Ezért jó, ha vegán kozmetikumokat használsz + termékajánló

Ezért jó, ha vegán kozmetikumokat használsz + termékajánló

Címlap / Stílus / Arc / Ezért jó, ha vegán kozmetikumokat használsz + termékajánló

A vegán életmód tulajdonképpen azt jeleni, hogy semmi állati eredetű ételt nem fogyasztasz. Ez hatalmas tudatosságot feltételez, és felelősséget, elkötelezettséget az élővilág iránt. Azok, akik ezt az életmódot választják többnyire nem csak az ételeiket, hanem a szépségápolásukat is megreformálják. De hogyan?

Cruelty free vagy vegán?

A vegán kozmetikumok, szépségápolási termékek esetében az előállítás során semmilyen állati eredetű terméket nem használtak fel. A cruelty free, avagy CF (jele egy nyuszi) önmagában azonban azt jelenti, hogy a termékeket nem tesztelték állatokon.

Ez már persze hatalmas előny, de sajnos korántsem takarja le azt, amit a vegánok alapelvként elfogadtak.

Persze egy CF jelű szépségápolási termék, kozmetikum ettől függetlenül lehet vegán, de csupán önmagában ez a kifejezés, vagy a nyuszi jel nem jelenti azt, hogy nem szenvedtek állatok az adott termék létrejötte érdekében.

Azonban sajnos a vegán sem biztosít arról, hogy nem tesztelték állatokon a készítményt, ez a kifejezés magában azt jelenti, hogy nem tartalmaz állati eredetű összetevőket.

Cruelty free ÉS vegán

A korábbiakból adódik, hogy ha teljesen kizárnád az állati eredetű összetevőket és a teszteket akkor a vegán termékeket kell választanod.

Amennyiben az a fontos számodra, hogy ne teszteljék állatokon a termékeket, akkor a cruelty free készítmények készültek neked.

Általánosságban azonban azok, akik kifejezetten vegán, vagy cruelty free kozmetikumokat vásárolnának, mindkét szempontot fontosnak tartják.

Számukra készültek a cruelty free és vegán készítmények, hiszen természetes, hogy mindkét szempont kielégítésére törekszenek a gyártok.

Ez tehát azt jelenti, hogy léteznek olyan kozmetikumok, amik semmilyen állati eredetű összetevőt nem tartalmaznak, és nem is tesztelték őket állatokon.

Nem tesztelhetnek állatokon?

Általánosan elterjedt tévhit, hogy az Unióban már nem szabad állatokon kozmetikumokat tesztelni. Valóban született ilyen rendelet, de sajnos csak azt biztosítja, hogy magát a terméket ne teszteljék állatokon.

Ez sem csekély eredmény, de összeségében mégsem sok, ugyanis általában a kész termékek már a legkevésbé sem ártalmasak. Ahogy nem lesz baja a kutyádnak attól, ha arckrémet kensz a hasára, a cicád sem sínyli meg, ha rácseppen egy leheletnyi alapozó.

Az összetevőkre azonban ez nem igaz, hiszen egy-egy alapanyag, főleg nagyobb mennyiségben, bárki esetében káros lehet, allergiás reakciókat válthat ki, stb.

Az összetevők tesztelését azonban nem tiltja ez a törvény sőt, mivel rengeteg anyacég kívülről hoz alapanyokat, közöttük könnyen lehet olyan, amit állatokon teszteltek.

De miért is jó az, ami vegán?

Sokaknak az a fontos, hogy étrendjükkel, vagy szépségápolásukkal egyszerűen ne ártsanak senkinek és semminek.

Megpróbálnak olyan összetevőket válogatni, amik nem károsítják a környezetet, és nem szeretnék állatok életét áldozni azért, hogy szépüljenek, vagy jól lakjanak.

A vegán, cruelty free kozmetikumok alapanyagai garantáltan gondosan válogatottak, olyan összetevőket tartalmaznak, amik egész biztosan megfelelnek a mai modern elvárásoknak.

Mindezekkel szemben tévhit, hogy a natúr és bio kozmetikumokban nincsenek állati eredetű összetevők, vagy nem estek át tesztelésen. Léteznek ilyenek, de a feltétel nem alapvető, utána kell járnod.

Hogyan igazodj el?

Sajnos egyáltalán nincs könnyű dolgod, legalábbis egyelőre. Néhány terméken egyértelműen jelzik ezeket a minősítéseket, de mások esetében meg kell tanulnod a nemzetközi jelzéseket, legalábbis, ha gyorsan szeretnél válogatni.

Mindezt nehezíti, hogy egyes termékek „véletlenül” sikerültek vegánra, illetve ezt külön nem emelték ki (a minősítés ugyanis pénzbe kerül).

Akárcsak azt, hogy nem tesztelték őket állatokon, bár ezek remélhetőleg egyre több gyártó számára fontosak lesznek, és alapvetőnek számít majd, hogy a vásárló egyértelműen eligazodhasson.

Annak érdekében, hogy minél előbb dönthess, kipróbálhatod pl. a PETA adatbázist. Gyors és egyértelmű az eredmény, ráadásul saját appjuk is van.

Néhány megbízható termék

Végül, de nem utolsó sorban itt van néhány olyan márka, amit te is könnyen beszerezhetsz a magyar piacon.

Milani Cosmetics, annak az olasz márkának a neve, amelyik Magyarországon is online webshopot üzemeltet. Nem minden terméke vegán, de nagyszámban találsz ilyen kozmetikumokat a készítményei között. Arról viszont mindenkit garantáltnak, hogy egyáltalán nem tesztelnek állatokon. 

Erősen ajánlott szétnézned az Ecco Verde weboldalán is, ahol külön kategória épült a vegán készítmények számára. Itt több, mint 2000 termék került összegyűjtésre, úgyhogy egész biztosan mindent megtalálsz, amit keresel.

További előny, hogy már 9000 forinttól ingyen szállítanak az ország egész területére.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást