Otthon / Szórakozás

Az erőszak és a szegénység ellen: 7 októberi világnap, amiről tudnod kell

Az erőszak és a szegénység ellen: 7 októberi világnap, amiről tudnod kell

Az október igencsak mozgalmas hónap a világnapok szempontjából: a legtöbb embert megmozgató ügyeket mintha egytől egyig az ősz kellős közepére időzítették volna. Már azzal is sokat segítesz, ha megosztod ezeket az információkat!

Az idősek világnapja

Az ENSZ 1990-ben döntött úgy, hogy október 1-jét az idősek világnapjának nyilvánítja.

A kezdeményezés célja, hogy felhívja a figyelmet az érintett korcsoport helyzetére a társadalomban – ami hiába tűnhet egy kicsit elvontnak így első olvasásra, az öregedő népességű országokban különösen nagy szükség van az idősek fizikai és szellemi jóllétének biztosítására.

A 2014-es világnap a „Senki se maradjon le!” tematika köré szerveződik, és rávilágít, hogyan juthat minél nagyobb szerep a hatvanon felülieknek, akiknek a száma 2030-ra várhatóan már 1,4 milliárd fölött lesz.

Erőszakmentes világnap

Október 2-án, Mahatma Gandhi születésnapján tartják az erőszakmentes világnapot, amikor az indai békejogi aktivista filozófiáját felelevenítve az ENSZ tagjai felemelik a szavukat az erőszak ellen.

A szervezet 2007-es ülésén megállapodás született, hogy oktatás és felvilágosító kampányok segítségével terjesztik az erőszakmentesség princípiumát, hogy végre sikerüljön kialakítani a béke, a tolerancia és a megértés kultúráját.

„Az erőszakmentesség a leghatalmasabb eszköz az emberiség kezében. Fenségesebb a leghalálosabb fegyvernél” idézte Gandhi szavait Anand Sharma, India külügyminisztere.

Az állatok világnapja

Október 4-én lepd meg valami különlegességgel a kedvenced, hiszen Assisi Szent Ferenc halálának évfordulóján ők kerülnek előtérbe!

Persze, az az igazi, ha hátrányos helyzetű állatkákat is tudsz támogatni: a pénzen kívül tárgyi adományokkal, illetve önkénteskedéssel is tudsz segíteni a menhelyeken, továbbá az állatvédő és –mentő szervezeteknél.

A világnap kiváló alkalmat jelent arra, hogy ne csak az emberek közelében lévő példányok sorsáról tűnődj el, hanem azokéról is, akik vadon élnek, s folyamatosan csökkenő életterületük veszélyezteti őket.

A pedagógusok világnapja

Sűrűn indul az október, hiszen 5-én újabb jeles, sokakat érintő világnapot ünnepelhetünk – mégpedig a tanárokét.

„Áldozzunk a jövőre, áldozzunk a tanárokra!” – szól a 2014-es esemény mottója. Az ENSZ hivatalos közleménye szerint különösen fontos, hogy megfelelően képzett és elhivatott pedagógusok foglalkozzanak a legfiatalabb generációval, amelynek tagjairól nem tudjuk, mivel fognak szembesülni felnőttkorukban.

Az idén huszadjára megült világnapon annak az 1966-os ajánlásnak az évfordulóját tartjuk, amely meghatározza a tanárok státuszát, és morális normát jelent a tagországok számára.

A lánygyermekek világnapja

A nemi egyenlőtlenség miatt a kislányoknak világszerte kihívásokkal kell szembesülniük – erre hivatott felhívni a figyelmet az október 11-i világnap, amely viszonylag még fiatal, hiszen csak 2011 óta ünneplik.

Elsődleges cél a lányok oktatáshoz való jogának biztosítása, melynek érvényesítésére sok országban még mindig óriási szükség van.

A program része a halandóság csökkentése, a szexuális felvilágosító kampányok szervezése, a társadalmi normák megváltoztatása és a demokratikus jogok biztosítása.

Noha az elmúlt két évtizedben jelentős fejlődés ment végbe, nem szabad megfeledkezni azokról a tájakról, ahol még mindig a fiú számít gyereknek, a lány pedig csak másodrangú lehet…

A falusi nők világnapja

Október 15-én tartják a falusi nők világnapját.

A „falusi” helyett eredetileg a „rural” kifejezés szerepel az esemény nevében, amely jóval pontosabb meghatározás, hiszen földműveléssel foglalkozó nőket jelent.

Nem szabad megfeledkezni arról, hogy az érintetteknek kulcsszerepük van a társadalomban: többek között hozzájárulnak a mezőgazdasági fejlődéshez és a minőségi élelmiszerek előállításához.

A kampány részét képezi az őslakosok jogainak biztosítása, valamint a szegénység felszámolása is.

A fejlődő országok földjein dolgozó nők tevékenysége tehát olyasmi, amire ízig-vérig városiként is érdemes felfigyelni. S ha gyakran jársz piacra, ahol saját portékájukat kínáló őstermelők is vannak, már tudod, hogy ez egy létforma.

A szegénység elleni küzdelem világnapja

Október 17-e 1993 óta a szegénység elleni küzdelem világnapja.

Az adománygyűjtő akciókkal egybekötött kampány tavaly óta már a közösségi médiában is zajlik: támogatói az #EndPoverty hashtag használatával állnak ki a jó ügyért.

Ha te is szeretnél hozzájárulni az információáramláshoz, oszd meg a legújabb infografikákat és videókat az ENSZ Millennium Development Goals oldaláról, illetve tekintsd meg az érintettek élő beszámolójának internetes közvetítését az ENSZ-székházból a webtv.un.org-on.

Novemberben újra jelentkezünk az aktuális világnapok listájával.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást