Egyél belőle sokat!
A kajszibarack az egyik legegészségesebb gyümölcsünk. Kár, hogy idényben csak néhány hétig fogyaszthatjuk, és szélsőséges időjárási viszonyok nem kedveznek a termésnek. Ezért ilyenkor kell bőségesen ennünk belőle, és eltenni belőle kompótként, fagyasztva, aszalva vagy lekvár formájában. A gyümölcshús gazdag vitaminokban, például A- és E-vitaminban, valamint ásványi anyagokban és nyomelemekben.
Régóta ismeri az emberiség
4000 évvel ezelőtt Kínában már ismerték és termesztették. A kínaiak úgy gondolták, hogy ez a gyümölcs termékenységet biztosít a nők számára. A középkorban a nőiesség szimbóluma volt, Franciaországban a nők intim szervét „sárgabarack” néven is említik. A gyümölcs húsában és magjában rákellenes anyagok vannak, ezt a hatását már nagyon régen felismerték.
A barackmag
Nemcsak a gyümölcs, hanem a magja is ehető: belének mandulára emlékeztető íze van. Kisgyerekeknek viszont a magból egyáltalán nem szabad adni, mert a benne lévő cianidok, amelyek az aromát képezik, mérgezést okozhatnak. Rákellenes hatású, és kiegészítője lehet az orvosilag javasolt rákellenes gyógyszeres terápiáknak. A barackmagban levő cianid vegyületek nagy mennyiségben felhalmozódnak a rákos sejtekben, és elpusztítják azokat.
Így gyógyít a kajszibarack
A gyümölcshús savas, így oldja a fogzománcot, ezért fontos sárgabarack-evés után a fogak romlása ellen tenni valamit, például egy pohár vizet meginni.
A sárgabarack a szervezetben pótolja a káliumot. A kálium nagy jelentőségű, különösen napjainkban, amikor a túlzott sófogyasztással sok nátriumot fogyasztunk, és ennek következtében magas vérnyomás és szívbetegség alakul ki. Csecsemők és idősek számára nagyon fontos hasmenés, hányás, fokozott vizeletürítés és izzadás esetén.
Látásjavító hatást is tulajdonítanak a sárgabaracknak, mert magas az A-vitamin tartalma. Erősíti a köröm és a haj szerkezetét, mert sok ként tartalmaz.
Receptek
Aszalt kajszi csokimázzal
Hozzávalók
50 dkg szárított kajszibarack fehér- vagy étcsokoládé
Elkészítés
50 dkg szárított kajszibarackot pürésíts turmixgépben. Egy sütőlemezt bélelj ki sütőpapírral, és terítsd szét rajta a gyümölcspépet 0,5 cm vastagságú rétegben.
Néhány óra hosszáig, 160 fokos sütőben szárítsd a gyümölcsöt. A puha, de már megszilárdult gyümölcsrétegből kiszúróval készíts formákat, majd csorgass rá olvasztott fehér- vagy étcsokoládét.
Kenyérpuding kajszival
Hozzávalók
15 dkg kenyér 4 tojás csipetnyi só 5 dl tej 2 evőkanál cukor 2 evőkanál vaj porcukor a szóráshoz ½ vaníliarúd 40 dkg kimagozott kajszibarack 5 dkg szeletelt mandula
Elkészítés
A barackokat vágd fel 2 cm nagyságú kockákra. A kenyeret szeleteld fel vékonyan, majd tedd egy tálba. A tojásokat keverd össze tejjel, sóval, cukorral és a vaníliarúdból kikapart magokkal, majd öntsd a kenyérszeletekre. 10 percre tedd félre.
Egy hőálló üvegtál alját kend ki vajjal, és rakd bele a híg masszával leöntött kenyérszeleteket. A tetejét szórd meg szeletelt mandulával. 100 fokos sütőben párold 30 percig. Tálalás előtt a kenyérpudingot szórd meg porcukorral. Melegen és hidegen is nagyon finom.