Februári kerti munkák – Ezeknek érdemes már tél végén hozzákezdeni

Februári kerti munkák – Ezeknek érdemes már tél végén hozzákezdeni

Címlap / Otthon / Februári kerti munkák – Ezeknek érdemes már tél végén hozzákezdeni / 4. oldal

Tény és való, nem a február az a hónap, amikor a legtöbb teendő akad a kertben. Azonban már ebben a korai hónapban is van mit tenni a nagyobb terméshozam érdekében – főleg, ha ilyen meleg marad az időjárás.

Ideje palántázni

Lassan ideje elvetni az első magokat, de ha úgy döntesz, hogy vársz márciusig, akkor is célszerű megtenned a szükséges előkészületeket. Vegyél palántaföldet, készítsd elő a tálcákat, a kisebb cserepeket, összeállíthatod a címkéket is – a palántákhoz és a kiültetéshez egyaránt. Ideje szortírozni a tavalyi vetőmagok között és a szükségeseket beszerezni.

Tavaly nálunk valóságos paradicsomszüret volt, ezen felbuzdulva idén igazán különleges és egyedi fajtáknak a magjait szereztem be. Már alig várom, hogy végre érdemben foglalkozhassunk velük. Ezen felül rengeteg leveles zöldet, a szivárvány színeiben pompázó sárgarépákat vetünk majd a meglévő évelők mellé.

Nálunk idén a fő irányvonal az volt, hogy inkább különlegesebb zöldségeket ültessük. Olyanokat, amiket nagyon ritkán, vagy alig-alig lehet beszerezni a piacokon, áruházakban, hiszen ezzel is könnyen színesíteni tudjuk az itthoni palettát. Legkésőbb februárban neked is érdemes meghatároznod, milyen irányvonalat szeretnél követni, mi az, ami a kertészkedést illetően valóban lényeges számodra.  

A korai zöldségek, mint pl. a zöldborsó, a vöröshagyma, a fejes saláta, a sárgarépa, a spenót jól bírják a hideget, a magjaik csírázásához sincs szükségük melegre. Ha már nem fagyott a talaj, ezek a finomságok az elsők között kerülhetnek a szabadföldbe. 

Ha a hőmérő higanyszála tartósan pluszokban marad, el lehet kezdeni a metszést, főleg a bogyós cserjék, gyümölcsök esetében, de visszavághatod az évelő bokrokat, pl. a rozmaringot, levendulát is, mielőtt friss hajtásokat hoznának. Ez lehet, hogy idén már februárban esedékes lesz, figyelned kell az időjárás előrejelzést. Ha pedig szakértőt kérnél meg erre a feladatra, érdemes minél előbb időpontot egyeztetned vele.

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2 3 4

»