Életmód / Család

Ezért vállalnak egyre kevesebben gyereket? Egy felmérés szerint nehezebb otthon maradni, mint dolgozni

85% szerint húzósabb dolog gyereket nevelni, mint dolgozni járni

Egy felmérés keretein belül 1500 szülőt kérdeztek meg arról, hogyan vélekednek a gyermekfelügyeletről, gyereknevelésről, avagy nehezebbnek tartja-e ezt a feladatot, mint a hétköznapi munkavégzést. A megkérdezettek közül 15% úgy értékelte, hogy otthon maradni a gyerekekkel nehéz munka, de nem találták nehezebbnek, mint amikor a munkahelyi gondjaikkal kellett megküzdeniük.

Velük szemben álltak 30%-ban azok, akik szerint nagyon nehéz feladat a gyereknevelés, nehezebb a dolguk, mint amikor be kellett járniuk dolgozni. A fennmaradó 55% pedig szintén az utóbbi válaszadókhoz csatlakozott, de ők hozzátették, hogy még úgyis nehezebb feladat számukra a gyereknevelés, mint a munka, hogy kapnak támogatást a rokonoktól, nagyszülőktől, tehát nem kizárólag párként kell megoldaniuk az összes feladatot és felmerülő problémát.

Nem feltétlenül könnyebb így, de azért jó tudni, hogy nem vagyunk egyedül

A kutatást levezénylő bőrápoló cég szóvivője úgy nyilatkozott, a céljuk elsődlegesen az volt, hogy megmutassák a szülőknek, bármennyire is nehéznek érzik a feladataikat, nincsenek egyedül. Gyakorlatilag mindenki úgy ítélte meg, hogy nehezebb dolog otthon maradni a babákkal, mint bejárni dolgozni, még akkor is, ha a nagyszülőktől, rokonoktól érkezik segítség. A kezdő szülőket sokként érheti az a rengeteg újdonság, stressz és feladat, ami egy csecsemő születésével együtt jár.

Ezért vállalnak egyre kevesebben gyereket? Egy felmérés szerint nehezebb otthon maradni, mint dolgozni

Önmagában már a gyakori ébredés, az éjszakázás is bőséges stresszforrás, ami éppúgy megnehezíti a partnerrel való kommunikációt, mint a türelem és a hidegvér megőrzését.

Egy új családtag érkezése mindig gyökerestől felforgatja a pár, család életét, és erre talán nem is lehet felkészülni – valószínűleg ezért is vélik olyan sokan, hogy a gyereknevelés jóval keményebb dió, mint a munkakör, amit korábban betöltöttek.

Az biztos, hogy nem egyszerű feladat szülővé válni, és bár a többség úgy értékeli, hogy idővel minden könnyebb lesz, azért akadnak olyan bökkenők, mint amilyen a dackorszak, a kamaszkor, vagy csak úgy általában egy új rutin bevezetése (pl. óvoda, iskola). A kicsiknek idő kell, amíg beilleszkednek a családba, megtalálják a saját helyüket, és ez az átmeneti időszak bizony senkinek sem megy teljesen zökkenőmentesen. Ezt támasztja alá az említett felmérés is.

Tényleg ez tántorítja el a nőket a gyermekvállalástól?

Talán helyesebb úgy mondani, hogy „ez is” elveszi a nők kedvét. Nyilván rengeteg érv szól a gyermekvállalás ellen, főleg, ha a viszonylag gondtalan és kötöttségektől mentes életet állítjuk vele szembe. Ami azonban tényleg nehezebbé teszi ezt az életvitelt a hétköznapi munkavégzéssel szemben, hogy a szülőlétben egyszerűen nincs szabadság.

Ezért vállalnak egyre kevesebben gyereket? Egy felmérés szerint nehezebb otthon maradni, mint dolgozni

Manapság a függetlenség talán minden eddiginél nagyobb szerephez jutott, ami nem kifejezetten a szinglilétet öleli fel, hanem az emberek úgy általában szeretnek akkor és azt csinálni, amikor és amihez kedvük szottyan.

Nos, ez a szülővé válással együtt egy jó időre elszáll. Lehet, hogy nagyrészt ez az, ami visszaveti a gyerekvállalási kedvet, illetve ez teszi nehezebbé az otthon maradást. Különösen igaz, hogy egy újszülött mellett nincs megállás, nincs pihenés, legalábbis nincs meg ennek a tudata. Mindig készenlétben kell állni, éjjel és nappal. Ezzel szemben ez nem igaz a munkahelyek túlnyomó többségére.

Természetesen a munka világában másfajta nehézségek várnak az emberekre, és ott is akadnak olyan feladatkörök, amik megkövetelik az állandó jelenlétet, elérhetőséget. Ám ilyen beosztásban nem dolgoznak túl sokan, a többségnek fix munkaideje van, kiszámítható szabadságokkal, amikkel saját maga gazdálkodhat. Mivel ez teljes egészében random az újdonsült szülők esetében, és minden sokkal nagyobb tervezést, időt igényel egy kisbabával, mint egyedül, nem túl meglepő, ha szinte az összes megkérdezett úgy ítélte meg: otthon maradni sokkal nehezebb, mint bejárni dolgozni.

Képek forrása: Syda_Productions/Depositphotos.comyacobchuk1/Depositphotos.com

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást

    Bien.hu

    FREE
    VIEW