Ne félj a magas cukortartalmú gyümölcsöktől – így építsd őket a diétádba

Ne félj a magas cukortartalmú gyümölcsöktől – így építsd őket a diétádba

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Ne félj a magas cukortartalmú gyümölcsöktől – így építsd őket a diétádba

Ahány dietetikus, annyi vélemény arról, hogy mi fér bele a diétába, és mi nem. Rengetegen gondolják úgy, hogy a magasabb cukortartalmú gyümölcsök, mint például a banán vagy a szilva, abszolút tiltólistások, pedig erről egyáltalán nincs szó, inkább csak azt kell tudni, hogyan és mikor fogyaszd őket ahhoz, hogy ne húzza keresztbe a számításaidat.

Minél többet tudunk az emberi test működéséről a tudománynak köszönhetően, annál nagyobb a katyvasz az ember fejében: a gyümölcs egészséges, de mégse fogyasszunk belőle sokat, mert cukros, de a vitaminok és ásványi anyagok meg kellenek, most akkor mit tegyünk? Az egész egy kicsit túl van lihegve, és mindenki nagyon pontosan meg akarja mondani, hogy mi a vékony alak és a jó egészség titka, de az igazság az, hogy még mindig az arany középút, a mértékletesség és az egyéni preferencia a kulcsszó.

A magas cukortartalmú gyümölcsöktől nagyon sokan úgy félnek, mint a tűztől: tiltólistára kerül a banán, a szilva, a szőlő vagy a füge, mert ezek azok, amelyekben a legtöbb a fruktóz. 

Abban igaza van a gyümölcsellenes tábornak, hogy a fruktóz nem sokban különbözik a hagyományos, finomított cukortól – a titok a gyümölcsök többi összetevőjében rejlik.

Ezek ugyanis rengeteg rostot is tartalmaznak, ami garantálja, hogy a fruktóz lassan jusson el a májba, hiszen lassabban is emésztjük meg. A finomított cukrot tartalmazó élelmiszerek azonban gyorsan megemésztődnek, ezért a cukor egyszerre éri el a májunkat.

Ne félj a magas cukortartalmú gyümölcsöktől – így építsd őket a diétádbaKép forrása: bit245/depositphotos.com

Persze nem érdemes esténként két kiló banánnal zárni a napot, mert az azért megterheli a szervezetet, de ha okosan csinálod, a diétádba is beépíthető akár napi több adag gyümölcs a magasabb cukortartalmúak közül.

A legegyszerűbb, ha a lefekvési idődhöz méred a fogyasztásukat: előtte 2-3 órával már ne fogyassz egyáltalán gyümölcsöt, ha nem muszáj, ez garantálja, hogy nem terheled meg az emésztőrendszeredet alvás közben. De ez egyébként más élelmiszerekre is igaz: ugyan az „este 6 után ne egyél semmit” elv abszolút hülyeség, lefekvés előtt néhány órával már érdemes csak könnyű ételeket fogyasztani, hogy jobban aludj.

Arra is figyelj, hogy a magas cukortartalmú gyümölcsökből kevesebbet, az alacsony cukortartalmúakból többet fogyassz – ha szereted például az epret és a banánt, az arányokkal tudsz trükközni. Érdemes használni valamilyen makrotápanyag-számláló appot (amilyen például a MyFitnessPal is), ez ugyanis vezeti a napi bevitt cukor mennyiségét is, és igazából ez az, ami a leginkább számít – az már kevésbé, hogy mikor eszed azt a bizonyos gyümölcsöt.

VIDEO A sminkmester megmutatja, hogyan rajzolj profi tusvonalat magadnak

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!