Ezért egészséges a kajszibarack – Receptek kajszibarackkal

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Ezért egészséges a kajszibarack – Receptek kajszibarackkal

VIDEO Nagy éves horoszkóp 2025: így alakul az éved személyes és munkahelyi fronton

Egyik kedvenc gyümölcsünk a kajszibarack. Befőttként, fagyasztva, aszalva, lekvárként egyaránt nagyon finom. Cikkünk arról szól, hogy miért érdemes sokat enni belőle, és a végén közreadjuk a csokimázas aszalt kajszi és a kajszis kenyérpuding receptjét is.

Egyél belőle sokat!

A kajszibarack az egyik legegészségesebb gyümölcsünk. Kár, hogy idényben csak néhány hétig fogyaszthatjuk, és szélsőséges időjárási viszonyok nem kedveznek a termésnek. Ezért ilyenkor kell bőségesen ennünk belőle, és eltenni belőle kompótként, fagyasztva, aszalva vagy lekvár formájában. A gyümölcshús gazdag vitaminokban, például A- és E-vitaminban, valamint ásványi anyagokban és nyomelemekben. 

Régóta ismeri az emberiség

4000 évvel ezelőtt Kínában már ismerték és termesztették. A kínaiak úgy gondolták, hogy ez a gyümölcs termékenységet biztosít a nők számára. A középkorban a nőiesség szimbóluma volt, Franciaországban a nők intim szervét „sárgabarack” néven is említik. A gyümölcs húsában és magjában rákellenes anyagok vannak, ezt a hatását már nagyon régen felismerték. 

A barackmag

Nemcsak a gyümölcs, hanem a magja is ehető: belének mandulára emlékeztető íze van. Kisgyerekeknek viszont a magból egyáltalán nem szabad adni, mert a benne lévő cianidok, amelyek az aromát képezik, mérgezést okozhatnak. Rákellenes hatású, és kiegészítője lehet az orvosilag javasolt rákellenes gyógyszeres terápiáknak. A barackmagban levő cianid vegyületek nagy mennyiségben felhalmozódnak a rákos sejtekben, és elpusztítják azokat. 

Így gyógyít a kajszibarack

A gyümölcshús savas, így oldja a fogzománcot, ezért fontos sárgabarack-evés után a fogak romlása ellen tenni valamit, például egy pohár vizet meginni.

A sárgabarack a szervezetben pótolja a káliumot. A kálium nagy jelentőségű, különösen napjainkban, amikor a túlzott sófogyasztással sok nátriumot fogyasztunk, és ennek következtében magas vérnyomás és szívbetegség alakul ki. Csecsemők és idősek számára nagyon fontos hasmenés, hányás, fokozott vizeletürítés és izzadás esetén. 

Látásjavító hatást is tulajdonítanak a sárgabaracknak, mert magas az A-vitamin tartalma. Erősíti a köröm és a haj szerkezetét, mert sok ként tartalmaz. 

Oldalak: 1 2 3

A cikk folytatódik, lapozz!

«Előző
1/3
Következő»
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!