Meglepő esküvői szokás: ezért viselnek egyforma ruhát a koszorúslányok

Meglepő esküvői szokás: ezért viselnek egyforma ruhát a koszorúslányok

Címlap / Szerelem / Meglepő esküvői szokás: ezért viselnek egyforma ruhát a koszorúslányok

Vannak olyan hagyományok, amiket lehetetlen volna kihagyni az esküvőkön, és bár a modern világban már nagyon sokat egyáltalán nem tartanak be a házasodó felek, azért még így is rengeteg tradíció él és virul. Ilyen bevett szokás például az, hogy a menyasszony koszorúslányai mind ugyanolyan színű és fazonú ruhát viselnek a nagy napon. Azt viszont szinte senki sem tudja, pontosan honnan ered ez a hagyomány.

Nos, ahogy számtalan esküvői tradíció, úgy ez is még abból az időszakból származik, amikor a menyegzőkön kimondottan gyakoriak voltak a rablások. Bizony! Volt egy időszak, amikor az esküvőket harcok szakították félbe, és megpróbálták elrabolni a menyasszonyt.

Berezko/istockphoto.com

Így védték meg az ifjú arát

Ezért ebben az időszakban több megoldástis kitaláltak arra, hogyan óvják meg az ifjú arát a betolakodóktól. Ebből az időszakból ered az is, miért a vőlegény áll az oltár előtt a jobb oldalon: így a férfi bármikor elő tudta kapni a kardot a jobb kezével, hogy megvédje a feleségét, ha erre lett volna szükség. Sőt, valójában ekkor a tanú szerepét is mindig az a személy töltötte be, aki a legügyesebben tudott harcolni, hogy segíteni tudjon a vőlegénynek.

Ezek után talán meg sem lepődsz, de hasonló oka volt annak is, miért viseltek ugyanolyan színt és fazont a koszorúslányok. Sőt, van egy apró részlet, ami szintén fontos: az esküvőn nem csak ők viseltek ugyanolyan darabokat, hanem a menyasszony is!

Bizony, a koszorúslányok és az ifjú ara ugyanolyan ruhát vettek fel a nagy napon. Amikor esetleg valaki megpróbálta elrabolni a feleséget, nem tudhatta, pontosan kit kellene magával vinnie.

Ráadásul vallási szempontból is fontos szerepe volt ennek, ugyanis azáltal, hogy a menyasszony és a koszorúslányok ugyanúgy néztek ki, úgy vélték, a gonosz szellemek sem tudták tönkretenni a házasság szentségét. Elvégre így ők sem sejtették, pontosan ki házasodik.

Noha a hagyomány már nagyon régről fakad, ne gondold, hogy hamar feledés homályába merült! Nem egészen kétszáz éve, még a viktoriánus korszakban is bevett szokás volt. Olyannyira, hogy amikor Viktória királynő 1840-ben hozzáment Albert herceghez, 12 koszorúslány volt jelen az esküvőn, akik mind ugyanolyan árnyalatú fehér ruhát viseltek, mint a királynő. Ez hatalmas újításnak számított akkoriban, mivel egészen eddig a menyasszony mindig ezüst színű ruhát vett fel a nagy napon. Viktória viszont akkora trendet indított útjára, hogy ma már el sem tudnánk képzelni az ifjú arát hófehér esküvői ruha nélkül!

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást