Évről évre feledékenyebb és szétszórtabb vagy? Így edzheted az agyad az éles gondolkodásra

Évről évre feledékenyebb és szétszórtabb vagy? Így edzheted az agyad az éles gondolkodásra

Címlap / Életmód / Egészség / Évről évre feledékenyebb és szétszórtabb vagy? Így edzheted az agyad az éles gondolkodásra

Érdemes már fiatalon megtanulni karban tartani az elménket is, nem csak a fizikumunkat. Egyrészt idősebb korban meghálálja magát a törődés, másrészt sokkal tartalmasabb életed lesz, ha leküzdöd az állandó nehézségeket okozó feledékenységet, szétszórtságot.

Mit tehetsz megelőző jelleggel a feledékenység ellen?

A legegyszerűbb megoldás, ha kicsit megtámogatod az agyműködést különféle gyógyhatású készítményekkel, melyeket kúraszerűen ajánlott szedni legalább 4-6 héten át. Recept nélkül kaphatóak patikában ginkgo (páfrányfenyőlevél) Q10, lecitin, B-vitamin, ginszeng és magnézium tartalmú étrendkiegészítők. A ginkgo fokozza az agy vérelátását, csökkent agyteljesítmény és a koncentráció képesség zavara esetén hatásos.

Az agyműködés serkentéséhez frissíteni kell a vérkeringést, így a rendszeres mozgás szintén segít. Ha kicsit ellustultál az utóbbi időben, érdemes kicsit aktivizálni magad, már napi 10-20 perc intenzív mozgás is áldásos, ennyit pedig ki lehet bírni. 

Biztosan unásig hallgattad már, mennyire fontos a napi megfelelő mennyiségű folyadékbevital. Nos, tényleg az. Próbáld ki, hogy egy héten át minden nap szigorúan odafigyelsz és megiszol legalább 1,5-2 liter tiszta vizet, látható és érezhető lesz a hatása. Nem csak a bőröd simul ki látványosan, de az agyműködés is felpezsdül. A víz mellett jó ötlet a gyógytea, próbál ki a zöldteát, amely frissíti az agyműködést.

Three Spots/istockphoto.com

Az edzés és pihenés egyensúlya

Tréningezned is szükséges az agyadat, épp úgy, mint ahogy a testedet edzed. Ha azt akarod, hogy éles gondolkodásod, memóriád, tanuláskészséged sokáig ne hagyjon cserben, tenned kell érte. Kutatások bizonyítják, hogy a keresztrejtvényt rendszeresen fejtő idősek hatékonyabban veszik fel a versenyt az időskori demencia ellen. Érdemes kipróbálni a különböző számolási feladatokkal együtt.

Jó ötlet, ha néha előveszed a régi képeket és megpróbálod a lehető legrészeletesebben visszaidézni a családi események, nyaralások eseményeit, nagyon jól edzed vele az agyat.

Időnként érdemes szó szerint megtanulni szövegeket, verseket, dalszöveget, bármit, ami tetszik, vagy logikai játékokkal múlatni az időt; ezek a tevékenységek mind élesítik az elmét. Miközben a dugóban araszolsz vagy a buszra vársz, próbáld felidézni a megtanult szöveget, idővel akár szokásoddá válhat a dolog és hidd el, nagyon hasznos ez koncentrált figyelem.

Az agyunkat nem csak tornáztatni szükséges, de meg kell adni számára a megfelelő pihenést is. Nem is tudjuk elképzelni, mennyi féle információval bombázzuk nap mint nap az agyunkat, melyek nagy része nem is igazán hasznos. Az agynak mégis mindent fel kell dolgoznia és előbb-utóbb elfárad ebben a munkában. Ilyenkor érezheted, hogy romlik a rövidtávú memóriád és pont azokra a dolgokra nem emlékezel, amelyek fontosak lennének.

Éppen ezért először  is szelektálj, válogasd meg, mivel „eteted” az agyad, ne tömd tele mindenféle haszontalansággal, korlátozd a TV, internet használatát és időnként lazíts, ürítsd ki az elméd.

Jó módszer, ha gyakorlod a relaxációt, napi 5-10 perc is rengeteget jelent, akár munkahelyen is végezheted, ha akad egy-két üres perced, de a legjobb a nap végén, lefekvés előtt rászánni egy kicsivel több időt. Rendszeres relaxálással nyugodtabb leszel, csökkented  a stresszt, pihentetőbben alszol és élesedik az elméd is.

A meditációban nem az ellazulás a cél, itt már az elme kiürítésére koncentrálunk, a relaxált állapot viszont velejárója. Nem egyszerű feladat, gyakorlása könnyebb hozzáértő segítővel. Kutatások bizonyítják, hogy az éveken át tartó meditáció segíti a szellemi képességek megőrzését, vizsgálatok során kiderült, hogy régóta meditálóknál az agy szerkezete kimutathatóan átalakul, a fehér és szürkeállomány tömege is növekszik.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást