Ennyi ideig állnak el az élelmiszerek, miután kivetted őket a fagyasztóból

Ennyi ideig állnak el az élelmiszerek, miután kivetted őket a fagyasztóból

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Ennyi ideig állnak el az élelmiszerek, miután kivetted őket a fagyasztóból

Rád is jellemző, hogy több élelmiszert vásárolsz, mint amennyire egyszerre szükséged lenne? Ez olyan szempontból praktikus lehet, ha éppen több akciós terméket is kifogsz, feltéve persze, ha semelyik sem landol a szemétben. Ezt legkönnyebben úgy érheted el, hogy a megmaradt élelmiszereket lefagyasztod. Ami különösen jó hír, hogy még akkor sem kell őket azonnal feldolgoznod, ha onnan kikerülnek, de túl sokáig sem érdemes várnod.

Az élelmiszerek lefagyasztásával nemcsak több helyet szabadíthatsz fel a hűtőszekrényben és a kamrában, hanem hosszabb ideig frissen is tarthatod azokat. De ahogy a régi mondás tartja, semmi sem tart örökké – és ez alól a fagyasztott élelmiszerek sem kivételek. Előbb-utóbb fel kell használnod őket, ehhez viszont azt is jó tudnod, hogy mennyi ideig állnak el a hűtőben, amíg nem készítesz belőlük valamilyen finomságot.

A legegyszerűbb persze, ha egyből főzni kezdesz, de ha mégsem akarod az olvasztó programot nyomogatni a mikrohullámú sütődben, vagy hideg vizes tálba téve várni, hogy az adott élelmiszer felolvadjon, akkor nyugodtan beteheted a hűtőszekrénybe. De mivel minden élelmiszertípusnak más az eltarthatósága, és a fagyasztóból való kikerülésük után a lejárati dátumuk sem mérvadó, nem árt, ha az általános javaslatokat veszed figyelembe.

Fehérjeforrások:

  • Főtt szalonna: 4-5 nap
  • Nyers szalonna: 7 nap
  • Nyers marhahús: 3-5 nap
  • Főtt csirke: 3-4 nap
  • Nyers csirke: 1-2 nap
  • Nyers hal: 1-2 nap
  • Főtt darált marhahús: 3-4 nap
  • Nyers darált marhahús: 1-2 nap
  • Bontott virsli: 1 hét
  • Bontatlan virsli: 2 hét
  • Bontott löncshús: 3-5 nap
  • Bontatlan löncshús: 2 hét
  • Nyers disznókaraj vagy tarja: 3-5 nap
  • Garnélarák főzés nélkül: 1-2 nap
  • Tofu: 1 hét
Qwart/istockphoto.com

Gyümölcsök és zöldségek:

  • Bogyók: 4-5 nap
  • Brokkoli: 3-5 nap
  • Kukorica: 3-4 nap
  • Zöldbab: 3-4 nap
  • Paradicsom: 2-3 nap

Tejtermék:

  • Vaj: 1-2 hónap
  • Bontatlan reszelt sajt: 1 hónap
  • Tejszínes öntet: 1-2 hét
  • Joghurt: 1-3 hét

Pékáruk:

  • Bagel: 1-2 hét
  • Kenyér: 1-2 hét
  • Péksütemények: 1-2 nap
  • Piték: 3-4 nap
  • Piskótatekercsek: 1 hét
Qwart/istockphoto.com

Ezek az ajánlások általánosságban igazak. Viszont nem számít, milyen élelmiszerről van szó, vagy mennyi ideje vetted ki a fagyasztóból, ha a szagát kellemetlennek érzed, furcsa kinézete, esetleg állaga van, akkor inkább szabadulj meg tőle, és ne is próbálkozz kísérletezni azzal, hogy jó-e esetleg. Bár a legtöbbször jobb nem pazarolni, egy élelmiszer sem ér annyit, hogy aztán megbetegedj tőlük.

Mikor kerüljenek ki feltétlenül az élelmiszerek a fagyasztóból?

Lehetőség szerint próbáld meg úgy rendszerezni a fagyasztódat, hogy mindig a legrégebbi termékek kerüljenek előre, és amint csak lehet, használd fel azokat. Pár hónap alatt próbálj meg minden élelmiszert felhasználni, ha pedig vannak olyan dolgok, amik már évek óta a fagyasztód mélyén hevernek, azoktól inkább azonnal szabadulj meg. Ha pedig áramszünet van a lakásodban, azt követően fokozottan figyelj a fagyasztott élelmiszerek állapotára.

Egy hagyományos hűtőszekrényben az élelmiszerek legfeljebb négy óráig maradnak frissek, míg a fagyasztóban ez az időtartam akár 48 óra is lehet. A húsokra, tenger gyümölcseire, a tojásra és a tejtermékekre még ezeken az időtartamokon belül is jobb, ha fokozottan figyelsz, és vagy már az áramszünet utáni napon felhasználod őket, vagy ha később bármilyen romlásra utaló jelet találsz rajtuk, akkor inkább szabadulj meg tőlük.

VIDEO 10 ecset, ami nélkül lehet sminkelni, de nem érdemes

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!