Még a legmodernebb konyhákban is, az indukciós főzőlapok és a legújabb konyhai gépek rengetegében ott lapulnak valahol a régi kedvenceink: a fakanalak. Akármilyen konyháról van szó, ez az az eszköz, ami szinte senki főzőbirodalmából nem hiányozhat. Velünk volt akkor is, amikor még a kotyogós kávéfőzők voltak divatban, és az ételeket csakis a gáztűzhelyen melegítettük, és napjainkban is minden új konyhai kiegészítő ellenére még mindig fontos részét képzik a főzési procedúrának.
VIDEO Nyári horoszkóp: Mit hoznak idén nyáron a csillagok?
Nem csoda, hogy a fakanalak az évtizedek során sem veszítettek praktikumukból – legyen szó profi szakácsról vagy „mezei háziasszonyról”, ezekre a fából készült keverőeszközökre mindig nagy szükség volt a konyhában. Ha jobban belegondolunk, mennyi mindenre használjuk őket! Megkeverjük velük az ételt, sokan pedig külön fakanalat tartanak a piros szószos finomságokhoz és a világos mártásos fogásokhoz. Ha kell, leszedjük velük a serpenyő aljára tapadt ételmaradékot, de ki ne próbálta volna már a bögrét visszatuszkolni velük a magasabb, nehezen elérhető polcra, a gyerek játékát kihalászni a kanapé alól, vagy épp mikrofonként használni, amikor felcsendül a kedvenc számunk a rádióban? Egy szóval: a fakanál szinte multifunkciós! Éppen ezért fontos, hogy vigyázzunk rá – mert ha megfelelően gondoskodunk róla, hosszú évekig hű társunk lehet a konyhában.
Hogyan ápoljuk a fakanalakat?
Ha azt hiszed, egy egyszerű mosogatás bőven elég szeretett fakanalaidnak, nagyon tévedsz. A fakanalakat nem szabad úgy kezelni, mint az átlagos evőeszközöket. Gondolj csak bele! A fa porózus anyag, így például könnyen átveheti azoknak az ételeknek az ízét és aromáját, amit éppen megkavargattál velük. Mondjuk a fokhagymáét vagy valamilyen intenzív fűszerét.
Fontos, hogy a fakanalaidat ne áztasd sokáig vízben, és soha, semmilyen körülmények között ne tedd őket mosogatógépbe. Hogyha ugyanis meleg víz és forró gőz éri huzamosabb ideig, megdagadhat, és a vágódeszka elvén mozogva meg is repedhet, és dobhatod ki a kukába.