A csonthéjas, amitől tovább élsz – egy új kutatás szerint

A csonthéjas, amitől tovább élsz – egy új kutatás szerint

Címlap / Életmód / Táplálkozás / A csonthéjas, amitől tovább élsz – egy új kutatás szerint

Ha a kezedbe veszel egy friss, ropogós diót, te mit látsz benne? Egy új kutatás például azt, hogy ha heti öt vagy még több adagot elfogyasztasz belőle, akár 1,3 évvel is nőhet a várható élettartamod. De vajon mennyi igazság lehet a merész kijelentésben?

Sokan egész életünkben az örök fiatalság titkát keressük, a titokhoz pedig biztos, hogy az általunk elfogyasztott élelmiszereknek is köze van. Bármennyire is meglepően hangzik elsőre, a dió valóban segíthet abban, hogy tovább élj, de ehhez sok más dologra is szükség van.

A Harvard T.H. Chan Közegészségügyi Iskola egyik legújabb tanulmánya szerint a nagyobb mennyiségű, heti öt vagy több maréknyi diófogyasztás 14%-kal alacsonyabb halálozási kockázattal jár, hosszú távon pedig 1,3 évvel növelheti a várható élettartamot. 

Mi mindent tartalmaz a dió, hogy ilyen erővel bír?

A diónak magas a tápanyagsűrűsége, vagyis kis mennyiségben is magas koncentrációja. Az egyetlen olyan héjas gyümölcs, ami jelentős mennyiségű omega-3 zsírsavat tartalmaz, és növényi fehérjékben, rostokban, B-vitaminokban, magnéziumban, foszforban és növényi szterolban is gazdag. 

Hogyan hat az egészségedre?

A dió számos jótékony tulajdonsággal rendelkezik. Rost- fehérje- és zsírtartalmának köszönhetően magas telítőerővel bír. Csökkenti az éhségérzetet, és segít, hogy elérd vagy fenntartsd a számodra ideális testsúlyt. Képes meggátolni a székrekedést, ugyanis elősegíti a tápanyagok bélrendszeren történő megfelelő áthaladását, a belek mozgását, és táplálékként szolgál a bélmikrobióta számára.

A szívre nézve is rendkívül pozitív a hatása, ugyanis a fitoszterol- és rosttartalmának köszönhetően csökkenti a szervezeteben lévő LDL-koleszterin (vagyis a rossz koleszterin) szintjét. Alacsony glikémiás indexszel rendelkezik, és megkönnyíti a megfelelő vércukorszint fenntartását. Mi több, azt is kimutatták, hogy kifejezetten jó hatással van a 2-es típusú cukorbetegségre vagy az inzulinrezisztenciára hajlamos emberek egészségére. 

Larisa Birta/unsplash.com

A dió a vérnyomást is képes szabályozni azáltal, hogy javítja a véráramlást, és bizonyos esetekben csökkenti a vérnyomást. Számos olyan kutatási is született, amely szerint csökkentheti a mell-, a vastagbél- és a prosztatarák kialakulásának kockázatát vagy lefolyásának súlyosságát. A teljesen biztos eredményekhez viszont még nagyobb és hosszabb távú vizsgálatokra van szükség.

Egy másik tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy mivel a dió csökkenti az oxidatív stressz szintjét, és elősegíti a szervezet természetes védekezőmechanizmusait, az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát is csökkentheti. Végül, de nem utolsó sorban pedig a legújabb kutatás szerint az élettartam növelését is tényleg pozitívan befolyásolhatja.

Mennyit érdemes belőle enned naponta?

VIDEO A sminkes titkos karácsonyi sminkje

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»