Ezek a feldolgozott élelmiszerek egészségesebbek, mint a természetesek

Ezek a feldolgozott élelmiszerek egészségesebbek, mint a természetesek

Címlap / Életmód / Ezek a feldolgozott élelmiszerek egészségesebbek, mint a természetesek / 2. oldal

Amikor összehasonlították a fagyasztott és hűtött zöldségeket, azt találták, hogy hasonló tápanyagtartalommal rendelkeztek. Bizonyos esetekben a teszt megállapította, hogy a fagyasztott zöldségfélék szintje még magasabb is volt, mint hűtőszekrényben tárolt riválisaiké.

Fagyasztott ételek tápértéke
Bravissimo5/istockphoto.com

Más tartósító módszerek

A feldolgozás elősegítheti az élelmiszerek megőrzését és emészthetőbé tételét is. A sajt erjesztése például hosszabb ideig megőrzi a sajt minőségét, és egyes esetekben csökkenti a laktóz mennyiségét, így könnyebben emészthetővé teszi azt az enyhe laktóz-intoleranciában szenvedők számára.

A múltban az élelmiszer feldolgozásának fő oka az volt, hogy megnövelje az étel eltarthatósági idejét. Hosszú ideig az élelmiszerek tartósítása olyan összetevők hozzáadásával történt, mint a cukor vagy a só, és döntő fontosságú volt az emberek számára, hogy túléljék a telet – mondja Gunter Kuhnle, az Reading Egyetem élelmiszer- és táplálkozástudományi professzora.

„A feldolgozás lehetővé tette, hogy ott legyünk, ahol ma tartunk, mert egyszerűen megakadályozta, hogy éhen haljunk” – mondja.

„Sok ételt fel kell dolgozni ahhoz, hogy elfogyaszthassuk, például a kenyeret. Csak a gabonaféléken nem tudtunk túlélni.

A hő hozzáadása – szintén minimális beavatkozás – sok ételt tesz ehetővé, például a burgonyát és a gombát.

„A konzerv paradicsom az iskolapéldája annak az esetnek, amikor a feldolgozott élelmiszer jobb, mint a friss”– mondja Kuhnle. „Sokkal később lehet betakarítani, amikor az étel már nagyon érett, és sokkal kíméletesebben lehet feldolgozni.”

És bár vannak olyan esetek is, amikor a feldolgozástól az étel nem lesz táplálóbb, cserébe azonban többek számára hozzáférhetővé válik. A szalonna például nem javítja az egészséget, de több ember számára biztosít hozzáférést a húshoz azáltal, hogy megakadályozza az ételek romlását.

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást