Az étkezésünkkel tényleg meg tudjuk menteni a bolygót! Az 5 alapszabály, amit keretbe kellene foglalni

Az étkezésünkkel tényleg meg tudjuk menteni a bolygót! Az 5 alapszabály, amit keretbe kellene foglalni

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Az étkezésünkkel tényleg meg tudjuk menteni a bolygót! Az 5 alapszabály, amit keretbe kellene foglalni

Most jött el a pillanat, hogy változtassunk. Egyszerűen ebben nincs holnap és holnapután, csak ma van. Egyre gyakrabban jönnek a hírek a komoly környezeti katasztrófákról – legutóbb például az amazonasi erdőtűz borzolta a kedélyeket, és pontosan emiatt került újra és véglegesen terítékre a környezetvédő étkezés témája. Bármennyire furcsán hangzik is, a saját evési döntéseink segíthetik a leginkább a klímaváltozás elleni harcot, mivel a mezőgazdaság az egyik legszennyezőbb szektora az iparnak a világon.

Az alábbi tippek annyira maguktól értetődőek, mégsem tartjuk be őket, pedig kis életmódváltással teljesen kivitelezhetőek!

1. Figyelj a csomagolásra!

Már a vásárlásnál is sokat tehetsz azért, hogy ne kerüljön még több hulladék a tengerekbe: felejtsd el a nejlonzacskókat, a termékeknél válaszd azokat, amelyek a legkevesebb csomagolással érkeznek, és műanyagszatyor helyett hozott vászontáskában vidd haza a vásárolt árukat. Ha megteheted, akár csomagolásmentes boltokban is vásárolhatsz, az a legjobb megoldás.

2. Palackozott vizet ne!

Magyarországon nagyon jó a csapvíz, ezért semmi értelme nincs műanyag palackba csomagolt ásványvizet inni, ami általában úgyis csak szűrt csapvíz, sőt, több esetben még csak nem is szűrt. Ha mindenképpen tisztított vizet innál, vegyél olyan kancsót, amiben filter van, és így fogyaszd a csapvizet – még így is jobban vigyázol a környezetre, noha a kancsó is általában műanyagból van.

Kicsit költségesebb ugyan, de beszereltethetsz egy vízszűrő berendezést is, így a csapból biztosan kiváló minőségű víz fog folyni!

3. Csak a helyieket

Az oké, hogy a mezőgazdaság nagyon környezetszennyező dolog, de ha távolról érkező élelmiszereket veszel, akkor még a szállítás is hozzáad a termék ökolábnyomához.

Nagyon trendi mostanában a termelői piac, de nem véletlenül: itt biztosan hazai zöldséget, gyümölcsöt, húst és tejtermékeket kapsz, amik nem utaztak annyit, mintha Spanyolországból származó paradicsomot vennél.

4. Ételt kidobni? Ne!

Fontos, hogy csökkentsük az ételhulladékot, mert nagyon komoly környezeti hatása van a kidobott élelmiszernek és annak, hogy a felesleges vásárlások miatt mennyivel több élelmiszert termelnek meg a környezetszennyező gazdaságokban.

Csak annyit vásárolj, amennyit megeszel, tervezd el előre a hetedet, és az ételmaradékot is inkább fagyaszd le, egyszer biztosan megeszed még majd.

5. Tényleg szükséged van ennyi húsra?

Nagy húsevőként ennek a tippnek örülök a legkevésbé, de tény: a marhatenyésztés például borzasztó mennyiségű károsanyag-kibocsátással és felesleges vízhasználattal jár. Igyekezz minél kevesebb húst fogyasztani, és ha eszel is, az is inkább szárnyas legyen, ugyanis a csirke és a pulyka tartása nem ró akkora terhet a környezetre, mint például a marháé. Nem kell átmenni teljesen vegetáriánusba, ha nem akarsz, de figyelj arra, hogy heti néhány nap teljesen húsmentes legyen az étkezésed.

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!