Ezeket érdemes kézzel leírnod gépi jegyzetelés helyett 

Ezeket érdemes kézzel leírnod gépi jegyzetelés helyett 

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Ezeket érdemes kézzel leírnod gépi jegyzetelés helyett 

Az évek során egyre inkább digitalizálódik a világunk és én már ott tartok, hogy a megbeszéléseken régóta géppel jegyzetelek – mert így gyorsabb.

Az okos eszközök kétségtelenül megkönnyítik az életünket, ideértve az időbeosztást, tanulást vagy akár a házimunkát. Azonban a legújabb kutatások azt sugallják, hogy a kézzel írásnak különleges előnyei lehetnek az agy működésére és a tanulásra nézve, tehát nem feltétlenül jó, ha ezt is digitalizáljuk (legalábbis egyelőre).

Az emberek mindennapi tevékenységeiket egyre inkább digitális eszközökkel végzik, legyen szó akár bevásárló lista írásáról vagy naptári jegyzetek készítéséről. A tanulmányok mégis arra világítanak rá, hogy ez a digitális átalakulás nem feltétlenül kedvező az agyunk számára. Több vizsgálat kimutatta, hogy a kézírás összetettebb agyi kapcsolatokat serkent, tehát máshogy működik az agyunk, amikor kézzel és máshogy, amikor géppel, telefonnal írunk. A kézírásról tudjuk, hogy olyan funkciókat aktivizál agyunkban, amelyek nélkülözhetetlenek az információk feldolgozásában és az emlékek kialakításában. 

Az egyik legújabb tanulmány a témában a Frontiers in Psychology folyóiratban jelent meg. Norvég kutatók készítették a felmérést, amiben EEG segítségével elemezték az agy elektromos aktivitását. A résztvevőket arra kérték, hogy a diktált szavakat írják le digitális tollal érintőképernyőre miközben vizsgálták őket.
Az eredmények azt mutatták, hogy amikor összehasonlításra került sor, akkor a kézzel írás intenzívebb agyi aktivitást eredményezett, tehát bonyolultabb munka volt kézzel, mint géppel írni.

Strelciuc Dumitru/istockphoto.com

Milyen előnye lehet a hagyományos kézírásnak?

Ez a tanulmány is megerősítette, hogy az agyi kapcsolódási minták sokkal kidolgozottabbak és terjedelmesebbek akkor, ha kézzel írunk, mint amikor géppel vagy képernyőre írunk ujjal. Ezek az eredmények arra utalnak, hogy az írás során végrehajtott precíz és szabályozott kézmozdulatok speciális, térbeli és időbeli mintázatokat generálnak az agyban. Mégpedig olyanokat, amelyek elősegítik az információk feldolgozását és ezáltal azt is, hogy jobban emlékezzünk rájuk. Ismét igazolást nyert tehát, hogy a kézírás egyedülálló, máshoz nem hasonlítható módon aktiválja az agyat.

Korábbi kutatásokból már sejthettük, hogy ez lesz az eredmény, ugyanis amikor digitálisan és analóg módon készülő diákok teljesítményét hasonlították össze, akkor is kiderült, hogy a jegyzetelő diákok szignifikánsan magasabb pontszámokat értek el az adott anyaggal kapcsolatosan.

Más eredmények pedig alátámasztották, hogy azok, akik ugyanazt az információt a telefon naptárába írják, kisebb eséllyel emlékeztek az eseményre, mint azok, akik a papír alapú naptárukba jegyzeteltek kézzel. 

Mi ebből a tanulság?

A gyerekeknek nagyon hasznos és fontos, ha sokat írnak kézzel, ugyanis a kézírás elengedhetetlen része a megfelelő agyfejlődésnek. De felnőttként is fontos lehet, hogy ne hagyd teljesen magad mögött a jegyzetelést, főleg ne akkor, ha lényeges az adott információt fejben tartanod. Amire emlékeztetőt állítasz be időben, az persze más tészta, azt nem fogod elfelejteni akkor sem, ha a telefonodban rögzíted. Azonban célszerűbb kézzel írni azt, aminek az emlékezés és a megértés szempontjából kiemelt fontossága van. 

Ilyen lehet pl.:

  • a jegyzetelés, amikor tanulsz valami újat
  • a naplózás, mikor szeretnéd magadat jobban megismerni 
  • a terápiás írás, amikor kiírnál magadból valamilyen problémát, traumát
  • a kreatív írás, mikor alkotsz, mert ez segíti az ötletek áramlását
  • a vázlatírás, mikor valamilyen dilemmára keresel megoldás
  • és a fontos, rövid dolgok rögzítése is, mindaz, ami egy esemény, feladat szervezéséhez szükséges.

Nyitókép: stockbusters/istockphoto.com

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!