tagjai, mint a férfiak, holott maga az eljárás az ő esetükben egy sokkal kevésbé drasztikus procedúra.

Úgy tűnik, a társadalom még mindig arra rendezkedett be, hogy a fogamzásgátlással kapcsolatban a nőknek kell áldozatot hozniuk.

A női fogamzásgátló módszerek elérhetővé tétele persze nagyon fontos, hiszen alapvetően az ő testük játssza a “főszerepet”. A felelősségteljes szexhez azonban (legalább) két ember kell. Itt lenne az idő, hogy a férfiaknak is legalább lehetőséget teremtsünk arra, hogy kivehessék a részüket a fogamzásgátlásból. Elvárhatnánk, hogy amikor egy pár a családtervezésről beszél, ne legyen evidencia, hogy a nő az, akinek az egészségét kockáztatnia kell.

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!