Még évekig hordhatjuk a maszkot a járványügyi szakértő szerint

Még évekig hordhatjuk a maszkot a járványügyi szakértő szerint

Címlap / Életmód / Egészség / Még évekig hordhatjuk a maszkot a járványügyi szakértő szerint / 2. oldal

Figyelmeztetett arra is, hogy „nagyon fontos, hogy ne lazítsunk túl gyorsan”, Dr. Ramsay szerint ugyanis minden keringő vírus elkerülhetetlenül azokat fogja megtalálni, akik a legsebezhetőbbek.

„Nagyon alaposan kell vizsgálódnunk, mielőtt ezek a korlátozásokat feloldanánk”

– mondta.

Prof. Chris Whitty, az Egyesült Királyság kormányának fő egészségügyi tanácsadója a hónap elején elmondta a képviselőknek, hogy remélik, hogy az „egyszerű beavatkozások, például a kézmosás, adott esetben arcmaszkok, tesztelés és nyomon követés és mindenekelőtt oltások” nyárra már kontroll alatt tudják tartani a vírust.

Sir Patrick Vallance tudományos főtanácsadó azt is elmondta, hogy bizonyos esetekben arcmaszkokra lehet szükség, ha például a fertőzések száma télen nő. Ettől függetlenül lehetséges, hogy az emberek természetes viselkedése is elősegíti már a távolságtartást.

A kormányzati tudományos tanácsadók egy csoportja a múlt hónapban kijelentette, hogy egy ideig még szükség lesz „az átvitelt csökkentő szabályok fenntartására”.

A szakértők szerint ezek magukban foglalhatják a folyamatos tesztelést és kontakt követést, a karantént. Arra is szükség van, hogy az emberek önként is törekedjenek a védelmi intézkedések betartására és a kockázatcsökkentésre.

Mi a helyzet itthon?

A szakértők itthon is türelemre intenek. Az optimista nézetek szerint már szabad nyarunk lehet, de még mindig sok a kérdés. Egyelőre nem világos, hogy például az oltási igazolványok biztosítanak-e többletjogokat, és ha igen, milyeneket. Például utazhatunk-e külföldre is és megtarthatják-e már a tömegrendezvényeket. Az biztos, hogy a legnagyobb fesztiválok elmaradnak, ők nem merték megkockáztatni a szervezés megkezdését.

Az iskola a jelenlegi állás szerint áprilisban újraindul, de vannak, akik ezt is korainak tartják. Vannak epidemiológusok, akik szerint nem is szabadulhatunk addig a járványtól, amíg a gyerekek nincsenek beoltva. Márpedig ezt a legoptimistább becslések szerint is legfeljebb az ősszel kezdhetik meg, és akkor is csak a kiskamaszok körében.

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást