Biztosan neked is vannak olyan sütikedvenceid, amelyek „régi időket” idéznek. Nekem az almás pite pont ilyen. Gyermekkoromba repít vissza minden egyes falat. Az a mennyei omlós tészta, az a gazdag fahéjas almás töltelék… Hmm! Mindig ugyanolyan lehengerlően finom volt.
„Naponta egy alma az orvost távol tartja” – szól az ősrégi mondás. Hatalmas gyógyító erőt tulajdonítanak már ősidők óta ennek a gyümölcsnek.
A mitológiában a megtermékenyülés, az érzéki szerelem, és az eredendő bűn szimbóluma volt az alma.
Faluhelyen még ma is hallani, hogy olyan szép valaki, mint egy szép piros alma.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 50 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
- 25 dkg margarin
- csipetnyi só
- 3 tojássárgája
- 1 citrom reszelt héja
- ½ doboz tejföl
- 1 evőkanál barnacukor
A töltelékhez:
- 2 kg alma
- 1 kiskanál őrölt fahéj
- 1 evőkanál barnacukor
- 2 evőkanál zsemlemorzsa
A tetejére:
- vaníliás porcukor
Elkészítés:
A lisztet összekeverjük a sütőporral, majd elmorzsoljuk a margarinnal. Hozzákeverjük a barnacukrot, a sót, a tojássárgákat és a tejfölt. Alaposan összedolgozzuk, majd folpackba csomagolva hűtőbe tesszük a tésztát pihenni.
Amíg a tészta pihen, elkészítjük a tölteléket. Az almákat megmossuk, meghámozzuk, és a reszelő nagy lyukú oldalán lereszeljük. A reszelt almát összekeverjük a fahéjjal és a barnacukorral.
A tepsit sütőpapírral kibéleljük.
A tésztát két részre osztjuk. Lisztezett gyúrótáblán akkorára nyújtjuk az egyik tésztát, mint a tepsi, amiben majd megsütjük.
A kinyújtott tésztát zsemlemorzsával meghintjük. A reszelt almát ráterítjük. Az alma levét nem csavarjuk ki, csak viszonylag szárazon igyekszünk az almát a zsemlemorzsás tésztára halmozni. A reszelt almát elsimítjuk.
Kinyújtjuk a másik tésztát is. Óvatosan, sodrófa segítségével az almára terítjük.
A tészta tetejét villával megszurkáljuk, hogy a felszabaduló gőzök szabadon távozhassanak.
170 fokon kb. 40 percig sütjük a sütit. Hagyjuk rendesen kihűlni, csak utána szeleteljük.
Vaníliás porcukorral meghintve tálaljuk.