Életmód

Erősítsük meg az immunrendszert egyszerűen!

Erősítsük meg az immunrendszert egyszerűen!

Az immunrendszerünket időnként nem árt kicsit felturbózni, hogy hatékonyabban vehessük fel a harcot a különféle betegségek és a stressz ellen. Van, aki a sok gyümölcsre, zöldségre esküszik, van, aki vitaminokat szed. De ne feledkezzünk el a csodálatos hatású gyógynövényekről sem, amelyek szintén nagyszerű immunerősítők!

A kasvirág jótékony hatását a következő esetekben fejti ki: megfázás, influenza, vírusos és bakteriális fertőzések, bőrpanaszok. Eredetileg az Egyesült Államok területéről származik, ma viszont termesztik Nagy-Britanniában is. Az indiánok régóta használták ezt a növényt sebek kezelésére.

Fontos tudnivaló, hogy az echinacea nem javasolt autoimmun betegségekben szenvedőknek, a Compositae (fészkes virágzatúak) családba tartozó növényekre való allergia esetén, valamint terhesség idején.

A nagylevelű útifű allergia okozta légzőszervi nehézségek, pl. asztma, köhögés esetén és gyulladáscsökkentésre ajánlott. Szinte egész Európa területén nő a réteken és az útszélen. A növény fiatal korában levelei nagyon zsengék, a földre terülve kis levélrózsákat alkotnak.

A levelek által tartalmazott, biológiailag aktív, ún. iridoid típusú vegyületek egyik legfontosabbika az aukobozid. Ezt antibakteriális és köhögéscsillapító hatása miatt a hörgők megbetegedésekor ennek kezelésére alkalmazzák. A növény egy nyákot is tartalmaz, amely lágyítja a köpet állományát, és így elősegíti a köpetürítést. Használják ugyancsak antiallergénként és gyulladáscsökkentőként is. Nagyon értékes szere a légzőszervi allergiák kezelésének.

Láthatjuk tehát, hogy az immunrendszert a legtermészetesebb anyagokkal is segíthetjük. Ez azt jelenti, hogy nincs szükségünk különféle „műanyag” szerekre, és egészen biztos, hogy mellékhatásokkal sem kell számolnunk. Persze, most, hogy itt a jó idő, fogyasszunk elég zöldséget és gyümölcsöt is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást