Egészség / Életmód / Lélek

Ezért leszel szomorú a Facebook miatt

Ezért leszel szomorú a Facebook miatt

Gondoltad volna, hogy napi szinten több, mint egy milliárd ember használja a Facebookot? Mindegy, hogy csak egy gyors üzenetváltás erejéig lépnek be, vagy fotókkal árasztják el a hírfolyamot, ennek köszönhetően az oldal ugyanis a világ legnépszerűbb közösségi hálózata lett. Ezek után logikusnak tűnne azt gondolni, hogy azért használjuk ilyen gyakran, mert valamilyen szinten jobbá teszi az életünket. Valójában viszont közel sem ez a helyzet; egy új kutatás ugyanis azzal a meglepő eredménnyel állt elő, hogy a Facebook kapcsolatban állhat a negatív közérzeteddel!

Időpazarlásnak érezhetjük a Facebookozást

Egy 2014-es felmérés szerint az emberek többsége nem is azért lép be Facebookra, hogy beszélgessen másokkal, vagy új bejegyzéseket osszon meg. Ezt pedig az is bizonyítja, hogy a felhasználóknak mindössze 9%-a él igazán szociális életet a virtuális világban, és csetel másokkal huzamosabb ideig.

Az emberek nagy része ehelyett egészen más okokból van online; játszanak, híreket olvasnak, vagy egyszerűen csak mások falát böngészik. A felmérés viszont bebizonyította, hogy ezzel jelentősen megváltozhat az emberek hangulata, mégpedig negatív irányba – pedig furcsamód ez a szimpla internetes böngészésnél nem jelentkezik.

Így amikor pedig végül kijelentkezel a Facebookból, úgy érezheted, csak vesztegetted az idődet, és semmi hasznosat nem csináltál a szabadidődben.

via GIPHY

A irigység és depresszió

Nem csak azzal ronthatja el a kedved a Facebook, ha túl sok időt töltesz rajta semmittevéssel. Egy készülő tanulmány nemrég alaposabban megvizsgálta, vajon milyen hatást vált ki az emberekből, ha az őket körülvevő online világban csupa boldog embert látnak.

A kezdőlapodon állandóan vidám nyaralós fotók, eljegyzések és izgalmas életesemények jönnek veled szembe, míg a te életed úgy tűnik, az utóbbi időben megrekedt? Ezzel nem vagy egyedül; rajtad kívül rengetegen járnak ebben a cipőben, a felmérés szerint pedig ez a helyzet könnyen válthat ki irigységet, féltékenységet.

Úgy érezheted, a te életed meg sem közelíti az ismerőseidét, ami pedig komolyabb esetekben depressziót okozhat.

De akkor miért használjuk?

Hiába az érzelmi hullámvasút, ennek ellenére a felhasználok 70%-a mégis napi szinten becsekkol a Facebookra. De vajon miért térnek vissza az emberek az online világba újra és újra, ha szomorúvá teszi őket?

Szakértők szerint ennek egy pszichológiai folyamat állhat a hátterében, amit tudományosan „affektív előrejelzésnek” neveznek. Ez lényegében azt jelenti, hogy bár a Facebookozás rossz hatással van a kedvedre, mégis azt gondolod, hogy ezúttal javítani fog a hangulatodon.

Az emberek többsége általában úgy véli, hogy 20 perc az online világban pozitív lehet rájuk nézve, hiszen például egy kis beszélgetés a barátokkal segíthet leküzdeni a stresszt. Azonban általában ennyi idő is elég ahhoz, hogy a korábban említett problémák fellépjenek.

via GIPHY

Hogy lehet megelőzni?

Ez persze nem jelenti azt, hogy a jó kedvedet kizárólag azzal őrizheted meg, hogy távol maradsz a Facebooktól! Már önmagában az is sokat segíthet, ha tisztában vagy vele, milyen hatással lehet rád a közösségi média, és megpróbálsz erre odafigyelni.

Első körben próbáld meg a Facebookozást arra az időszakra szűkíteni, amikor tényleg nincs semmi fontosabb dolgod (munka, vagy vizsgák). Másodszor pedig, semmiképp se hasonlítsd össze saját magad a netes ismerőseiddel. Az emberek általában életük legjobb pillanatait osztják meg online; a problémákat, félelmeket, veszekedéseket mindenki megtartja magának – és abban biztos lehetsz, hogy ezekből mindenkinek jutott bőven.

Az egyetlen személy, akivel összehasonlíthatod magad, az az, aki tegnap voltál, az összes többi valójában egy kicsit sem számít!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást