Otthon a gyermekkel keményebb meló, mint bejárni dolgozni

Otthon a gyermekkel keményebb meló, mint bejárni dolgozni

Címlap / Életmód / Család / Otthon a gyermekkel keményebb meló, mint bejárni dolgozni / 2. oldal

Az biztos, hogy nem egyszerű feladat szülővé válni, és bár a többség úgy értékeli, hogy idővel minden könnyebb lesz, azért akadnak olyan bökkenők, mint amilyen a dackorszak, a kamaszkor, vagy csak úgy általában egy új rutin bevezetése (pl. óvoda, iskola). A kicsiknek idő kell, amíg beilleszkednek a családba, megtalálják a saját helyüket, és ez az átmeneti időszak bizony senkinek sem megy teljesen zökkenőmentesen. Ezt támasztja alá az említett felmérés is.

Tényleg ez tántorítja el a nőket a gyermekvállalástól?

Talán helyesebb úgy mondani, hogy „ez is” elveszi a nők kedvét. Nyilván rengeteg érv szól a gyermekvállalás ellen, főleg, ha a viszonylag gondtalan és kötöttségektől mentes életet állítjuk vele szembe. Ami azonban tényleg nehezebbé teszi ezt az életvitelt a hétköznapi munkavégzéssel szemben, hogy a szülőlétben egyszerűen nincs szabadság.

Ezért vállalnak egyre kevesebben gyereket? Egy felmérés szerint nehezebb otthon maradni, mint dolgozni

Manapság a függetlenség talán minden eddiginél nagyobb szerephez jutott, ami nem kifejezetten a szinglilétet öleli fel, hanem az emberek úgy általában szeretnek akkor és azt csinálni, amikor és amihez kedvük szottyan.

Nos, ez a szülővé válással együtt egy jó időre elszáll. Lehet, hogy nagyrészt ez az, ami visszaveti a gyerekvállalási kedvet, illetve ez teszi nehezebbé az otthon maradást. Különösen igaz, hogy egy újszülött mellett nincs megállás, nincs pihenés, legalábbis nincs meg ennek a tudata. Mindig készenlétben kell állni, éjjel és nappal. Ezzel szemben ez nem igaz a munkahelyek túlnyomó többségére.

Természetesen a munka világában másfajta nehézségek várnak az emberekre, és ott is akadnak olyan feladatkörök, amik megkövetelik az állandó jelenlétet, elérhetőséget. Ám ilyen beosztásban nem dolgoznak túl sokan, a többségnek fix munkaideje van, kiszámítható szabadságokkal, amikkel saját maga gazdálkodhat. Mivel ez teljes egészében random az újdonsült szülők esetében, és minden sokkal nagyobb tervezést, időt igényel egy kisbabával, mint egyedül, nem túl meglepő, ha szinte az összes megkérdezett úgy ítélte meg: otthon maradni sokkal nehezebb, mint bejárni dolgozni.

Képek forrása: Syda_Productions/Depositphotos.comyacobchuk1/Depositphotos.com

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást