Nem véletlenül tartja a mondás, hogy „az vagy, amit megeszel”. Az elmúlt évtizedekben sokszor hallhattuk azt szakértőktől, beleértve orvosokat is, hogy az általunk elfogyasztott <a href=”https://www.bien.hu/elelmiszerek-letargikus-faradtsag-ellen/”>élelmiszerek idővel szinte mindenre hatással lehetnek a vércukorszintünktől kezdve a rák kialakulásának a kockázatán át a kognitív egészségünkig. Szerencsére ez azt is jelenti, hogy bizonyos táplálkozási döntések segíthetnek abban, hogy tovább éljünk. Most mutatunk is egy ilyet!
VIDEO A sminkmester megmutatja, hogyan rajzolj profi tusvonalat magadnak
Apróságnak tűnhet, de sok múlik rajta
Ahogy egyes élelmiszerek elősegíthetik a hosszú életet, másoknak éppen ellenkező hatása lehet, köztük egy olyan mindennapi élelmiszernek is, amelyet sokan szeretünk – hívta fel rá a figyelmet a Parade. Hozzátették, hogy szerencsére a Harvard Egyetem és a Mass General Brigham új kutatása azonosított egy alternatívát, amely ugyanolyan jó ízű – és évekkel növelheti az élettartamot.
Egy, a JAMA Internal Medicine című szaklapban közzétett tanulmányban 221.054 felnőttet követtek nyomon 33 éven keresztül, három nagyszabású hosszú távú vizsgálat adatait felhasználva. A résztvevők kezdetben nem voltak érintettek rákos megbetegedésben, szívbetegségben, cukorbetegségben és neurodegeneratív betegségekben sem. Miután a kutatók négyévente részletes étrendi felmérésekkel mérték a táplálékbevitelt. A halotti anyakönyvi kivonatok és orvosi feljegyzések segítségével nyomon követték, hogy ki, mikor és milyen okból halt meg. Megdöbbentő eredményre jutottak.
Egyszerűen fogalmazva arra a szomorú következtetésre jutottak, hogy a vaj növeli a halálozás kockázatát. Pontosabban, azok a résztvevők, akik a legtöbb vajat fogyasztották, 15%-kal nagyobb eséllyel haltak meg a vizsgálati időszak alatt. A leggyakoribb halálok a rák volt.
Ezzel szemben azoknál, akik több növényi alapú olajat, például olívaolajat fogyasztottak, 16%-kal alacsonyabb volt a halálozás kockázata, valamint összességében csökkent a szívbetegségek és a rák kockázata.
