Vigyázz a chia maggal! 3 érv, hogy mégsem annyira szupermag

Vigyázz a chia maggal! 3 érv, hogy mégsem annyira szupermag

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Vigyázz a chia maggal! 3 érv, hogy mégsem annyira szupermag

Hasgörcsök és fontos tápanyagok kiürülése

A chia mag előnye, a rendkívül magas rosttartalma, egyben sajnos hátránya is: túlzásba vitt fogyasztása emésztőrendszeri problémákhoz vezethet. A túl sok rost fogyasztása megterheli a szervezetet, ami alhasi, valamint szélgörcsök, illetve hasmenés formájában nyilvánul meg.

A nagy mennyiségű laza széklettel pedig olyan fontos tápanyagok is kiürülnek a szervezetből, mint például a kalcium vagy a vas. A túlzásba vitt rostfogyasztás nemcsak az ásványi anyagok, de a zsírok felszívódására is hatással lehet, ezért napi 15 grammnál több chia mag fogyasztása ellenjavallt.

Allergia

A chia mag gyakran keresztallergiás reakciókat válthat ki a szezámmagra, illetve a mustárra érzékenyeknél. Keresztallergiáról akkor beszélünk, amikor a szervezet a különböző eredetű összetevőket egyformaként azonosítja.

Tehát azoknál, akik allergiásak a mustárra vagy a szezámmagra, a szervezet a chia magot e két élelmiszerrel megegyező allergénként ismeri fel, melynek következtében ugyanazok a panaszok lépnek fel, mint amiket a már kimutatott allergének okoznak.

Komoly a fulladásveszély

A chia mag, szélsőséges esetekben, akár fulladást is okozhat. Folyadékkal keverve ugyanis rövid idő alatt zselészerűvé válik, és térfogatának huszonhétszeresére képes duzzadni. Különösen veszélyes állapotot idézhet elő ezzel azoknál, akik valamilyen nyelési nehézségekkel küszködnek. Szigorúan tilos tehát csak úgy bekapni egy evőkanál chia magot, ugyanis nagy esély van rá, hogy az így elfogyasztott magok még azelőtt megdagadnak, mielőtt a gyomorba érnének.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

2 hozzászólás

 • babmami
  2021.06.11., 11:19

  Régen rájöttem, hogy nem nekem étek a pici mag, egye aki akarja.

  Válasz
 • Anna
  2021.06.11., 12:29

  Zabkàsába keverve fogyasztom,ledaràlva egy kanállal.Így semmi gond vele.Anna

  Válasz

Írj egy hozzászólást