12 évesen a lányok majdnem fele elveszti az önbizalmát

12 évesen a lányok majdnem fele elveszti az önbizalmát

Címlap / Életmód / 12 évesen a lányok majdnem fele elveszti az önbizalmát

Szomorú kutatási eredményre bukkantunk: tavaly tavasszal jelent meg egy publikáció a The New York Times-ban, ami azt feszegette, mikor kezdenek el a kislányok kételkedni önmagukban. Már eleve szomorú, hogy ezt egyáltalán be lehet tájolni, de mégis így van. A tanulmányból nem csak a pontos időpont derült ki, hanem az is, hogy miért történik mindez.

A kislányok tízből négy esetben úgy vélik, hogy nem lesznek sikeresek

A kutatásban 1300, 8-18 éves lányt vizsgáltak, és arra voltak kíváncsiak, hogyan változik az önbizalmuk az évek múlásával. A fiatalabb lányok esetében úgy tűnt, minden rendben van, teljes volt az idill, a gyermekek hittek magukban, úgy vélték, sikereket fognak elérni és nem kételkedtek semmiben, ha oda kellett tenniük magukat. Azonban 10 éves kor tájékán – szinte a semmiből – hatalmas zuhanás következett be a vizsgált alanyok életében.

 A kislányokat arra kérték, hogy 0-tól 10-ig terjedő skálán értékeljék, milyennek gondolják aktuálisan az önbizalmukat, jelöljék be, mennyire hisznek saját magukban. Ebből kiderült, hogy a 8. és a 14. életév között az addig 8,5-ös eredmény 6-ra esett vissza – holott jól látható, hogy már előtte sem volt teljes.

Ez a 30%-os visszaesés csaknem azt jelenti, hogy a lányok szinte pontosan annyiszor bizonytalanodnak el magukban, mint amennyiszer elhiszik, hogy sikerre viszik a céljaikat. 10-ből 4 esetben tehát inkább visszavonulót fújnak és háttérbe szorítják magukat, holott néhány évvel korábban még csak 1,5-szer tették meg ugyanezt. De mi történhetett?

Tizenkét éves korban minden megváltozik

A drámai változás a felmérés alapján 12 éves korban következik be. Addig is csökkenő tendenciát mutat az önbizalom, de ekkor különösen nagyot esik. Míg korábban úgy nyilatkoztak a lányok, hogy könnyedén barátkoztak és nem igazán foglalkoztak azzal, mit gondoltak mások róluk, addig 12 évesen egyre inkább hatalmukba kerítették őket a negatív gondolatok.

Ezért kezdik már kiskorban elveszteni a lányok az önbizalmukat Kép forrása: StephanieFrey/Depositphotos.com

Azt állították, hogy mások sokkal vonzóbbak, miközben ők maguk jóval kevésbé népszerűek, mint lehetnének. Nincs elég barátjuk, és attól tartanak, ha önmagukat mutatják, akkor nem fogadják majd el őket.

A kutatók szerint azért érintettebbek ebben a kérdésben a lányok, mert a női nem tagjai jóval gyakrabban koncentrálnak a felkavaró érzelmekre, élményekre, és többször alkalmazzák a negatív önbeszélgetés gyakorlatát. Úgy tűnik, ez a később is előszeretettel ismételgetett rutin 12 évesen kezd el kifejlődni igazán.

Miben vagyunk hibásak mi, felnőttek?

A tanulmány azt a következtetés vonta le, hogy a szülők és a pedagógusok egyaránt hajlamosak arra, hogy sokkal inkább a népszerű, nem pedig a helyes viselkedésért jutalmazzák a lányokat. Ez tehát azt jelenti, hogy azért jár a dicséret, pozitív megerősítés, ha nem panaszkodunk, csendesek, kicsit megalkuvóak vagyunk, követjük a többiek által kijelölt utat és nem akadékoskodunk.

Mindez alaposan szembemegy azzal a kiteljesedés iránti vággyal, ami kiskamaszkorban beköszönt a kislányok életébe és óhatatlanul is benső feszültségeket generál. Pláne, hogy sokszor nem csak az iskolában, hanem otthon is olyan lehetetlenül magas normákat állítunk a lányok elé, amik már eleve megkérdőjelezik tehetségüket, képességeiket.

Az pedig csak hab a tortán, hogy ennyi idősen már szinte mindenki aktív részét veszi ki a közösségi médiából, fontos szerep jut az irigylésre méltó közszereplőknek és ha nincs meg az egészséges, biztos háttér, akkor az önbizalom ezek hatására még tovább csökkenhet

Az igazság az, hogy a kamaszkor szinte senkinek sem volt leányálom, és valószínűleg sosem lesz túl könnyű menet. Azonban nagyon fontos, hogy minden szülő tudatosan készüljön erre a korszakra! Az önbizalom kiépítése messze nem ekkor kezdődik, de most már tudjuk, hogy ebben az időszakban fokozott figyelmet kell fordítani rá, és minden lehetőséget megragadni, hogy fejlesszük, építsük lányaink magabiztosságát, és stabil háttérként továbbra is ott legyünk számukra – tudjanak hozzánk fordulni, ha valamiben mégis kételkedni kezdenek.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást