Az eredeti almás pite receptje

Az eredeti almás pite receptje

Címlap / Életmód / Receptek / Az eredeti almás pite receptje

Biztosan neked is vannak olyan sütikedvenceid, amelyek „régi időket” idéznek. Nekem az almás pite pont ilyen. Gyermekkoromba repít vissza minden egyes falat. Az a mennyei omlós tészta, az a gazdag fahéjas almás töltelék… Hmm! Mindig ugyanolyan lehengerlően finom volt.

„Naponta egy alma az orvost távol tartja” – szól az ősrégi mondás. Hatalmas gyógyító erőt tulajdonítanak már ősidők óta ennek a gyümölcsnek.

A mitológiában a megtermékenyülés, az érzéki szerelem, és az eredendő bűn szimbóluma volt az alma.

Faluhelyen még ma is hallani, hogy olyan szép valaki, mint egy szép piros alma.

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 25 dkg margarin
  • csipetnyi só
  • 3 tojássárgája
  • 1 citrom reszelt héja
  • ½ doboz tejföl
  • 1 evőkanál barnacukor

A töltelékhez:

  • 2 kg alma
  • 1 kiskanál őrölt fahéj
  • 1 evőkanál barnacukor
  • 2 evőkanál zsemlemorzsa

A tetejére:

  • vaníliás porcukor

Elkészítés:

A lisztet összekeverjük a sütőporral, majd elmorzsoljuk a margarinnal. Hozzákeverjük a barnacukrot, a sót, a tojássárgákat és a tejfölt. Alaposan összedolgozzuk, majd folpackba csomagolva hűtőbe tesszük a tésztát pihenni.

Amíg a tészta pihen, elkészítjük a tölteléket. Az almákat megmossuk, meghámozzuk, és a reszelő nagy lyukú oldalán lereszeljük. A reszelt almát összekeverjük a fahéjjal és a barnacukorral. 

A tepsit sütőpapírral kibéleljük.

A tésztát két részre osztjuk. Lisztezett gyúrótáblán akkorára nyújtjuk az egyik tésztát, mint a tepsi, amiben majd megsütjük.

A kinyújtott tésztát zsemlemorzsával meghintjük. A reszelt almát ráterítjük. Az alma levét nem csavarjuk ki, csak viszonylag szárazon igyekszünk az almát a zsemlemorzsás tésztára halmozni. A reszelt almát elsimítjuk.

Kinyújtjuk a másik tésztát is. Óvatosan, sodrófa segítségével az almára terítjük. 

A tészta tetejét villával megszurkáljuk, hogy a felszabaduló gőzök szabadon távozhassanak.

170 fokon kb. 40 percig sütjük a sütit. Hagyjuk rendesen kihűlni, csak utána szeleteljük.

Vaníliás porcukorral meghintve tálaljuk.

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!