Fehérebb fogak kókuszolajjal? Ennyire hatásos valójában a trend

Fehérebb fogak kókuszolajjal? Ennyire hatásos valójában a trend

Címlap / Stílus / Test / Fehérebb fogak kókuszolajjal? Ennyire hatásos valójában a trend

Ennyire biztonságos és hatékony

Ha arról van szó, biztonságos-e kókuszolajjal próbálkoznod, ha fehérebb fogakra vágysz, akkor a válasz igen. A hatékonysága viszont annál inkább kétségbe vonható. Dr. April Patterson fogorvos szerint a kókuszolaj önmagában nem teljesen hatékony. Egész pontosan, valójában nem rendelkezik fehérítő tulajdonságokkal. De akkor mégis mitől érezhetnek javulást a használói?

Nos, dr. Patterson szerint amikor az emberek kókuszolajat használnak a fogaikra, általában elkezdenek jobban odafigyelni a szájhigiéniára, alaposan átnézik a fogaikat és az ínyüket, sőt gyakrabban mosnak fogat, ami egészségesebb ínyhez és fehérebb fogakhoz vezet. Így inkább a következetesebb szájápolási rutin kialakításáról van szó, ami a kókuszolaj hozzáadása nélkül is javulást hozna.

Hogyan lehetnek tényleg fehérebbek a fogaid?

Dr. Angelique Freking fogorvos szerint a fogfehérítés egyetlen bizonyított, biztonságos módja a hidrogén-peroxid vagy annak származéka, a karbamid-peroxid alkalmazása. Bármi más, ami fogfehérítő hatást ígér, maximum csak néhány órára kölcsönöz olyan hatást a fogainknak, amitől fényesebbnek tűnnek. Azonban Dr. Freking azt is elmondta, szerinte a kókuszolaj azért lehet ilyen népszerű szájápolási alapanyag, mert megvannak a maga előnyei.

Ugyan nem alkalmas fogfehérítésre, de jó illata van, általában szép a csomagolása, és bizonyos szempontból környezettudatosnak mondható. Van például olyan fogselyem, ami kókuszolajjal van bevonva. Ez már csak azért is hasznos, mert a fogselyem eltávolítja a lepedéket a fogak közül, a rajta lévő viasz és kókuszolaj pedig segít, hogy könnyebben mozgatható legyen a használata közben.

anja_i/istockphoto.com

Mikor érdemes használni a kókuszolajat?

Bár a kókuszolaj önmagában nem fehéríti a fogakat, átmenetileg világosabbá teheti azokat. Így ha nem vagy rá allergiás, akkor nyugodtan használhatod, mert egyébként nincsenek káros mellékhatásai. Emellett pedig arra utaló jelek is vannak, hogy hasznos a lepedékképződés és a lepedék okozta ínygyulladás csökkentésében, így alapvetően nincs azzal gond, ha mégis a napi rutinod részévé tennéd.

Ebben az esetben dr. Patterson szerint nincs más dolgod, mint hogy egy evőkanálnyi bio kókuszolajat önts közvetlenül a szádba, tartsd bent néhány percig, köpd ki, majd moss alaposan fogat. Arra viszont fokozottan ügyelj, hogy lehetőleg ne nyeld le a kókuszolajat, vagy legalábbis ne sokat belőle, mert magas zsírtartalmú, így pedig többek közt a koleszterinszintnek sem kedvez.

A tanulság

A kókuszolajról elmondhatjuk, hogy manapság a szájápolási termékek egyik legkedveltebb, divatos összetevője, fogfehérítőként azonban nem működik. Ennek ellenére, ha jobban oda szeretnél figyelni a szájápolási rutinodra, talán rád is motiváló hatással lehet. Szép, fehér fogak érdekében pedig mindig ügyelj a megfelelő, napi többszöri fogmosásra, vegyél részt rendszeresen fogászati szűrővizsgálatokon, és a fogselyem napi szintű használatát se hanyagold el.

Ha pedig valóban fehéríteni szeretnél a fogaidon, akkor az első és legfontosabb lépés, hogy előtte beszélj a fogorvosoddal, kérd ki a véleményét, szerinte valóban szükséged van-e rá, és egyáltalán mit ajánlana neked. Ha továbbra is úgy érzed, hogy kipróbálnád valamelyik elismert eljárást, akkor csakis úgy tedd, hogy egy profi fogorvos végzi el a műveletet, te pedig minden javaslatára figyelj oda és fogadd meg a tanácsait.

Forrás: byrdie.com

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást