Fehérebb fogak kókuszolajjal? Ennyire hatásos valójában a trend

Fehérebb fogak kókuszolajjal? Ennyire hatásos valójában a trend

Címlap / Stílus / Test / Fehérebb fogak kókuszolajjal? Ennyire hatásos valójában a trend

A drogériákban sétálgatva vagy a közösségi média felületeken böngészve hamar belefuthatunk különféle kókuszolajjal dúsított szájápolási termékekbe. Lehet ez egy fogselyem, egy fogkrém vagy akár, hamar úgy érezhetjük, hogy mindenhol jelen van. Most pedig egyesek úgy vélik, hogy akár a fogainkat is fehérebbé tehetük a segítségével. De vajon valóban van alapja ennek az egyre felkapottabb szépségápolási trendnek?

Ennyire biztonságos és hatékony

Ha arról van szó, biztonságos-e kókuszolajjal próbálkoznod, ha fehérebb fogakra vágysz, akkor a válasz igen. A hatékonysága viszont annál inkább kétségbe vonható. Dr. April Patterson fogorvos szerint a kókuszolaj önmagában nem teljesen hatékony. Egész pontosan, valójában nem rendelkezik fehérítő tulajdonságokkal. De akkor mégis mitől érezhetnek javulást a használói?

Nos, dr. Patterson szerint amikor az emberek kókuszolajat használnak a fogaikra, általában elkezdenek jobban odafigyelni a szájhigiéniára, alaposan átnézik a fogaikat és az ínyüket, sőt gyakrabban mosnak fogat, ami egészségesebb ínyhez és fehérebb fogakhoz vezet. Így inkább a következetesebb szájápolási rutin kialakításáról van szó, ami a kókuszolaj hozzáadása nélkül is javulást hozna.

Hogyan lehetnek tényleg fehérebbek a fogaid?

Dr. Angelique Freking fogorvos szerint a fogfehérítés egyetlen bizonyított, biztonságos módja a hidrogén-peroxid vagy annak származéka, a karbamid-peroxid alkalmazása. Bármi más, ami fogfehérítő hatást ígér, maximum csak néhány órára kölcsönöz olyan hatást a fogainknak, amitől fényesebbnek tűnnek. Azonban Dr. Freking azt is elmondta, szerinte a kókuszolaj azért lehet ilyen népszerű szájápolási alapanyag, mert megvannak a maga előnyei.

Ugyan nem alkalmas fogfehérítésre, de jó illata van, általában szép a csomagolása, és bizonyos szempontból környezettudatosnak mondható. Van például olyan fogselyem, ami kókuszolajjal van bevonva. Ez már csak azért is hasznos, mert a fogselyem eltávolítja a lepedéket a fogak közül, a rajta lévő viasz és kókuszolaj pedig segít, hogy könnyebben mozgatható legyen a használata közben.

anja_i/istockphoto.com

Mikor érdemes használni a kókuszolajat?

Bár a kókuszolaj önmagában nem fehéríti a fogakat, átmenetileg világosabbá teheti azokat. Így ha nem vagy rá allergiás, akkor nyugodtan használhatod, mert egyébként nincsenek káros mellékhatásai. Emellett pedig arra utaló jelek is vannak, hogy hasznos a lepedékképződés és a lepedék okozta ínygyulladás csökkentésében, így alapvetően nincs azzal gond, ha mégis a napi rutinod részévé tennéd.

Ebben az esetben dr. Patterson szerint nincs más dolgod, mint hogy egy evőkanálnyi bio kókuszolajat önts közvetlenül a szádba, tartsd bent néhány percig, köpd ki, majd moss alaposan fogat. Arra viszont fokozottan ügyelj, hogy lehetőleg ne nyeld le a kókuszolajat, vagy legalábbis ne sokat belőle, mert magas zsírtartalmú, így pedig többek közt a koleszterinszintnek sem kedvez.

A tanulság

A kókuszolajról elmondhatjuk, hogy manapság a szájápolási termékek egyik legkedveltebb, divatos összetevője, fogfehérítőként azonban nem működik. Ennek ellenére, ha jobban oda szeretnél figyelni a szájápolási rutinodra, talán rád is motiváló hatással lehet. Szép, fehér fogak érdekében pedig mindig ügyelj a megfelelő, napi többszöri fogmosásra, vegyél részt rendszeresen fogászati szűrővizsgálatokon, és a fogselyem napi szintű használatát se hanyagold el.

Ha pedig valóban fehéríteni szeretnél a fogaidon, akkor az első és legfontosabb lépés, hogy előtte beszélj a fogorvosoddal, kérd ki a véleményét, szerinte valóban szükséged van-e rá, és egyáltalán mit ajánlana neked. Ha továbbra is úgy érzed, hogy kipróbálnád valamelyik elismert eljárást, akkor csakis úgy tedd, hogy egy profi fogorvos végzi el a műveletet, te pedig minden javaslatára figyelj oda és fogadd meg a tanácsait.

Forrás: byrdie.com

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!