Figyeld meg, mikor az exéről beszél: ennyi mindent megtudhatsz róla

Figyeld meg, mikor az exéről beszél: ennyi mindent megtudhatsz róla

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Figyeld meg, mikor az exéről beszél: ennyi mindent megtudhatsz róla

Nem csak egészen nyilvánvaló jelei lehetnek annak, hogy a kiszemelted, vagy a már meglévő partnered nem ápol éppen egészséges viszont az exeivel.

Vannak bizonyos „vörös zászlók”, amik erőteljesen figyelmeztetnek arra, hogy a partnereid korábbi kapcsolatai nem mentek éppen zökkenőmentesen, esetleg nem kerültek lezárásra. Tracy K. Ross párkapcsolati szakértő és párterapeuta az Elite Dailynek elárulta, milyen jelekre érdemes különösen odafigyelned!

Ő semmiben sem hibás

Nagyon jellemző, hogy a szakítás után hajlamosak vagyunk az exünket hibáztatni, miközben a saját hibáinkat nem igazán ismerjük fel. Ez egy ideig-óráig normális, de akkor már semmiképpen sem az, amikor egy új kapcsolatunk van kibontakozóban. Bármi is történt, egy kapcsolatban kettőn áll a vásár. Semmi sem lehet kizárólag fekete és fehér, minden viszonyban vannak árnyalatok és ezeket fel kell ismerni ahhoz, hogy továbbléphessünk. Ha a kiszemelted ezt nem tette meg, akkor annak árulkodó tünete az, hogy még nincs túl az exén.

Nem feltétlenül arról van szó, hogy őt szereti, inkább arról, hogy még nem vonta le a konzekvenciákat, nem vállal felelősséget a tetteiért és így esélyes, hogy újra lejátssza magának ugyanazt a forgatókönyvet.

Igen, jól látod, ennek következménye az lesz, hogy a ti kapcsolatotokban is rád hárítja majd a felelősséget, bármilyen nehézség, probléma előtt is álltok. Apróságnak tűnhet tehát, hogy az exét okolja a szakításért, a kapcsolat zátonyra futásáért. Az igazság viszont az, hogy ez rengeteget elmond róla. Többek között azt, hogy nehéz lesz vele kompromisszumokat kötni, megegyezni, a kapcsolatotokat érintő nehézségekről érdemben beszélni.

Ha semmiben sem hibázott az ex

Mindennek az ellentettje ugyancsak árulkodó a ti viszonyotokra nézve. Mert hát mit is üzen számodra egy idealizált ex? Nyilván azt, hogy sosem érhetsz a nyomába és azt is, hogy a partnered még nincs túl rajta. Különösen aggasztó, ha nem csak nagy ritkán bukkan fel az ex, mint téma, hanem rendszeresen szerepel a mindennapokban. Szinte észre sem veszi, és megemlíti, milyen volt az öltözködési stílusa, hogyan teljesített a munkában, mik voltak az étkezési szokásai, vagy éppen mit szeretett és mit utált.

Nem kell aggódnod, ha nagy ritkán említésre kerül, de minél többször és minél mélyebb személyiségvonásokat emleget a partnered, annál inkább gondolnod kell arra, hogy nem varrt el minden szálat.

Fontos információ ez számodra, mert bár nem helyes tabuként kezelni az exet, az sem éppen egészséges, ha ő kerül piedesztálra, ő lesz a minta számodra, amit a barátod szerint követned kellene. Még, ha nem is mondja ki, a rendszeres emlegetéssel ebbe az irányba terel, és ez villámgyorsan alááshat mindent a kapcsolatotokban. 

Zoran Zeremski/istockphoto.com

Ha tabu az ex

Nagyon nehéz megtalálni az egyensúlyt az ex-kérdésben, már csak azért is, mert olyan témáról beszélünk, amiben érzelmileg érintettek vagyunk. A szerencsés az, ha a történekről a múlt részeként tudunk beszélni, reálisan látjuk mindannyiunk hibáit, előnyös tulajdonságait, és elismerjük, hogy szükségünk volt arra a kapcsolatra.

Ha másért nem, hát azért, hogy tanuljunk belőle és legközelebb jobban válasszunk. A másik ok, amiért nehéz az exről beszélni az, hogy nem akarjuk, az aktuális partnerünk többet lásson a mondatok mögé, mint ami a valóság. Azonban problémás az is, ha nem válaszol a kérdéseidre, vagy úgy kerüli a témát, mint a forró kását.

Ha túlságosan titkolózik, akkor az részben arra utal, hogy van valami a háttérben, amiről nem tudhatsz. Ez elülteti benned a bizonytalanság érzését, ami kihat a teljes kapcsolatotokra.

De nem csak ez lehet a gond, hanem az is, hogy így nem tudhatod, miért nem működött a viszonyuk. Pedig ez nagyon is hasznos lehet mindkettőtök számára. Ha tisztában vagy a múltban történtekkel, akkor fokozott hangsúlyt tudsz azokra fektetni. Pl. ha megcsalták, akkor a megszokottnál kicsit jobban oda tudsz figyelni, hogy megerősítsd az önbizalmát és lehetőséget biztosíthatsz számára, hogy melletted megnyugodjon. Ha pedig minderről már tud beszélni a partnered, akkor az azt jelenti, hogy ő is reálisan látja a történteket. Amíg jegeli a témát, addig ez az esély sajnos nem áll fenn. 

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!