Ezért ne nyeld le soha a rágógumit

Ezért ne nyeld le soha a rágógumit

Címlap / Életmód / Egészség / Ezért ne nyeld le soha a rágógumit

Sok mítosz terjeng a rágógumiról

Te is hallottad már azt az elgondolást, hogy ha lenyelsz egy rágógumit, akkor hét évig, vagy akár örökre is a szervezetedben marad? Ilyen és hasonló mítoszok bőven terjednek a rágógumiról. Ennek oka pedig leginkább az, hogy a rágógumi más kategóriába tartozik, mint a legtöbb élelmiszer. Olyan elemek nagyon különleges keveréke, amelyek határozottan azért kerülnek bele, hogy emészthetetlenek legyenek.

Érdekes összetevőkből áll

Ha csak arra gondolunk, hogy a rágógumi az összetevőinek köszönhetően akár órákig is rágható, mégis ép marad, akkor bizony eleve nem hangzik túl jól, hogy a gyomrunkban is landolhat. Pedig akár egy pohár vizet kortyolgatva is bárkivel megeshet, hogy lenyeli. Azáltal, hogy nem bomlik szét a szánkban, miután többször is megrágtuk, és olyan emésztőenzimeknek is ki van téve, mint az amiláz, máris logikus, hogy az emésztőrendszerünk többi részében sem fog teljesen lebomlani.

S_Chum/istockphoto.com

Megemészthetjük?

A rágógumiról kijelenthetjük, hogy nem kompatibilis az emésztőrendszerünkkel. Ugyan nem igaz, hogy hét évig a szervezetünkben marad, de alapvetően nincs is ott semmi keresnivalója. Direkt semmiképp ne nyeld le, és ha ezentúl rágózol, eleve nem árt egy kis plusz figyelem. Amit fontos tudni, hogy az emésztőenzimeink könnyedén lebontják a rágó minden összetevőjét, kivéve magát a rágóalapot. A rágógumi alapja egyébként leginkább gyantákból, nedvesítőszerekből, elasztomerekből, emulgeálószerekből, töltőanyagokból, viaszokból, antioxidánsokból, lágyítószerekből, édesítőkből és ízesítőszerekből áll.

Ezek az összetevők szükségesek ahhoz, hogy ragacsossá és nyújthatóvá váljon a rágógumi, de ha csak arra gondolunk, hogy külön melyiket vinnénk be direkt a szervezetünkbe, aligha jutna eszünkbe bármelyik.

Viszont csak azért, mert nem tudjuk teljesen megemészteni a rágógumit, még nem marad örökre a szervezetünkben. Pont úgy, ahogyan az oldhatatlan rostok, a görögdinnye magok és a kukoricaszemek is távoznak. Egyik sem emészthető, de mégis végigjárják az emésztőrendszer útját, és kikerülnek a szervezetünkből.

Mennyire rossz, ha lenyeled a rágót?

Bár a rágógumit egyáltalán nem ideális lenyelni, ha véletlenül mégis megtörténik, gyakran szerencsére nem okoz emésztési zavarokat vagy bármilyen érezhető problémát. Vannak viszont, akik azonban, akik szinte azonnali gyomorfájásról számolnak be, miután lenyelték a rágógumit, abban viszont, hogy ez pszichológiai reakció vagy valódi fiziológiai hatás, nem lehetünk teljesen biztosak.

Ha viszont egyszerre több rágógumit is lenyelünk, az egy nagyobb csomóvá, más néven bezoárrá állhat össze, amely túl nagy ahhoz, hogy normálisan mozogjon az emésztőrendszeren keresztül, és potenciálisan elzáródást okozhat.

Igaz, hogy felnőttként aligha valószínű, hogy egyszerre több rágógumit is lenyelünk, a gyermekek esetében azonban tényleg érdemes óvatosabb lenni. Ha mindenképpen rágózik, akkor is kifejezetten gyerekek számára kifejlesztett rágógumit kapjon, és abból is egyszerre csak egyet. Mindent összevetve pedig sokkal jobb az, ha amint elveszti az ízét, kiköpöd a rágót, akárcsak akkor, ha már nincs kedved tovább rágni. Abban az esetben pedig, ha mégis lenyelted, figyelj a tested jelzéseire, szükség esetén fordulj orvoshoz, és akár lesznek panaszaid, akár nem, legközelebb próbálj meg törekedni arra, hogy ne forduljon elő.

Forrás: wellandgood.com

VIDEO Ők lesznek 2024 legszerencsésebb csillagjegyei

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!