Kikapcsolódás / Szórakozás

Visszatérnek a természetbe Európa legnagyobb vadjai: akár te is találkozhatsz velük!

Visszatérnek a természetbe Európa legnagyobb vadjai: akár te is találkozhatsz velük!

Stefan Schwill a vadon újraélesztésének egyik legelkötelezettebb híve Németországban. Jelenleg a Rewilding Oder Delta igazgatójaként dolgozik egy újjáépítési projektben, amelyet 2015-ben alapított számos környezetvédelmi civil szervezet és amely 250 000 hektárt (965 négyzetkilométer) felügyel a német-lengyel határ északi részén.

A cél, hogy ezt a területet vadon tartsák, és hagyják, hogy a természet visszavegye az uralmat. Schwill szerint ez azt jelenti, hogy idővel a nagyvadak is visszatérnek, és fontos, hogy erre felkészítsék a lakosságot.

Lassan, de biztosan visszahódíthatják a természetet

Nem is olyan régen bölénycsordák szelték át keresztbe-kasul Európát, az emberi vadászat azonban brutálisan lecsökkentette a számukat. Végül az utolsó szabadon élő bölényt is kilőtték 1919-ben. Néhány fogságban tartott egyed maradt csupán, a kitartó munkának hála azonban sikerült őket szaporítani, és 1954-ben szabadon is engedtek néhány példányt Lengyelországban. Később a bölények Hollandiában, Svájcban és Németország nyugati részein is megjelentek. 2017-ben egy hím bölény átkóborolt a lengyel határon, a német oldalon azonban a kétségbeesett hatóságok nem tudtak mit kezdeni vele, és azonnal lelőtték. Schwill szerint ezért is nagyon fontos, hogy mire az állatok itt is elterjednek, a lakosság készen álljon az érkezésükre. Lényeges, hogy megtanuljanak teret biztosítva, békében és biztonságban együtt élni a nagyvadakkal. Ez fontos ahhoz, hogy valóban gond nélkül szaporodhassanak.

Lengyelországban azonban kilövési tilalom van a bölényeken, így szabadon tudtak szaporodni, és mára körülbelül 13 csorda él itt, amelyek közül Schwill szerint a biztonságos terepre is érkezik majd néhány.

Hasonló a helyzet a jávorszarvasokkal, amelyek közül néhány fiatal példányt már a német oldalon is láttak, és a hiúzokkal, amelyeket szintén nemrég telepítettek vissza Lengyelországba.

Ha a terv beválik, akkor megvan az esély rá, hogy hosszú idő és fáradtságos munka után ezek az állatok már ne csak a közeli Németországban, de egész Európában ismét elterjedjenek, ha természetes élőhelyüket biztosítjuk nekik.

DamianKuzdak/istockphoto.com

A visszatérés rajtunk is múlik

„A cél az, hogy Németország területének 2% -át pusztai állapotba hozzuk” – mondta Schwill a BBC újságírójának. A sűrűn lakott Nyugat-Európában azonban nehéz megfelelő helyet találni: Németországnak eddig csak 0,6%-át lehetett pusztának minősíteni. A terület, amelyen most dolgoznak, ritka lelet. Egykor mezőgazdaságra használták, de 1995-ben átszakadt egy gát, elárasztva a mezőket, és haszontalanná téve őket a gazdák számára. Az eset viszont remek lehetőséget biztosított a vadon élő állatok visszatéréséhez. Ez egyébként az úgynevezett passzív módszer a vadvilág újraélesztésére.

A kutatók szerint biztonságosabb, mint a visszatelepítés, mert kevésbé avatkozik bele a természet rendjébe. Ha az állatok maguktól „hódítanak vissza” egy területet, az ember pedig nem avatkozik be, „csak” hagyja, hogy ez megtörténjen, elkerülhető, hogy a csordáknak később is emberi segítségre legyen szükségük az életben maradáshoz.

A kutatók ugyanakkor emlékeztetnek rá, hogy a biodiverzitás szempontjából fontos, és a nagyvadak eltűnése vagy visszatelepítése nagyon látványos változás is. Az ökoszisztéma fenntartása szempontjából viszont egy apró rovar vagy bármilyen más kis állat eltűnése is ugyanolyan, vagy akár még súlyosabb károkat okozhat. Éppen ezért nagyvadjaink védelme mellett fontos, hogy a természet egészének védelmére is figyelmet fordítsunk.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást