Kikapcsolódás / Otthon / Utazás

Ezek hazánk legcsodálatosabb nemzeti parkjai

Ezek hazánk legcsodálatosabb nemzeti parkjai

Hortobágyi Nemzeti Park

Hazánk első nemzeti parkja 82 000 hektáron terül el és nem csak itthon kapott kiemelt figyelmet, ugyanis az UNESCO a Világörökség részévé választotta.

Az itt található környezeti körülmények utánozhatatlan élővilágot vonzanak: löszpuszták, szikes puszták, kopár szikesek váltják egymást szikes mocsarakkal és árterekkel.

Ez a táj gazdag madárvilágnak, köztük gémeknek, darvaknak, ludaknak és ritka ragadozóknak adnak otthont, nem véletlen, hogy a Hortobágyot az ország legnagyobb „madárszállójaként” tartják számon.

Hortobágyi Nemzeti Park
Hortobágyi Nemzeti Park

Kiskunsági Nemzeti Park

A Duna-Tisza közén elterülő Kiskunsági Nemzeti Park hazánk másodikként alapított nemzeti parkja.

Méltán híres a vidék homokos és szikes pusztáiról, amit a holtágak, az ártéri erdők, mocsarak, valamint a löszpartok tesznek megismételhetetlenül egyedivé.

A zsombékos, mocsaras részek gémeknek, kócsagoknak adnak otthont, de a környéken fészkel az ugartyúk is.

A szárazabb vidékeken a növényvilág bizonyul specifikusnak, és ezeken a területeken a rovarvilág az, ami kiemelésre méltóan gazdag.

Aggteleki Nemzeti Park

Az Aggteleki Nemzeti Parkot azért hozták létre, hogy az itt található geológiai értékek védelmét biztosíthassák.

A vidéken a földalatti karsztjelenségek, az itt kialakult cseppkőbarlangok és a hozzájuk társuló, egyedi állat- és növényfajok megérdemlik a kiemelt figyelmet.

A területen levő, több száz barlang rendkívüli sokféleséget vonultat fel – ennek köszönhető, hogy az UNESCO része.

A fajgazdag növényvilág és az erdőrezervátumok különösen széles palettáját vonzzák az állatoknak: visszatelepültek a területre a nagyragadozók, de rengeteg hüllő- és madárfaj ismeretes, valamint a nagyvadállományt is ki kell emelnünk.

Őrségi Nemzeti Park

Az Őrségi Nemzeti Parkot nem egészen 20 éve alapították 43 927 hektáron.

Több száz forrás táplálja a területen átfutó, 15 patakot, amiknek a felduzzasztásával turisztikailag is jelentős tavakat alakítottak ki a vidéken.

Az Alpok közelsége miatt a terület inkább hegyvidéki jellegű, legfőbb növényzetét a bükkösök és az erdei fenyők jelentik.

A hegyvidéki tájon kétéltűek, az Alpokban honos rovarfajok, 1500 lepkefaj és ritka énekesmadarak élnek.

Számos tanösvény és bemutatóhely teszi lehetővé, hogy még közelebbről ismerjük az itt őshonos, különleges élővilágot.

Balaton-felvidéki Nemzeti Park

A Balaton-felvidék változatos tájait nehéz felsorolni, hiszen ide tartozik a Kis-Balaton éppúgy, mint a Magas-Bakony és a vulkanikus eredetű Balaton-felvidék.

Bár egy nemzeti parkhoz tartozik, mind a növény-, mind az állatvilág hatalmasat változik, ahogy a Balaton parttól haladunk az északi részek, a Magas-Bakony felé.

A mozgalmas tájon csodálatos természeti értékek, geológiai lelőhelyek, mocsaras-lápos vidékek, sziklás bükkösök és bazaltorgonák váltják egymást.

Számos arborétum, tó, patak, barlang, természetvédelmi terület gondoskodik arról, hogy senki se unatkozzon a környéken.

Fertő-Hanság Nemzeti Park

A Fertő-Hanság Nemzeti Park területe hazánkban 23 731 hektár.

A vidék kb. 20 000 évvel ezelőtt, a kéregmozgások és a jégkorszaki szelek hatására alakult ki. A vízben magas a sótartalom, ennek köszönhetően igazán változatos és egész Európában egyedi az itteni élővilág.

A madárvonulás különösen látványos, de értékes, ritka halak is élnek a vízben és a környék növényei között is rengeteg a védett faj.

A Hanság felszínét ugyancsak a szél formálta, miután az itt futó folyók lerakták hordalékukat. A ligeterdőkben örömmel fészkelnek a ragadozó madarak, de él a vidéken elevenszülő gyík és parlagi vipera is.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást