Visszatérnek a természetbe Európa legnagyobb vadjai: találkozhatsz velük!

Visszatérnek a természetbe Európa legnagyobb vadjai: találkozhatsz velük!

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Visszatérnek a természetbe Európa legnagyobb vadjai: találkozhatsz velük! / 2. oldal

Ha a terv beválik, akkor megvan az esély rá, hogy hosszú idő és fáradtságos munka után ezek az állatok már ne csak a közeli Németországban, de egész Európában ismét elterjedjenek, ha természetes élőhelyüket biztosítjuk nekik.

DamianKuzdak/istockphoto.com

A visszatérés rajtunk is múlik

„A cél az, hogy Németország területének 2% -át pusztai állapotba hozzuk” – mondta Schwill a BBC újságírójának. A sűrűn lakott Nyugat-Európában azonban nehéz megfelelő helyet találni: Németországnak eddig csak 0,6%-át lehetett pusztának minősíteni. A terület, amelyen most dolgoznak, ritka lelet. Egykor mezőgazdaságra használták, de 1995-ben átszakadt egy gát, elárasztva a mezőket, és haszontalanná téve őket a gazdák számára. Az eset viszont remek lehetőséget biztosított a vadon élő állatok visszatéréséhez.

Ez egyébként az úgynevezett passzív módszer a vadvilág újraélesztésére.

A kutatók szerint biztonságosabb, mint a visszatelepítés, mert kevésbé avatkozik bele a természet rendjébe. Ha az állatok maguktól „hódítanak vissza” egy területet, az ember pedig nem avatkozik be, „csak” hagyja, hogy ez megtörténjen, elkerülhető, hogy a csordáknak később is emberi segítségre legyen szükségük az életben maradáshoz.

A kutatók ugyanakkor emlékeztetnek rá, hogy a biodiverzitás szempontjából fontos, és a nagyvadak eltűnése vagy visszatelepítése nagyon látványos változás is. Az ökoszisztéma fenntartása szempontjából viszont egy apró rovar vagy bármilyen más kis állat eltűnése is ugyanolyan, vagy akár még súlyosabb károkat okozhat. Éppen ezért nagyvadjaink védelme mellett fontos, hogy a természet egészének védelmére is figyelmet fordítsunk.

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást