Tudjuk, hogy a pezsgő francia eredetű ital, de az egész világ ismeri. Mi leginkább ünnepekkor fogyasztjuk, de a franciák szerint a nap bármelyik szaka alkalmas pezsgőivásra.
3/5 Története
A nevét (franciául champagne) onnan kapta, hogy Champagne megyéből származik. A bor szénsavas változata errefelé már régóta közkedvelt volt.
Ez a tájék hűvös éghajlati adottságú volt, ezért a bor gyakran csak a szüret utáni tavaszon erjedt meg. Kezdetben az ilyen bort nem itták meg, hanem kiöntötték, noha ez az a pezsgő volt, amiért ma már az egész világ odavan.
Az első pezsgőt élvezeti szándékkal a 17. században a hautvilliersi Benedek rendi apátság pincevezetője, Pierre Perignon állította elő: parafadugóval bedugaszolta az üvegpalackot, és viaszba mártott dróttal rögzítette. Amikor megkóstolta, azt mondta: „A csillagokat iszom!” A pezsgő készítésének módja sokáig titok volt, csak a 18. században kezdett elterjedni.
A cikk a hirdetés után folytatódik a következő oldalon, lapozz!